İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Cevriye hanım tek kadın ustabaşı

Petrokimya şirketi Petkim'in tek kadın 'formen'i (ustabaşı) Cevriye Bostancıoğlu. Dev kazanların, boruların, kulelerin arasında atom karınca gibi gezen ufak tefek bir kadın. Üstelik aynı zamanda keman çalıyor, tiyatro oyunlarında rol alıyor

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 08 Mart 2017 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Cevriye hanım tek kadın ustabaşı

Elif ERGU

PETKİM neredeyse bir şehir kadar büyük bir yer, 1400 hektarlık bir alana sahip. Sanayi kuruluşlarının hammaddelerinin üretildiği yarım asırlık bir sanayi devi. Otomotivden ambalaja kozmetikten inşaata kadar birçok sektörün hammaddesi Petkim'deki tesislerde üretiliyor. Devasa kazanlar, borular, depolarla dolu bir "sanayi alanında" başında baretiyle bir kadın Cevriye Bostancıoğlu. Gri şehirde atom karınca gibi! Petkim'in ilk ve tek kadın formeni yani kadın ustabaşı. Cevriye Bostancıoğlu, 39 yaşında. Tam 21 yıldır Petkim'de çalışıyor. "Damarlarımdan Petkim kimyasalları akıyor gibi geliyor" diyecek kadar Petkim'i seviyor, sahipleniyor. Bir sanayi kuruluşunda, petrokimya gibi erkek egemen bir alanda zoru başaran Bostancıoğlu'yla sohbet ettik. Bostancıoğlu, 1978 doğumlu Menemenli bir ailenin kızı. Ailesinin kökleri Ahıska Türkleri'ne uzanıyor. O "Doyduğum yer Petkim. Petkim de ailem. 6 çocuklu bir ailenin kızıyım. Annem ev hanımı, babam da memur emeklisi" diye anlatıyor.

MESLEK LİSESİ DEĞİŞTİRDİ

Bostancıoğlu, Endüstri Meslek Lisesi Yapı Ressamlığı'ndan mezun olduktan sonra stajyer olarak Petkim'e gönderilmiş. "Meslek lisesine girmeyi istedim ve meslek lisesi hayatımı değiştirdi. Türkiye'nin önde gelen sanayi kuruluşu Petkim'de stajyer oldum ve hayatım değişti. Stajın ilk günü sıcak bir çayla karşılandım. Halen o çayın tadını unutamam çünkü çok heyecanlıydım. Hiç kötü bir anım yok" diyor. Stajyer olarak Petkim'e girdikten sonra eğitimine de devam eden Cevriye Bostancıoğlu, Celal Bayar Üniversitesi İnşaat Bölümü'nde de okudu. "Küçük bir kız çocuğuyken neyi hayal ederdiniz? Gri bir alanda çalışmayı hayal ettiğinizi düşünmüyorum" diye sorduğumda Cevriye Bostancıoğlu, "Hayal etsem inanın bu kadar güzel hayal edemezdim. Petkim hayallerimden büyük oldu" diyecek kadar işine aşık biri.

İYİ EĞİTİM ALIYORUZ

Erkek egemen bir alanda kendini kabul ettirme konusundaki zorlukları aşarken tek reçetesinin de işini severek yapmak olduğunu anlatan Bostancıoğlu, gerektiğinde sahada kulelere tırmanmak da dahil olmak üzere güç gerektiren işlerde de işi ne gerektiriyorsa yaptığını söylüyor. İş yaşamının 20'nci yılında formen olan Cevriye Bostancıoğlu, Petkim bünyesinde Petlim, Star Rafineri, SOCAR'ın da projelerinde görev alıyor. 1400 hektarlık alana yayılmış şirketin alt yapısını avucunun içi gibi biliyor. Tehlikelere karşı iyi eğitim aldıklarını anlatıyor. "Üreten Türkiye'nin bir parçası olmaktan, 20 yıldır bu gelişimi izlemekten dolayı da çok şanslıyım" derken, erkek egemen bir alanda çalışmanın kendisini erkeksileştirmediğini, kendine özen göstermekten de hiç vazgeçmediğini söylüyor.

MUTLAKA MESLEK LİSESİNE GİDİN

GÖREVİ itibarıyla Petkim Yarımadası'ndaki en küçük ve en büyük tüm projeler mutlaka Cevriye Bostancıoğlu'nun önüne geliyor. Onun denetiminde çiziliyor ve projelendiriliyor. Yaptığı iş hem büro hem saha işlerini kapsıyor, sahada risk içeren işler de kendisinin kontrolünde gerçekleşiyor. Cevriye Bostancıoğlu, genç kızlara "Meslek liselerine girin, bir mesleğiniz olsun, kendinize güveniniz gelir ve kendinizi geliştirmekten de hiç vazgeçmeyin" mesajı veriyor.

KEMAN ÇALAN USTABAŞI

CEVRİYE Bostancıoğlu hep müziği sevmiş. Ve 2 yıl önce de keman dersleri almaya başlamış. "Keman enstrümanı sanki kadınlar için yaratılmış gibi geliyor bana. 2 yıldır ders alıyorum. İleride konser vermeyi hayal ediyorum" diyen Bostancıoğlu, sanata ve edebiyata da çok düşkün. Menemen Belediyesi tiyatrosunda da 2 yıl oyunculuk yapan Bostancıoğlu, evliliğini yürütemediğini, işinin hayatının odak noktası olduğunu da ifade etmekten kaçınmıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber