Kredi faizi mağdurlarının dikkatine
Av.Özgür Balcı ile Kartel Faiz Mağdurlarının Haklarını Konuştuk
Av.Özgür Balcı ile Kartel Faiz Mağdurlarının Haklarını Konuştuk
1) Kredi mağdurları ile ilgili olarak bu karar kimleri kapsamaktadır?
21.08.2007 ve 22.09.2011 tarihleri arasında söz konusu 12 bankanın birinden mevduat konut kredisi, araç kredisi çeken veya kredi kartı faizi ödeyen vatandaşların bankalardan uğramış oldukları zararı tazmin edebilecekler.
2) Rekabet Kurulu'nun almış olduğu karar nedir?
Şöyle ki Rekabet Kurulu 12 banka ki bu bankaların içinde bildiğimiz bütün bankalar var. Bu bankalar 2007-2011 tarihleri aralığında kartel oluşturarak kendi aralarında faiz oranlarını suni olarak arttırdıklarını tespit etti ve bankalara 1,116,957,468 TL idari para cezası kesti. Kurul kararının iptali için dava açıldı. Ankara 2. İdare Mahkemesi Kurul kararını hukuka uygun bularak, bankalarca açılan iptal davalarını reddetti. Daha sonra Danıştay 13. Dairesi'ne İdare Mahkemesi'nin kararını hukuka uygun bularak Ankara 2. İdare Mahkemesinin verdiği karar Danıştay tarafından onaylanmış ve böylece karar kesinleşmiş oldu.
3) Kredi Mağdurlarının açacakları Tazminat Davası ne anlama gelmektedir?
Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 58. maddesine göre "Rekabetin engellenmesi, bozulması veya kısıtlanması sonucu bundan zarar görenler, ödedikleri bedelle, rekabet sınırlanmasaydı ödemekte olacakları bedel arasındaki farkı zarar olarak talep edebilir." Ayrıca 3 kat tazminat ifadesi yine 58. maddenin son fıkrasında şöyle geçmektedir:"Ortaya çıkan zarar, tarafların anlaşması ya da kararı veya ağır ihmalinin olduğu hallerden kaynaklanmaktaysa, hakim, zarar görenlerin talebi üzerine, uğranılan maddi zararın ya da zarara neden olanların elde ettiği veya elde etmesi muhtemel olan karların üç katı oranında tazminata hükmedebilir."
Bu şu anlama gelmektedir; kartel tazminatı davası): 21.08.2007 ile 22.09.2011 tarihleri arasında mevduat, kredi ve kredi kartı hizmetlerinden faydalanan herkesin tüketiciler, tacirler, kamu kurumları 12 bankaya karşı zararının 3 katı oranında tazminat talep etmek için açtığı davadır. Eğer belirtilen tarih aralığında bu 12 bankadan konut, taşıt ya da ihtiyaç kredisi kullanmışsanız fazladan ödediğiniz faizlerinizin 3 katını tazminat olarak iade alabilirsiniz.
4) Yargıtay 13 Hukuk Dairesince çıkan yeni karar nedir?
Bankaların yaşattığı mağduriyet sebebiyle tüketiciler Tüketici Mahkemelerine dava açmak istedi. Ancak tüketici mahkemeleri, böyle bir davayı kabul etme yetkileri olmadığı gerekçesiyle başvuruları geri çevirdi. Tüketici Mahkemelerinin geri çevirmeye ilişkin kararı Yargıtay'a taşındı. Sonunda Yargıtay 13'üncü Hukuk Dairesi, 19 Ekim 2016 tarihinde oybirliğiyle aldığı kararla tüketici mahkemelerine davaları kabul ederek yargılama zorunluluğu getirdi.
5) Açılacak olan bu davalarda zamanaşımı süresi var mıdır?
Evet var. Banka müşterileri ile bankalar arasında mevduat, kredi ve kredi kartı
hizmetleri bakımından sözleşme ilişkisi olduğundan dolayı bu davayı açarken
10 yıllık zamanaşımı vardır. Yani bu konuda mağduriyet yaşayan tüketicilerin,
kredi veya kredi kartı sözleşmesini imzaladıkları tarihten itibaren 10 yıl içinde
dava açarak, mağduriyetlerinin tazmin edilmesini istemesi gerekmektedir.