Silgi yüzünden puan kaybedebilirler

Her yıl hatalı sorular nedeniyle tartışılan üniversiteye giriş sınavının ilk basamağı YGS'ye bu yıl silmeyen silgi damga vurdu. Konu Meclis'e de taşınırken, adaylar cevaplarının doğru okunmayacağından tedirgin. Çünkü ÖSYS Kılavuzu'nda "Optik okuyucu, iyi silinmemiş işareti de okuyabilir" uyarısı var

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 17 Mart 2017 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aysel Bozan Yılmaz

Üniversiteye giriş sınavlarının ilk basamağı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), 12 Mart Pazar günü gerçekleşti. Ancak sınavla ilgili tartışmalar bitmiyor. Tartışmaların konusu önceki yılların aksine hatalı ya da çelişkili sorular değil, sınavda öğrencilere dağıtılan silgiler. Sınavdan çıkan adaylarla yaptığımız röportajlarda silgilerin iyi silmediği, cevap kağıdında iz bıraktığı yönünde şikayetler gelirken sosyal medyada da bu konuda pek çok yorum yapıldı.

İlk işaretlediği cevabı silip başka cevabı işaretleyen adaylar, silgi iz bıraktığı için optik okuyucunun iki şıkkı da görüp cevaplarının yanlış kabul edilebileceğinden endişeleniyorlar. Çünkü ÖSYS Kılavuzu'nda sayfa 18'de bununla ilgili "Cevap kağıdını değerlendiren optik okuyucu, iyi silinmemiş işareti de okuyabilir. Bu nedenle bir soruya verilen cevabın değiştirilebilmesi için, yanlış konulmuş işaretin temiz bir şekilde silinmesi gerekir. Özellikle, verilen bir cevap silinip yerine başka bir cevap işaretlenmediğinde bu işaret çok iyi silinmiş olmalıdır" şeklinde bir uyarı bulunuyor.

"ALMANYA'YA İLETTİK"

ÖSYM'nin verdiği Pelikan silgileriyle ilgili sektör temsilcilerinin görüşlerini aldık. İsmini vermek istemeyen bir yetkili, "Pelikan silgilerin iyi silmediği iddia ediliyor ama diğer silgi de toz bırakıyor ve kağıtların birbirine yapışmasına neden oluyor" dedi ve şu bilgileri verdi: "Sosyal medyadaki eleştirileri Almanya'daki firma ilgililerine ilettik. ÖSYM 3,5 milyon civarında Pelikan silgi almış olabilir. Türk firmalarının ürettiği silgiler de var ama bunlar daha iyi ve daha iyi fiyat verdi diye tercih edildi."

TÜRK MARKALARI DA VAR

Türkiye'de üretilen silgi markaları da var. Faber Castell'in 1995'ten beri hem ortağı hem de Türkiye dağıtıcısı olan Adel de bunlardan biri. Adel Kalemcilik Genel Müdürü Evrim Hizaler'e bu yıl ÖSYM'nin açtığı ihaleye girip girmediklerini sorduk. Şirket olarak ihaleye katıldıklarını kaydeden Hizaler, ihale gizlilik şartları gereğince teklifini paylaşamayacaklarını söyledi. Sınavdaki silgilerin neden silmediği konusunda yorumda bulunmayan Hizaler, kendi markaları için "İnovatif ve teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek tüketicilerimize kullanıcı dostu, yenilikçi ve kaliteli ürünler sunmaya özen gösteriyoruz. Silgilerimiz konusunda şu ana kadar bir şikayet almadık" dedi.

KONU MECLİSE TAŞINDI

Adaylardan gelen tepkiler üzerine Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) iki milletvekili ayrı önergelerle konuyu TBMM'ye taşıdı. Gaziantep Milletvekili AKİF EKİCİ, YGS'de Milli eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede YGS'de, bazı bölgelerde sınava giren adaylara dağıtılan silgilerin öğrencilere zaman kaybettirdiğini, bunun sınav sonucunu olumsuz etkileyebileceğini kaydetti. Ekici, Bakan Yılmaz'a silgileri ÖSYM'nin hangi kriterlerle seçtiğini, sınavda kaç farklı marka silgi olduğunu da sordu.

CHP Manisa Milletvekili Dr. Tur Yıldız Biçer de YGS'de dağıtılan silgilerle ilgili Başbakan Binali Yıldırım'ın cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi. Biçer önergesinde "YGS'ye giren öğrencilere dağıtılan silgilerin silmediği ve optiklerin zedelediğine dair iddialar söz konusudur. Çocuklarımız için önem teşkil eden bir sınavda öğrencilerin mağdur edilmesinin gerekçesi nedir? Adil şartlarda yapılması gereken bir sınavda öğrencilere farklı araç-gereç temin edilmesi nasıl açıklanacaktır?" dedi. Biçer ayrıca, "ÖSYM'nin yaptığı bu hatadan dolayı mağdur olan öğrencilere sahip çıkılacak mı?" diye sordu.

TWİTTER'DA GÜNDEM OLDU

YGS bittikten sonra adaylar, "silmeyen silgileri" sosyal medyada gündeme taşıdılar. İşte o tweetlerden bazıları:

@geomathry44: 3 soru boş bırakmıştım bir baktım onları da silgi işaretlemiş inşallah tutar.

@Sow25: Bir silgi vermişler B şıkkını sileyim derken A ve C'yi de karaladım.

@firovn: Duyduğuma göre sınavda verilen silgi silmiyormuş yazıyormuş?

@aycaacoskunn: Ucuz silgi, zor sorular ve 1 dakika yüzünden 1 senesini kaybeden öğrenciler... ÖSYM'nin bu seneki tablosu bunlardan ibaret.

@gomezkjellberg: ÖSYM bu çocuklarda yanlış olmaz deyip silinmeyen silgi vermeye karar vermiş.

@zalimin50tonu: ÖSYM her sene sınav ücretine zam yapmayı biliyorsun ama kaliteden kaçıyorsun o nasıl bir silgi. Faber Castell nerde?

@simgesayliik: Silmeye çalışırken bütün şıkları işaretleyebilen bir silgi düşünün.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber