İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

MEB mevzuatı güncellenmelidir

Milli Eğitim Bakanlığı, ilköğretim mevzuatını güncellemeli!

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 17 Mart 2017 13:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
MEB mevzuatı güncellenmelidir

2012-2013 eğitim öğretim yılında Türkiye'de zorunlu eğitimi 8 yıldan 12 yıla çıkarılmasını ve eğitim sisteminin 4+4+4 şeklinde kademelendirilmesini öngören kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen "İlköğretim ve Eğitim Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ile ilköğretim okulları ilkokul ve ortaokul diye ayrılarak bağımsız okullar olarak tekrar teşkil edilmiştir.

Bu değişiklikler yapılmasına rağmen önceden alt düzeydeki yönetmelikler İlköğretime göre düzenlendiğinden, ilkokul ve ortaokul olarak tesis edilen okullardaki yeni sisteme göre düzenlenmeyen yönetmeliklerin uygulanmasında sıkıntılar çıkmaktadır.

Örneğin 13.01.2005 tarih ve 25699 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim ve Orta Öğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği ile öğrencide güven ve sorumluluk duygusu geliştirmeye, yeni ilgi alanları oluşturmaya ve beceriler kazandırmaya yönelik bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif alanlarda öğrenci kulübü ile toplum hizmeti çalışmalarının nasıl yapılacağı belirtilmiştir.

Bu öğrenci sosyal ve kişilik hizmetleri dediğimiz bu görevlerin ilköğretim okullarında aynı çatı altında Genel bilgi dersleri öğretmenlerince (branş Öğretmenleri) yapılacağı öngörülerek bu öğretmenle 2 saat ek ders görevi verilmiş sınıf öğretmenlerine ise bu görevler için ek ders saati öngörülmemiştir.

Bu durum; 01/12/2006 tarihli ve 2006/11350 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan ve 16/12/2006 tarih ve 26378 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Ek Ders Görevi" başlıklı 6. maddesi, son fıkrasında; okul öncesi ve sınıf öğretmenleri ile bölüm, atölye ve laboratuvar şefliği görevleri hariç olmak üzere sadece Genel bilgi dersleri öğretmenlerine (Branş öğretmenleri) ve Atölye ve Laboratuvar öğretmenlerine öğrenci sosyal ve kişilik hizmetleri görevine karşılık haftada 2 saati ek ders görevi verilmesi gerektiği belirtilmektedir.

İşte o madde;

"Okul öncesi ve sınıf öğretmenleri ile bölüm, atölye ve laboratuvar şefliği görevi verilen öğretmenler hariç olmak üzere, örgün eğitim kurumlarında sınıf veya şube sorumluluğu verilen öğretmenlerin bu sınıf veya şubedeki öğrencilerin sağlık, sosyal ve kişilik hizmetleri ile diğer iş ve işlemlerine yönelik görevlerinin haftada 2 saati ek ders görevinden sayılır. Bu dersler ders dağıtım çizelgesinde "Öğrenci Sosyal ve Kişilik Hizmetleri" adıyla gösterilir ve haftada azami okutabilecekleri ek ders saatleri içinde verilir."

Bu durum Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Haftalık Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Çizelgede aşağıdaki şekilde görülmektedir.

Şu an ise okulların ilkokul ve ortaokul diye ayrılarak bağımsız okullar olarak teşkil edilmesinden dolayı ilkokullarda Genel bilgi dersleri öğretmenleri (Branş öğretmenleri) norm kadrosunun haliyle az olmasından ve çoğunluğun haliyle sınıf öğretmeni olmasından kaynaklı 13.01.2005 tarih ve 25699 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim ve Orta Öğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmelik ile getirilen Bu öğrenci sosyal ve kişilik hizmetlerinin sınıf öğretmenlerince yapılma zorunluluğunu doğurmaktadır.

Bu nedenle Milli Eğitim Bakanlığı Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Ek Ders Görevi" başlıklı 6. maddesi, son fıkrasının değiştirilerek okul öncesi ve sınıf öğretmenlerine Öğrenci sosyal ve kişilik hizmetleri verilmesi için değişiklik yapılmalı ve tüm mevzuat taranarak yeni sisteme göre düzenlemeler yapılmalıdır.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber