AYM'den AIDS'li işçiye gizlilik tazminatı

İzmir'de fabrikada çalışan T.A.A.'ya AIDS teşhisi konuldu. İşten çıkarılan A., gizli yapılması kaydıyla alacak davası açtı. Mahkemenin bu talebi reddetmesi üzerine işçi, AYM'ye başvurdu. Yüksek Mahkeme, gizli yapılmayan duruşma nedeniyle devleti 12 bin 800 TL'ye mahküm etti

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 11 Mart 2017 09:31, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
AYM'den AIDS'li işçiye gizlilik tazminatı

İzmir'de bir plastik boru fabrikasında çalışan T.A.A. isimli işçiye 2006 yılının aralık ayında AIDS teşhisi konuldu. İşyeri hekimi, tedaviyi yapan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne yazı göndererek işçinin ücretli izinde olduğunu, işgücü kaybının değerlendirilerek maluliyet oranının bildirilmesini talep etti. Üniversite, tedavinin düzenli olarak devam ettiğini, sağlık durumunun herhangi bir işte çalışmasına engel teşkil etmediğini bildirdi. T.A.A. 2009'un ocak ayında istifa dilekçesi vererek işten ayrıldı. Aynı yılın kasım ayında ise Karşıyaka 2. İş Mahkemesi'nde alacak davası açtı.

'YARGILAMA GİZLİ YAPILMADI'

T.A.A. dava dilekçesinde, AIDS teşhisi konulduğunun işverence öğrenilmesi üzerine işyerinden uzaklaştırıldığını, ücretinin ödenmesine rağmen çalışmasına izin verilmediğini, o andaki zor durumundan faydalanılarak sanki kendi isteğiyle ayrılmış gibi gösterilip işten çıkarıldığını belirtti. İşçi, sağlık bilgilerinin hukuka aykırı olarak açıklandığını ve özel hayatının ihlal edildiğini iddia ederek "ayrımcılık yasağı" tazminatı ve manevi tazminat talebinde bulundu. İşçi ayrıca, mahkemenin gizli yapılmasını istedi. Gizli yargılama kararını dikkate almayan mahkeme, sağlık bilgilerinin ifşa edildiği, işyerinde ayrımcılığa uğradığı iddialarını kabul etmeyip işçinin talebini reddetti. Yargıtay'da da görüşülen karar kesinleşti.

YARGILAMA YENİLENECEK

Bireysel başvuruyu görüşen Anayasa Mahkemesi, kamuya açık belgelerde işçinin kimliğinin gizli tutulmasını kararlaştırdı. AYM, eşitlik ilkesiyle birlikte özel hayata saygı ile maddi ve manevi varlığın korunması ve geliştirilmesi haklarının ihlal edildiği hükmüne vardı. AYM, hem bu nedenle, hem de yargılama sırasında gizlilik kararı alınmaması nedeniyle toplam 12 bin 800 lira tazminat ödenmesine karar verdi. AYM ayrıca, yargılamanın yenilenerek işçinin diğer taleplerinin değerlendirilmesini kararlaştırdı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber