Çocuğunu icrayla gören babalar için güzel haber

Yargıtay, mahkemenin tek taraflı velayet kararını bozdu ve anne-babanın çocuklarıyla eşit görüşmeye hakkı olduğuna hükmetti. Karar, evlatlarını haczederek görebilen yüzlerce babaya umut oldu

Haber Giriş : 14 Mart 2017 08:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Çocuğunu icrayla gören babalar için güzel haber

Yargıtay, Aydın Didim'de yerel mahkemenin boşanma sonrası sadece anneye verdiği tek taraflı velayet kararını bozdu. Bu karar en çok evlatlarını sadece 'icra yoluyla haczederek' görebilen babaları sevindirdi. İzmir'de kurulan Babasız Bırakılan Çocuklar Çocuksuz Babalar Derneği Başkanı İbrahim Aksoy, Yargıtay'ın tek taraflı velayet kararını bozarak bir ilke imza attığını belirtti ve şöyle devam etti: "Artık bu kararla evlatlarımızı haczetmek zorunda kalmayacağız. Çocuklarımı ayda iki defa görebilme hakkım olmasına rağmen onları göremiyordum. Yaş günlerini 7 yıldır kutlamadım" dedi.

Türkiye'de boşanma durumlarında velayetin tek tarafa verildiğini ve bu nedenle özellikle babaların ciddi sıkıntılar yaşadığını ifade eden Aksoy "İnsan Haklarını ve Ana Hürriyetlerini Korumaya Dair Sözleşmeye Ek 7 No'lu Protokol'ün 5. maddesinde 'Eşler evlilik bakımından evlilik süresince ve evliliğin bitmesi halinde kendi aralarında ve çocuklarıyla olan ilişkilerinde özel hukuk niteliği taşıyan hak ve sorumluluklar açısından eşittir' hükmü bulunuyor. Bu hüküm Resmi Gazete'de 2016'da yayınlanmıştı. Bu kararla şimdi de somut olarak uygulanmış oldu"

ifadelerini kullandı.

AİLE HAYATI İHLAL EDİLİYORDU

Babasız Bırakılan Çocuklar Çocuksuz Babalar Derneği Başkan Yardımcısı Hüsnü Kutluay ise kararla ilgili "Bu çok tarihi bir karar. Yerel mahkemelerin tek taraflı aldığı velayet kararıyla aile hayatına saygı hakkı ihlal ediliyordu. Ayda iki kez size verilen süreyle çocuklarımızla özel ilişki tesis etmek zorunda bırakılıyorduk. Her yıl yüzde 6 artan boşanma oranlarını dikkate alırsak yüz binlerce çocuğun ve ebeveynlerin mağduriyeti ortadan kalkacak. Anne ve babalar çocuklarına eşit miktarda ilgi gösterebilecek" yorumunu yaptı.

Kaynak: Karar Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber