MEB, Yurtdışı'na 292 öğretmen görevlendirecek

Milli Eğitim Bakanlığı, yurtdışına 292 öğretmen görevlendirecek.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Mart 2017 13:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
MEB, Yurtdışı'na 292 öğretmen görevlendirecek

Milli Eğitim Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğünce yurt dışında görevlendirilmek amacıyla öğretmen seçme sınavı yapılacak.

Almanca, Fransızca ve İtalyanca konuşulan Avrupa ülkelerinde yaşayan soydaş ve Türk vatandaşların öğrenim çağındaki çocuklarının eğitim-öğretimlerinde 2017-2018 öğretim yılından itibaren Türkçe ve Türk Kültürü dersi öğretmeni olarak görevlendirilecek sınıf ve branş öğretmenlerini seçmek üzere sınav açılacak.

1. GENEL ESASLAR

Bu sınav sadece Almanca, Fransızca ve İtalyanca konuşulan ülkelerde görevlendirilecek öğretmenleri seçmek amacıyla açılmıştır.

a) İlgili Mevzuat:

1. "Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonun Çalışma Esas ve Usulleri ile Bu Komisyon Tarafından Yurt Dışında Görevlendirilecek Personelin Nitelikleri ile Hak ve Yükümlülüklerinin Belirlenmesine İlişkin 5/6/2003 tarihli ve 2003/5753 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı,

2. 23/02/2017 tarihli ve 39930676-20-E.2382404 sayılı Makam Oluru, 3. Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonunun 01/03/2017 tarihli ve 19 sayılı Kararı.

b)Genel esaslara göre seçilecek öğretmenlerin branşları ve sayıları kılavuz sonundaki tabloda belirtilmiştir.

c)Almanca, Fransızca ve İtalyanca konuşulan ülkelerde görevlendirilecek öğretmenler Temsil Yeteneği Mülakatına tabi tutulacaklardır.

ç)Temsil Yeteneği Mülakatı Ankara'da gerçekleştirilecek olup Internet üzerinden gerekli duyurular yapılacaktır. d)Adaylar Milli Eğitim Bakanlığı ile yapacakları bütün yazışmalarda bu kılavuzdaki Genel Amaçlı Dilekçe Örneğini kullanmalıdır.

e)Mülakat sonrasında yapılacak iş ve işlemler hakkında bilgilendirme Genel Müdürlüğümüz İnternet sayfasından Yurt Dışında Öğretmen Görevlendirme İş ve İşlemleri başlığı altında yer alacaktır.

2.BAŞVURU İŞLEMLERİ

2.1. Başvuru Şartları Durumları aşağıdaki maddelere uyanlar Avrupa Birliği ve Dış İlişikler Genel Müdürlüğünce Yurt Dışında (Almanca, Fransızca ve İtalyanca Konuşulan Avrupa ülkelerinde) Görevlendirilecek Öğretmenleri Seçme Sınavı'na başvurabilirler:

a)T.C. vatandaşı olmak,

b) Sınav başvurusunun son günü itibarıyla eğitim-öğretim hizmetleri sınıfında en az 5 (beş) yıl hizmeti bulunmak1,

c) 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde eğitim-öğretim hizmetleri sınıfında yer alan kadrolarda fiilen çalışıyor olmak (Vekil öğretmenler ile sözleşmeli olarak çalıştırılanlar hariç),

DİKKAT! 1Hizmet yılı hesaplamalarında hizmet cetveli esas alınacak, hizmet cetvelinde yer almayan hususlarda sorumluluk başvuru sahibine ait olacaktır. Aylıksız izin, istifa vb. şeklinde hizmete ara verilmesi halinde bu süreler ile askerlikte ve vekil öğretmenlikte geçirilen süreler hizmet yılına dahil edilmeyecektir (asker öğretmenlikte geçen süreler de hizmet süresinden sayılmayacaktır).Sözleşmeli öğretmenlikte geçirilen sürelerin tamamı ile özel öğretim kurumlarında öğretmen olarak geçirilen sürelerin 2/3 ü hizmet süresinden sayılır.

DİKKAT! Yurt dışına görevlendirme en fazla iki kez yapılır. ? Yurt dışında görevlendirilen öğretmenler bir eğitim-öğretim dönemi görev yapmadan yurt içi görevlerine dönemezler. Aylıksız izinde olan öğretmenler bu sınava başvuruda bulunabileceklerdir.

ç)Askerlik hizmetini yapmış veya askerlik hizmetinden muaf tutulmuş olmak,

d)En az lisans düzeyinde öğrenim görmüş olmak,

e)Görevini yapmasına engel olabilecek vücut ve akıl hastalığı veya vücut sakatlığı ile engelli bulunmamak, herhangi bir bulaşıcı hastalığın taşıyıcısı olmamak,

f)26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı 1 yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile Devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahküm olmamak,

g)İlgili makamlarca yapılacak arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması sonucunda elde edilecek bilgi ve belgelere göre yurt dışında görevlendirilmesine engel bir hali bulunmamak,

ğ)Son 10 yılda uyarma ve kınama cezaları dışında disiplin cezası verilmemiş olmak,

h)Hizmetin gerektirdiği temsil yeteneğine sahip bulunmak,

ı)Tablo'da belirtilen Avrupa ülkelerindeki branşların tamamı için istenilen dilde sınav başvurusunun son günü itibariyle son beş yıl içinde, KPDS/YDS/ÜDS'den en az "E" (50 Puan) düzeyinde ya da 25.02.2016 tarihinde ÖSYM tarafından güncellenen Yabancı Dil Eşdeğerlikleri tablosunda yer alan bir dil belgesine sahip olmak,

i)Daha önce yurt dışında görevlendirilmiş olanların ikinci kez hangi görevle olursa olsun görevlendirilebilmeleri için, önceki yurt dışı görevlerini başarılı olarak tamamlamış ve yurt içi görevine başlamalarından itibaren sınav başvurusunun son günü itibarıyla en az iki yıl çalışmış olup, sınav başvuru şartlarını taşıyor olmak.

j)Yapılacak mülakatta başarılı olmak.

2.2.Aday Tarafından Yapılacak Başvuru İşlemleri

Aday Başvuru İşlemleri;

a)Adaylar okul/kurum müdürlüklerinde onaylanan başvuru evraklarını 13-24 Mart 2017 tarihleri arasında 2.3. maddede belirtilen belgelerle birlikte doğrudan bağlı bulundukları il milli eğitim müdürlüklerine elden veya kargo/ posta (APS) ile yapacaklardır. EK-1'de yer alan Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Formunun boyutları ve içeriği değiştirilmeyecek, bilgilerde kısaltma yapılmayacak, formlar bilgisayar ortamında doldurulacak, her birine son 6 ay içinde çekilmiş biyometrik fotoğraf yapıştırılacak ve başvuru sahibi tarafından imzalanacaktır. ? Çeşitli sebeplerle mahkeme kararı sonucunda "soyadı" değişen adayların ilgili karar örneğini istenen belgelerle birlikte göndermeleri gerekmektedir. ? Adaylar bilimsel çalışmalarını ve varsa yayımlanmış eserlerini Temsil Yeteneği Mülakatına gelirken beraberinde getirebilir.

b)Aday, belirtilen ülke/ülke gruplarından yalnız biri için başvuruda bulunabilecektir.

c)Başvuru Formunun (Ek-2) hatasız, eksiksiz ve kılavuza uygun olarak doldurulması gerekmektedir.

ç)Başvuruda yer alan bilgilerin doğruluğundan aday sorumlu olacaktır.

d)Aday, kılavuzda belirtilen bütün hükümleri kabul etmiş sayılır.

2.3. Başvuru İçin Gerekli Belgeler

a) 4 (dört) adet Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırma Formu ( Ek-1, okul/ kurum müdürlüklerince onaylanacak),

b) 4 (dört) adet nüfus cüzdan fotokopisi (Okul/kurum müdürlüklerince onaylanacak),

c) 4 (dört) adet adli sicil ve sabıka kayıt belgesi (e- Devletten alınabilir), ç) Başvuru Formu (Ek-2, okul/ kurum müdürlüklerince onaylanacak),

d) Hizmet cetveli (Okul/ kurum müdürlüklerince onaylanacak),

e) Yabancı dil belgesi (Okul/ kurum müdürlüklerince onaylanacak),

f) Vukuatlı aile nüfus kayıt örneği,

g) Branşında son mezun olunan okula ait diploma ya da çıkış belgesinin fotokopisi (okul/ kurum müdürlüklerince onaylanacak)

DİKKAT! Bilgi ve belgelerde sonradan ortaya çıkacak eksik, yanlış veya yanıltıcı bilgi beyanı olması halinde, beyanda bulunan aday, beyanı onaylayan okul/kurum /il yetkilileri hakkında idari ve hukuki işlemler başlatılacaktır.

2.4. Sınava Girecek Adaylarla İlgili Okul/Kurum Müdürlüklerince Yapılacak İşlemler Adayların başvuru evraklarını incelemek, doğru beyan edilen başvuru evraklarını onaylamak.

2.5. Sınava Girecek Adaylarla İlgili İl Milli Eğitim Müdürlüklerince Yapılacak İşlemler

a)İl milli eğitim müdür yardımcısı/şube müdürü başkanlığında en az 3 (üç) kişiden oluşan İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu kurarak adayların başvuru evraklarını incelemek,

b)Adayın daha önce yurt dışı görevi yapıp yapmadığını kontrol ederek daha önce yurt dışı görevinde bulunarak görevini tamamlamış ya da kendi isteğiyle tamamlamadan dönmüş olanlardan, yurt içi görevinde 2 (iki) yılı doldurmayanların müracaatlarını reddetmek,

c)Adayların başvuru evrakları incelendikten sonra Başvuru Formu'nu (Ek-2) onaylamak,

ç)Bilgi ve belgelerde sonradan ortaya çıkacak eksik, yanlış veya yanıltıcı bilgi beyanının tespit edilmesi halinde aday hakkında gerekli idari işlemi başlatmak ve Bakanlığa bilgi vermek,

d)Temsil Yeteneği Mülakatına katılacak öğretmenlerin, il düzeyindeki güvenlik soruşturmalarını ivedilikle yaptırmak, il genelinde sınava katılacak öğretmenlerin tamamının güvenlik kaydı yoksa "ilimizden sınava katılan öğretmenlerden güvenlik kaydı olan yoktur" ibaresini, güvenlik kaydı bulunan öğretmenlerin bilgi ve belgelerini toplu olarak Milli Eğitim Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'ne ivedilikle göndermek, e)İnceleme ve Değerlendirme Komisyonunca incelenen ve başvuru şartlarını taşıyan adaylara ait 2 (iki) adet Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırma Formu ( EK-1), 2 (iki) adet nüfus cüzdan fotokopisi, 2 (iki) adet adli sicil ve sabıka kayıt belgesi, 1 (bir)adet Başvuru Formu (Ek-2) 1(bir) adet Vukuatlı aile nüfus kayıt örneği, 1(bir) adet hizmet cetveli, 1(bir) adet öğrenim belgesi en geç 31 Mart 2017 tarihine kadar T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü İnci Taş Sok. Milli Eğitim Bakanlığı Beşevler Kampüsü C Blok Beşevler / ANKARA adresine ivedi olarak kargo veya APS ile göndermek (Başvuru evrakları güvenlik soruşturması sonuçları beklenmeden gönderilecektir.

Başvuru evraklarının Bakanlığa gönderilmeyen diğer nüshaları il düzeyinde yapılacak güvenlik soruşturmasında kullanılacaktır).

2.6. Başvurunun Geçersiz Sayıldığı Durumlar

a) Aday bilgilerinde eksiklik, hata veya çelişki olan,

b) Yanlış beyanda bulunan,

c) Başvurusunu süresi içinde yapmayan,

3.TEMSİL YETENEĞİ MÜLAKATI

3.1. Temsil Yeteneği Mülakatı, Mülakat Konuları ve Değerlendirme a)Temsil Yeteneği Mülakatı, Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu marifetiyle Ankara'da yapılacaktır. b)Adayların Temsil Yeteneği Mülakat tarihleri http://www.meb.gov.tr ve http://abdigm.meb.gov.tr Internet adreslerinden duyurulacaktır.

c)Mülakat konuları ve puan değerleri aşağıda belirtilmiştir

ç) Başvuru belgeleri İnceleme ve Değerlendirme Komisyonunca incelenip onaylanmayan adayların başvuruları geçersiz sayılır.

I Türkçe'yi Doğru Kullanma Becerisi 25

Puan II Milli Şuur, T. C. İnkılap Tarihi ve Atatürk İlkeleri 25 Puan

III Genel Kültür, Mevzuat 25 Puan

IV Genel Görünüm, Tutum ve Davranış 25 Puan

T O P L A M 100 Puan

ç)Mülakata alınan her aday, Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonunda yer alan her bir kurum temsilcisi tarafından, yukarıdaki konu başlıkları ve puan değerleri üzerinden ayrı ayrı değerlendirilecektir. Komisyon üyelerince ayrı ayrı takdir edilen değerlendirme puanlarının aritmetik ortalaması alınarak sınava katılan her adayın Temsil Yeteneği Mülakat Puanı belirlenecektir.

3.2. Temsil Yeteneği Mülakat Başarı Sıralaması a)Adayların başarı sıralaması, Temsil Yeteneği Mülakatı puanlarına göre; branşlar ve ülke/ülke grupları dikkate alınarak ayrı ayrı yapılacaktır.

b)Temsil Yeteneği Mülakatı sonucunda puanı en az 70 (yetmiş) ve daha yukarı olan adaylar içerisinde, puan üstünlüğüne göre bir başarı sıralaması yapılarak, bu Kılavuzun Tablo bölümünde seçileceği belirtilen öğretmenlerin branşları ve sayılarında aday başarılı sayılarak yurt dışında görevlendirilmeye hak kazananlar listesine alınacaktır. Başarı sıralama listesinde en son sırada yer alan adaylar ile eşit puana sahip adaylar, o branş için belirtilen kontenjan sayısını aşsa dahi başarı sıralama listesine alınacaktır.

c)Temsil Yeteneği Mülakat puanlarının eşit olması durumunda; sırasıyla doktora, yüksek lisans, Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu marifetiyle yurt dışında ilk defa görevlendirilme ve mesleki kıdem sıralamada dikkate alınacaktır. ç)Sınav süreci başladıktan ve duyurular yapıldıktan sonra yeni ihtiyaçların ortaya çıkması, ihtiyacın ortadan kalkması ya da gerekli görülmesi halinde belirlenen kontenjanları azaltmaya veya artırmaya ve yedek aday belirlemeye Komisyon yetkilidir.

4. MÜLAKAT SONUÇLARI

a)Temsil Yeteneği Mülakatı sonuçları http://meb.gov.tr ve http://abdigm.meb.gov.tr İnternet adreslerinden duyurulacaktır. b)Temsil Yeteneği Mülakatında başarılı olan öğretmenlerin sınav sonuçları, sınavın yapıldığı yılı takip eden üçüncü 3. yılın sonuna kadar geçerlidir.

c)Temsil Yeteneği Mülakatından sonra başvuru şartlarını taşımadığı tespit edilen adayların sınav sonuçları geçersiz sayılacaktır.

5. MÜLAKAT İTİRAZLARI

a) Adaylar sınav sonucuna ilişkin itirazlarını sonucun adaylara duyurulmasından itibaren en geç 5 (beş) iş günü içerisinde doğrudan Milli Eğitim Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğüne yazılı başvuru ile yapacaklardır. b) Süresi geçtikten sonra yapılan itirazlar ile adayın T.C. kimlik numarası belirtilmeyen, imza ve adresleri olmayan dilekçeler kesinlikle dikkate alınmayacaktır.

6.GÖREVLENDİRME ERTELEMESİ

Görevlendirme sırası gelen öğretmenlerden soruşturması devam edenlerin görevlendirmeleri soruşturması sonuçlanıncaya kadar ertelenecektir. Kendileri, eş ve çocukları ile bakmakla yükümlü oldukları anne ve babaları; doğal afet, salgın hastalık veya uzun süre tedavi gerektiren hastalığa maruz kalanların görevlendirmeleri, bu durumun sınav başvurusundan sonra oluştuğunun bilgisini de içeren heyet raporu ile talepte bulunmaları ve yerlerine sıradan öğretmen gönderilmesinin mümkün olduğu hallerde Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonunca uygun görülmesi şartıyla en fazla 1 (bir) yıla kadar ertelenecektir. Erteleme talebi için ibraz edilen bilgi ve belgelerde yanlış beyanda bulunulduğunun tespit edilmesi halinde ilgili kişiler hakkında idari ve cezai işlemler başlatılacaktır.

7.GÖREVLENDİRMENİN YAPILMAYACAĞI VEYA İPTAL EDİLECEĞİ HALLER

a)Bir öğretmenin görevlendirme şartlarını taşımadığının sonradan anlaşılması veya görevlendirme şartlarından herhangi birini sonradan kaybetmesi durumunda, sınavı kazanmış/ yurt dışında görevlendirilmiş olsa dahi hakkındaki tüm işlemler iptal edilerek sıralama listesinden çıkarılır.

b)Görevlendirme sırası gelen öğretmenlerden Kılavuzun 6.Görevlendirme Ertelemesi" başlıklı maddesinde belirtilen hususlar dışında erteleme talep edenler ile görevlendirilen ülkeye gitmek istemeyerek yer değişikliği talebinde bulunanların görevlendirmeleri iptal edilerek kendileri başarı listesinden çıkarılır.

c) Görevlendirilen ülkede savaş, iç karışıklık, tabii afet, salgın hastalık ve can güvenliğini tehdit eden benzeri olağanüstü durumların ortaya çıkması veya çalışma ve oturma izninin uzatılamaması gibi nedenlerle yurt içi göreve dönmek durumunda kalanlardan görev yaptığı toplam süre 3 yıldan daha az olanlar, bu hususların ortadan kalkması halinde aynı ülkede veya ihtiyaç halinde diğer ülkelerde görevlendirilebilir ve bu görevlendirme önceki görevlendirmenin devamı niteliğindedir. Teklif edilen ülkelerde kendi istekleri ile görev yapmak istemeyen öğretmenlerin hakları ortadan kalkar.

ç)Temsil Yeteneği Mülakatının yapıldığı yılı takip eden üçüncü yılın sonuna kadar branşlarında talep gelmemesi sebebiyle görevlendirilemeyenlerin hakkı ortadan kalkar.

8. GÖREVLENDİRME HAKKINDAN VAZGEÇENLER

a)Temsil Yeteneği Mülakatında başarılı olan ve bu haklarından vazgeçen öğretmenlerin 3 (üç) yıl süre ile sınav başvuruları kabul edilmeyecektir.

b)İlk gidişlerinde uçak biletleri Milli Eğitim Bakanlığınca alındıktan sonra görevlendirildiği ülkeye gitmekten vazgeçen öğretmenlerin bilet ücretleri kendilerince ödenir.

Bu sınavlara başvurmuş olanlar, bu kılavuzda yer alan hükümlerle ilgili mevzuatta belirtilmiş olan hususları kabul etmiş sayılırlar.

Sınava başvuru yapan öğretmenlerin başarılı olmaları ve görevlendirilmeleri halinde uyum sorunu yaşamamaları için başvuru yaptıkları ülkenin sosyal, siyasal ve ekonomik şartları ile ilgili önceden araştırma yaparak bilgi sahibi olmaları yüksek öneme haizdir.

Kılavuzun tamamı için TIKLAYINIZ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber