İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Türk Prof., kolon kanseri tedavisini dünyaya yayacak

Dünyada ve ülkemizde en çok görülen kanser türlerinden olan kolon kanserinin tedavisindeki başarı bu eğitimle artacak. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ayhan Kuzu başkanlığında 8 ülkeden 13 uzmanın hazırladığı eğitim DVD'si, kolon kanseri cerrahisi sonrası hayatta kalma oranını ciddi oranda artıracak. Kuzu daha önce de rektum kanseri cerrahisi konusunda hazırladığı eğitim ile dünyadaki birçok doktora ulaşmış ve başarılı sonuçlar alınmasına vesile olmuştu.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 07 Mart 2017 23:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Türk Prof., kolon kanseri tedavisini dünyaya yayacak

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ayhan Kuzu başkanlığında 8 ülkeden 13 uzman bağırsak kanserlerinin cerrahi yöntemlerle iyileştirilmesi yönündeki çalışmalara destek olacak önemli bir projeyi hayata geçirdi. Bağırsak kanserlerinin tedavisi sürecinde cerrahi yöntemlerin öğretimi için, bundan 4,5 yıl önce çalışmalarına başlanan video eğitim seti tamamlandı. 14 saatlik kayıt içeren eğitim seti 3 DVD'den oluşuyor.

BU ÇALIŞMADA KİMLER YER ALDI?

Prof. Dr. Kuzu başkanlığındaki ekipte, Almanya Erlangen Üniversitesi'nden Prof. Dr. Werner Hohenberger, İngiltere Leeds Üniversitesi'nden, Prof. Dr. Phil Quirke, İngiltere The Royal Masden Hastanesi'nden Prof. Dr. Gina Brown, Ankara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Halil Açar, Japonya Tokyo Üniversitesi'nden Prof. Dr. Kenichi Sugihara, Kore Üniversitesi'nden Prof. Dr. Seon Hahn Kim, Kore Yonsei Üniversitesi'nden Prof. Dr. Kang Young Lee, Portekiz Champalimaud Vakfı'dan Prof. Dr. Amjad Parvaiz, ABD Memorial Sloan Ketterin Kanser Merkezi'nden Prof. Dr. Julio Garcia Aguilar, İsveç Karolinska Enstitüsü'nden Prof. Dr. Torbjorn Holm, Acıbadem Üniversitesi'nden Bilgi Baca, İngiltere Leeds Üniversitesi'nden Nicholas West ve Almanya Kiel Üniversitesi'nden Thilo Wedel yer aldı.

Prof. Dr. Kuzu ve ekibinin, hiçbir maddi yardım almadan ve hiç bir ticari amaç gütmeden gerçekleştirdikleri bu eğitim çalışmasında, anatomi, radyoloji, patoloji ve cerrahi tekniklerle ilgili içerik, ameliyat görüntülerinin yanı sıra, üç boyutlu ve iki boyutlu animasyon filmleri ile olabildiğince anlaşılır bir şekilde verilmeye çalışıldı.

Ameliyat teknik ve yöntemlerinin teorik ve uygulamalı olarak anlatıldığı eğitim setinin hazırlanmasında, gerek masa başında, gerekse ameliyathanelerde toplam 100'den fazla sağlık çalışanı görev aldı. Prof. Dr. Kuzu önderliğinde, ulusal ve uluslararası alanda tanınmış uzmanların katkısı ile hazırlanan bu eğitici DVD seti, Kasım ayında, İsviçre'de yapılan 10'uncu Avrupa Kolorektal Kongresi'nde 1000'den fazla katılımcıya ücretsiz dağıtıldı.

Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Ayhan Kuzu ve arkadaşları, daha önce de, hazırladıkları, Rektum Kanseri Tedavisi Eğitim DVD'si gerek ülkemizde, gerekse dünya üzerinde çok sayıda doktora ulaştırmış ve rektum kanseri hastalığın tedavisinde çok önemli başarıların elde edilmesine aracı olmuştu.

BU ÇALIŞMA NEDEN ÖNEMLİ?

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de sık görülen kanser türlerinden birini oluşturan kalın bağırsak / kolon kanseri, kansere bağlı ölüm nedenleri arasında en üst sıralarda yer alıyor. Kalın bağırsak kanserlerinin tedavisinde en etkin yöntemi ise tümörün çıkarılması ve gelişebilecek tekrarların önlenmesini amaçlayan cerrahi müdahale oluşturuyor. Bu nedenle hastaların doğru ve gerektiği şekilde ameliyat edilmesi hayati bir önem taşıyor.

Ancak, dünya tıp literatürüne bakıldığında, kolon kanseri cerrahisi sonrasında hastaların sağ kalımlarının istenilen düzeyde olmadığı görülüyor. Bunun temel nedeni olarak, müdahaleleri yapan cerrahların yeterli düzeyde eğitim ve deneyime sahip olmamaları gösteriliyor.

Türkiye'de Sağlık Bakanlığı'nın kalın bağırsak kanserinin önlenmesi ve erken tanısı için yürüttüğü tarama programı bu anlamda çok büyük bir önem ifade ediyor. Bu programlarda kalın bağırsak kanseri tanısı almış hastaların tedavisinde en önemli yeri tutan cerrahi tedavinin standardizasyonu ve iyileştirilmesi için ise eğitim konusu özel bir önem taşıyor. Yapılan araştırmalar, kalın bağırsak cerrahisindeki başarının cerrahi eğitim ile anlamlı derecede arttığı gösteriyor.

Eser AKGÜL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber