Sigorta suistimalcilerin en sevdiği senaryo 'vurdu kaçtı'

2016 yılında sigorta suiistimallerinin yüzde 17'sini 'vurdu kaçtı' şeklinde beyanda bulunanlar yaptı. İstatistiklere göre önceki yıllara kıyasla organize dolandırıcılık ise yüzde 19'dan yüzde 15'e geriledi

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 06 Mart 2017 08:55, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Sigorta suistimalcilerin en sevdiği senaryo 'vurdu kaçtı'

2016'da sigorta şirketlerine bin 827 sahte hasar başvurusu yapıldı. Bu bildirimlerin 270'i ekim ayında yapılırken sigorta şirketlerini aldatıp sahte hasar parası almak isteyenlerin kullandığı yöntem en fazla 'vurdu kaçtı' oldu. Sahte bildirimde bulunanların yüzde 17'sini bu grup oluştururken bu grubu ise yüzde 16.8 ile hasar sonrası sigortalanma oluşturdu. İlk grup 310, ikinci grup ise 306 kişiden oluştu. Sigorta şirketlerinden haksız yere hasar parası almaya çalışanların yüzde 12.4'ünü sahte kaza tespit tutanağı düzenleyenler oluşturdu.

Organize suç birlikteliği oluşturup sahte hasarlar yaratan ve sigorta şirketlerine bildirenler ise 2015'te yüzde 19.8 ile ilk sıradayken 2016'da yüzde 15.1 ile üçüncü sıraya geriledi. Bu durum özellikle sigorta şirketlerinin istihbarat ağlarını genişletip bilgisayar sistemlerini de geliştirmeleri sayesinde gerçekleşti. Sahte hasar bildiriminde bulunanların yüzde 8.2'sini ise alkollü araç kullanarak kaza yaptığı halde bu durumu gizleyip sigortacılardan tazminat talep edenler oluşturdu. Sahte hasar bildiriminde bulunanların yüzde 30.6'sını diğer çeşitli yöntemleri kullanan sahteciler oluşturdu.

% 64'Ü İLK DENEMEDE VAZGEÇTİ

Sigorta suiistimali yapan kişilerin yüzde 64'ü daha ilk denemelerinde istemlerinden feragat etti. Geri kalan yüzde 21.6'sı yalan beyan nedeniyle reddedilirken yüzde 9.3'ü ek araştırma ile saptandı. Sigortada sahtekarlık ülkeden ülkeye değişim gösteriyor. Fark edilen ve fark edilmeyen sahtekarlık olaylarının Avrupa'da ödenen tazminatın yüzde 10'unu oluşturduğu düşünülüyor. Sigortada sahte hasar ihbarları ve bu ihbarların araştırılmasından doğan giderler, dürüst müşterilerin prim fiyatlarının artmasına neden oluyor. İngiltere Sigortacılar Birliği'nin (ABI) yaptığı araştırmaya göre, sigortada sahtecilik olayları nedeniyle poliçe fiyatları yıllık ortalama 60 Euro yükseliyor. İngiltere'de sahtekarlık nedeniyle 2.2 milyar Euro zarar oluştuğunu söyleyen İngiliz sigortacılar, fark edilen olayların ise toplam zararın sadece birkaç milyon Euro'sunu oluşturduğunu söylüyor. Sahtekarlık olaylarının Almanya'ya yıllık maliyeti ise 4 milyar Euro seviyesinde.

SİGORTA ŞİRKETLERİ BİLDİRİMİNDE SUİSTIMAL YÖNTEMLERİ

TARSİM ÇİFTÇİNİN KARA GÜN DOSTU OLDU

Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM), faaliyete başladığı 2006'dan itibaren tahsil ettiği 2.6 milyar lira prim karşılığında üreticilere 3.1 milyar lira tazminat ödedi. 11 yılda 8.1 milyon poliçe karşılığında 124 milyon dekar alan, 6.6 milyon küçükbaş ve büyükbaş hayvan ile 5.1 milyon arılı kovanı sigortaladı. Türkiye'de tarım sektörünü tehdit eden doğal afetlerin ve çeşitli risklerin teminat altına alınabilmesi, çiftçilerin gelirlerinde istikrarın ve üretimden kopmamalarının sağlanması ve şehre göçün engellenmesi gibi amaçlarla kurulan TARSİM, üreticinin kara gün dostu oldu.

3.1 MİLYAR LİRA ÖDEDİ

Üreticilere bitkisel ürün, sera, büyükbaş ve küçükbaş hayvan, kümes hayvanları, su ürünleri hayat sigortaları ve arılı kovan sigortası olmak üzere 7 farklı tarım sigortası branşı çerçevesinde hizmet veren kurum, sistemin başlangıcından bu yılın şubat ayı sonuna kadar, 8.1 milyon poliçe düzenledi. Sigortaladığı varlık değeri 105 milyar liraya ulaşan TARSİM, 124 milyon dekar alan, 6.6 milyon küçükbaş ve büyükbaş hayvan ile 5.1 milyon arılı kovanı kapsamına aldı. Kurum, üreticilerin ödediği 2.6 milyar lira prim karşılığında onlara çeşitli nedenlerle uğradığı zararlar karşılığında 3.1 milyar lira ödeme yaptı.

Rahim AK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber