İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Mal varlığının nevi değiştiğinde ek mal bildiriminde bulunmak gerekir mi?

Mal varlığının nevi değiştiğinde örneğin TL hesabı dövize veya altına çevrildiğinde, ek mal bildirimi vermeye gerek var mı? Veya mal varlığı bankadaki birikimle değer kazandığında ek mal bildirimi vermeye gerek var mı?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 22 Mart 2017 13:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Mal varlığının nevi değiştiğinde ek mal bildiriminde bulunmak gerekir mi?

Soru: Banka hesabımda maaşlarımdan arttırarak biriktirdiğim ve maaşımın beş katını geçen miktarda Türk Lirası cinsinden param var. Bu paranın tamamı ile online bankacılıktan altın aldığımda;

1) Altın aldığıma dair ek mal bildiriminde bulunmama gerek var mıdır?(2015 yılında mal bildiriminde TL yi mal bildiriminde belirtmiştim ve iki yıl içinde haliyle o parada bir artış oldu)

2) Yoksa altının değer kazanması ile oluşacak artış maaşımın beş katını geçtiğinde mi ek mal bildirimi vermeliyim?

Cevap: 3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanuna dayanılarak çıkarılan Mal Bildiriminde Bulunulması Hakkında Yönetmeliğin "Ek mal bildirimi" başlıklı 10 uncu maddesinde; "3 üncü maddede sayılan görevlerde bulunanlar, eşleri velayeti altındaki çocukları ve kendilerinin şahsi mal varlıklarında önemli bir değişiklik olduğunda, değişikliği izleyen bir ay içinde yeni edindikleri mal, hak, gelir, alacak ve borçlara münhasır olmak üzere ek mal bildirimi vermek zorundadırlar. 8 inci maddede gösterilen mahiyet ve miktardaki malın iktisabı ile hak, alacak veya gelir sağlanması veya borçlanılması, mal varlığında önemli değişiklik sayılır." hükmüne yer verilmiş, söz konusu Yönetmeliğin 8 inci maddesinde ise net aylık tutarının beş katından fazla değer ve tutardaki para, altın, mücevherat, hisse senedi, ev eşyaları, taşıtları, diğer taşınır malları, hakları, alacakları, borçları ve gelirlerinin mal bildirimine konu olduğunu ve belirtilen mal, hak, alacak, borç ve gelirlerin ayrı ayrı toplam değerlerinin tek kalem halinde gösterileceği, malların mal bildirimi tarihindeki değerleri esas alınmak suretiyle beyan olunacağı hükme bağlanmıştır.

Sorunuzun birinci kısmında belirtildiği gibi 2015 yılı mal bildiriminizde beyan ettiğiniz TL miktarıyla altın almanız durumunda, mal varlığınızın toplam değerinin değişmeyeceğinden ek mal bildiriminde bulunmanıza gerek bulunmamaktadır.

Sorunuzun ikinci kısmında bahsedilen örnekte olduğu gibi, alınan altının değer kazanması veya biriktirme suretiyle malın artırılması gibi mal varlığınızın net aylık tutarınızın beş katından fazla olağan şekilde artması durumları önemli değişiklik sayılmayacağından bu durumda da, ek mal bildiriminde bulunmanız gerekmeyecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber