Ev sahiplerine 'maliye' takibi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Şubat 2007 15:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliyenin, vergi kaybını ve kaçağını önlemek, vergide adaleti sağlamak ve tabana yaymak amacıyla yaptığı çalışmalar kapsamında, vergi kaçağının en fazla yaşandığı kesimler arasında olduğu tespit edilen kira gelirleri ile ilgili sıkı takip yapılıyor.

Adana Vergi Dairesi Başkanlığınca, son birkaç yıldır yoğunlaştırılan çalışmalar kapsamında, işyeri ya da konutunu kiraya vererek gelir elde etmelerine rağmen mükellefiyet kaydı bile olmayanlara rastlanması nedeniyle kiracılara form gönderilerek kira ücretlerinin tespiti çalışmasına bu yıl da devam ediliyor.

Vergi Dairesi Başkanı Fatih Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yapılan sıkı takip ve kiracılara gönderilen bilgi formları sayesinde, geçen yıl kira gelirlerinde bir önceki yıla göre yüzde 42 oranında artış sağlandığını anımsattı.

Acar, il genelinde gayrimenkul portföyü çıkarıldığını, gerek Emlakçılar Odası gerek belediyeler ve gerekse vergi denetim elemanlarının araştırmalarıyla her mahalle ve caddedeki rayiç kira bedellerinin belirlenerek güçlü bir arşiv oluşturduklarını ifade etti.

Geçen yıl 70 bin kiracıya bilgi formu gönderdiklerini ve bu formlarda yer alan bilgilerden hareketle kira gelirlerinin doğru beyan edilip edilmediği yönünde inceleme yaptıklarını ifade eden Acar, şunları söyledi:

''İşyeri ve mesken kira gelirleri açısından 3 bin 199 mükellefi denetledik. Bu sayede bugüne kadar hiç kaydı olmayan ancak, kira geliri elde ettiğini belirlediğimiz 565 mükellefi kayıt altına aldık. Denetimlerde 3 milyon 859 bin 452 YTL matrah farkı bulundu. Bu fark nedeniyle 847 bin 264 YTL vergi farkı elde edildi.''

Acar, ilde 566 bin 490 adet gayrimenkulün bulunduğunu, bu yıl da özellikle yeni yapılaşmanın yoğun olduğu bölgelerde 11 bin kiracıya form gönderdiklerini, bu sayede, kira gelirlerinin gerçek değer üzerinden beyan edilip edilmediğini sorgulayacaklarını ifade etti.

İşyeri ya da konutunu kiraya vererek gelir elde edenlerin 15 Mart günü mesai bitimine kadar beyanname vermeleri gerektiğini hatırlatan Acar, beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olanların mesken kira gelirlerinin 2 bin 200 YTL'sinin vergiden istisna olduğunu ancak, beyanda bulunmayanların ya da eksik beyan verenlerin bu muafiyetten yararlanamayacaklarını vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber