Yargıtay'dan yeni içtihat: Ortak velayet kararı

Yargıtay, Türk Medeni Kanunu'na (TMK) göre velayetin anneye ya da babaya verilmesinde değişikliğe gitti ve ortak velayet kararı verdi

Haber Giriş : 10 Mart 2017 08:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Yargıtay'dan yeni içtihat: Ortak velayet kararı

Çocuksuz Bırakılan Babalar Derneği Başkanı Selman Ali Işık, babalara müjde gibi olan kararda ortak velayet kararının verildiğini söyledi. Yargıtay'ın verdiği kararda Türk Medeni Kanunu'na (TMK) göre 'Velayet eşlerden birine verilebilir' kararı düşmüş oldu.

7 NOLU PROTOKOL

1985 yılında insan haklarını ve hürriyetlerini korumaya dair sözleşme kapsamında 'Eşler, evlilik bakımından, evlilik süresince ve evliliği bitmesi halinde, kendi aralarındaki ve çocuklarıyla olan ilişkilerinde, özel hukuk niteliği taşıyan hak ve sorumluluklar açısından eşittir' kararıyla artık anne veya babalar çocuklarının sağlık bilgileri, veli toplantısı gibi konularla ilgilenebilecek.

Çocuksuz Bırakılan Babalar Derneği Başkanı Selam Ali Işık, "Çocuksuz bırakılan babalar ve çocuk hakları derneği olarak 1 sene önce faaliyete girdiğimizde çocukların bir eşya gibi tek taraflı ebeveyne mahkum edildiğini her platformda her bulunduğumuz yerde söylemiştik. Bunun için insan hakları ve çocuk hakları sözleşmeleri ek 7 nolu protokollerin neden devreye girmediğini her defasında sorguladık.

YENİ İÇTİHAT

Anca dün aldığımız bir haberle 2. Yargıtay Hukuk Daire Başkanlığı yeni bir içtihat yayınlayarak uluslararası sözleşmeleri baz almıştır ve TMK'nın 326. artık baypas edilmiştir. Bu haberden sonra artık çocuklarımızla eşit şartlarda görüşme hakkı tanınmıştır. Sağlıklarıyla, eğitimleriyle ilgilenme hakları tanınmıştır. Ancak bundan sonraki süreç kanun daha yeni değiştiği için takibimiz olacaktır. Velayet davalarını takip ederek asıl elzem olan ortak velayetin uygulanması için yeni bir mücadele yolu çıkmıştır bize. Yaşadığımız zorluklar, Sağlık Bakanlığından e-nabız üzerinden kendi çocuğumla ilgili sorunları bilgisayar ortamında görmek istediğimde bana cevaben 3 kişi olduğumu velayet sahibi olmadığımı dile getirmiştir. Farklı üyelerimiz çocuklarının eğitimlerinde veli toplantılarına gidemediklerini okula alınmadıklarını ve 3. Şahıs olarak görüldüklerini bizlere ifade ediyorlar. Bu kanunlar birlikte bu sistem artım değişmiş oluyor. Artık çocuklar tek ebeveynle büyümek zorunda kalmıyor. Çocuklar artık eşit şartlarda anne ve babasını ortak haklarıyla büyüyeceklerdir. Artık sağlıklı nesiller yetişmesi için mücadelemiz devam edecek. 2. Hukuk Daire Başkanı 20.02.2017 tarihinde vermiş olduğu içtihatla velayette devrim niteliğinde 1985 yılından bu yana görülmeyen ortak vilayeti artık anne ve babalar ortak şekilde alabilecekler" dedi.

Kaynak: Karar Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber