Gelin iptal edelim, görevde yükselmedeki torpil düzenlemesini

Hükümet, kamu personel sisteminde liyakat kavramını tamamen bitirecek "Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği" sınavlarında "SÖZLÜ SINAV" uygulamasından vazgeçmeli!

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 20 Mart 2017 10:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gelin iptal edelim, görevde yükselmedeki torpil düzenlemesini

ÖNCELİKLE ŞUBE MÜDÜRÜ KADROLARINDA BAŞLADI

Bilindiği üzere, 31 Ağustos 2013 tarihli ve 28751 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikle, "Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik"te düzenleme yapılarak; Şube Müdürü, Müdür ve bu düzeydeki görevde yükselmeye tabi kadrolara yazılı sınava ilave olarak sözlü sınav şartı getirildi.

Böylelikle, görevde yükselme sınavlarında Şube Müdürü kadroları için torpilin kapısı aralanmış, kamuda yönetim kademelerine liyakate göre atamalar değil "SÖZDE" MÜLAKATA göre atamaların önü açılmış oldu.

YETMEDİ ŞEF VE ALTINDAKİ KADROLARA DA SÖZLÜ SINAV GETİRİLDİ !

15 Temmuz süreci ile birlikte kamuda liyakat ve eşitlik ilkeleri göz ardı edilerek devlete atananların, sözlü sınavlardaki usulsüzlüklerle üst kadrolara yükseltilenlerin OHAL KHK'ları ile temizlendiğine yakinen hepimiz şahit oluyoruz.

Bu temizlikler devam ederken, hükümetin de dahil olmak üzere birçok kesimden bundan sonra kamuda "LİYAKAT" ilkesinin esas olmasına dikkat çekilmiştir.

Buna sadece bir örnek verecek olursak Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş 15 Temmuz süreci sonrasında bir televizyon programında şunları söylemiştir :

"Benim gibi düşünen adam devlette olsun değil, esas meselemiz ehliyet, liyakat ve millete sadakat olmalıdır. Dini, seküler fark etmez, gerçekten ehliyeti, liyakati ve millete sadakati olan insanlar gelsinler, devletin kadroları içinde yer alsınlar. Ümit ederim ki 15 Temmuz saldırısı böyle bir dönüşüme de vesile olur. Bu anlamda Türkiye büyük hayır sağlamış olur diye düşünüyorum. Herkes kendi düşüncesiyle, mezhebiyle, meşrebiyle, siyasi görüşüyle, kendisine bir kariyer imkanını devletin çatısı altında bulabilmelidir. Bu olursa zaten bu örgütlere ihtiyaç yok."

Maalesef, bu sözler söylendikten iki ay sonra 22 Ekim 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile "Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik"te, düzenleme yapılarak, daha önce sadece yazılı sınavla atama yapılan şef ve altındaki unvanlar ile unvan değişikliği niteliğindeki kadrolara da sözlü sınav şartı getirilmiştir.

15 TEMMUZ ACI TECRÜBESİNDEN DERS ALMALIYIZ !

15 Temmuz'da devletin içine sızan hainlerin yüzünden acı bir şekilde tecrübe edindiğimiz üzere, liyakat ilkesinin kamuda ne kadar önemli olduğu çok açık şekilde ortaya çıkmıştır. Devletine hizmet etmek yerine kendilerince cemaatine özünde ise terör örgütüne hizmet edenlerin başımıza ne derece büyük belalar çıkarttığına hepimiz yakinen deneyim sahibi olduk.

Bu acı deneyimlerimize rağmen, devlet memurlarının kariyer ilkesini herkese güven tesis edecek şekilde yeniden dizayn etmemiz, liyakat ilkesi çerçevesinde işi ehline verin sözünü düstur edinmemiz ve buna göre mevzuatımızı düzenlememiz gerekirken, aksine en basit düzeydeki "GÖREVDE YÜKSELME ve UNVAN DEĞİŞİKLİĞİNE" tabi kadrolara sözlü sınav şartı getirilmesinin mantığını anlamak gerçekten mümkün değil.

GEÇ KALMIŞ SAYILMAYIZ, İPTAL EDELİM BU DÜZENLEMEYİ !

22 Ekim 2016 tarihinde yayımlanan yönetmelik değişikliği sonrası kamu kurumlarının 6 (altı) ay içerisinde kendi görevde yükselme ve unvan değişikliği yönetmeliklerinde düzenlemeye giderek genel yönetmeliğe uygun hale getirmeleri gerekmektedir.

Aradan geçen süre zarfında halen birçok kamu kurumunun sözlü sınava ilişkin yönetmelik değişikliklerini yapmadığını; TÜİK, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, Adalet Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, Sermaye Piyasası Kurulu, Sayıştay Başkanlığı Yönetim Mensupları, Yükseköğretim Üst Kuruluşları ve Yükseköğretim Kurumlarına ait düzenlemelerin ise Resmi Gazete'de yayımlandığı görülüyor.

Bu kapsamda, halen kamu kurum ve kuruluşlarınca görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarında uygulamaya geçmeyen sözlü sınav uygulamasının iptali için geç kaldığımız söylenemez.

Gelin, kamu çalışanlarının memur, şef, şoför, teknisyen, tekniker gibi kadrolara hakkıyla atanmasını engellemeyin ve Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği sınavlarında SÖZLÜ SINAVI bir an evvel kaldırın !

Yavuz Selim KAPLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber