Başkente nükleer eğitim merkezi kurulacak

ASO Genel Sekreteri Cabbar, nükleer enerjide eğitimin öncelikleri arasında yer aldığını belirterek, "Başkentte kurulacak nükleer eğitim merkezi için Ankara Kalkınma Ajansından yaklaşık 5 milyon liralık destek almaya çalışıyoruz." dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Mart 2017 20:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Başkente nükleer eğitim merkezi kurulacak

HÜSEYİN ERDOĞAN

Ankara Sanayi Odası (ASO) Genel Sekreteri Doç. Dr. Yavuz Cabbar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ASO'nun nükleer endüstride yerlileştirme ve bu alanda eğitim için yaptığı çalışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yerli sanayicilerin birçoğunun henüz nükleer santraller için tedarikçi olabilecek seviyede olmadığını aktaran Cabbar, bunların üretim kabiliyetinin Türkiye şartlarında iyi olduğunu, ancak nükleer alanda daha çok dokümantasyon ve sertifikasyon sürecinin öne çıktığını vurguladı.

Yerli sanayiciler için ulusal nükleer küme

Geçen yıl Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının küme destek programına başvurduklarını belirten Cabbar, İstanbul Sanayi Odası, Kocaeli Sanayi Odası, TÜBİTAK Marmara Araştırma Enstitüsü, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Gedik Üniversitesinin de proje ortaklarından olduğunu kaydetti.

Cabbar, projenin 2016 sonlarında doğru kabul gördüğünü ve bu yılın başlarında da onaylandığını dile getirerek, "Şimdi, buna ilişkin bir yapı kurup bakanlıkla sözleşme imzalamamız lazım. Bu çerçevede, Ankara Sanayi Odası Nükleer Sanayi İktisadi İşletmesini kurduk. ASO'nun söz konusu iktisadi işletmesinin, tek işi nükleer sanayi olacak. Oda meclisinden kararı alındı ve bürokratik işlemleri devam ediyor. Ayrıca ileride bu işletmenin içerisine başka sanayi kuruluşları da katılabilecek." ifadelerini kullandı.

14 milyon liraya ihtiyacımız var

Sincan ASO 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulacak eğitim merkezinin temel hedefinin, nükleer alanda eğitim vermek olduğunu vurgulayan Cabbar, bu merkezin ileri teknolojili sektörlerde üretim yapan sanayiye de hizmet etmesini planladıkları için "İleri Teknoloji ve Nükleer Eğitim Merkezi" adını taşıyacağını söyledi.

Cabbar, söz konusu ileri teknolojiye dayanan nükleer eğitimini verebilmek amacıyla daha önce kurulan bir merkezi satın almayı kararlaştırdıklarını belirterek, şu bilgileri verdi:

"Bu merkez içerisinde oluşturacağımız eğitim seti ve malzemesi biraz daha simülasyonlu olacak. Bir nükleer santralde boru nasıl değişir, vana nasıl takılır, kontroller nasıl yapılır bunları aktaracağız. Fransa, Rusya ve Çek Cumhuriyeti'nden ağırlıklı eğitimciler ile öncelikle yerli eğitmenler yetiştirilecek. Böylece sanayi ve nükleer santralde inşaat alanında çalışacak işçilerin bu merkezde eğitilmeleri sağlanacak. Bu amaçla başkentte kurulacak İleri Teknoloji ve Nükleer Eğitim Merkezi için Ankara Kalkınma Ajansından yaklaşık 5 milyon liralık destek almaya çalışıyoruz. Eğitim merkezinin maliyeti için ise bina gideri hariç 14 milyon liraya ihtiyacımız var."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber