Bugüne kadar, 372 hakim savcı göreve döndü

FETÖ şüphesiyle incelenen hakim ve savcılardan 372'si göreve iade edildi. İade edilenler arasında itirafçılar yer almazken bu kişiler hakkındaki inceleme ise sürüyor

Haber Giriş : 18 Mart 2017 09:11, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Bugüne kadar, 372 hakim savcı göreve döndü

HİLAL ÖZTÜRK

Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), 15 Temmuz sonrası FETÖ şüphesiyle açığa alınan veya ihraç edilen yargı mensuplarının durumlarıyla ilgili yeniden inceleme yapılarak, mesleğe iadelerinin de mümkün olabileceğini açıklamıştı. Karar'ın edindiği bilgiye göre HSYK'nın bugüne kadar dosyalarını ele aldığı hakim ve savcılardan 372'si göreve geri döndü. Bunlardan 104'ü KHK ile ihraç edilenlerden, 268'i ise açığa alınanlardan oldu. Görevlerine dönen hakim ve savcıların FETÖ bağlantısı olmadığı kesin olarak belirlenenler olduğu belirtildi. Göreve iade edilenler arasında FETÖ şüphelisi ancak itirafçı olmuş hakim savcılar olmadığı öğrenildi.

Örgüt içinde yer aldığı belirlenmiş ancak, soruşturma sırasında itirafçı olan hakim ve savcılarla ilgili henüz bir karar verilmedi. Bu hakim ve savcıların halen açıkta beklediği, bunlarla ilgili kararın ayrıca verileceği belirtildi. İtirafçı olan hakim ve savcıların örgütün çözülmesinde etkili bilgiler paylaştıkları, verdikleri isimlerle diğer FETÖ'cülerin de deşifre edildiği belirtiliyor. Ancak itirafçı da olsa örgütle bağlantılı olan hakim savcıların yeniden mesleğe dönmelerinin henüz uygun bulunmadığı ifade ediliyor.

15 Temmuz darbe girişimi sonrası TSK, Emniyet ve yargıda kapsamlı temizlik operasyonları yapıldı. Görevden ihraç edilen veya açığa alınan FETÖ şüphelileri arasında, örgütle bağlantısı olmadığını iddia edenler de oldu. İşte bu iadeler HSYK'ya yapılan başvuruların değerlendirilmesi sonucu gerçekleşti. 15 Temmuz sonrası 4 binden fazla hakim ve savcı hakkında işlem yapıldı. Şu ana kadar meslekten ihraç edilen hakim ve savcı sayısının ise 4 bine yakın olduğu belirtiliyor. 760 hakim ve savcının Bylock kullandığı tespit edildi.

Kaynak: Karar Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber