Ömer Halisdemir'in şehit edilmesi davası devam edecek

Özel Kuvvetler Komutanlığını ele geçirmek isteyen cuntacı general Terzi'yi vurarak, FETÖ'nün darbe girişiminin seyrini değiştiren Astsubay Halisdemir'i şehit eden darbecilerin yargılanacağı davanın görülmesine 20 Mart'ta Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edilecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Mart 2017 10:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ömer Halisdemir'in şehit edilmesi davası devam edecek

- Özel Kuvvetler Komutanlığını (ÖKK) ele geçirmek isteyen cuntacı general Semih Terzi'yi vurarak, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin seyrini değiştiren Astsubay Ömer Halisdemir'i şehit eden darbecilerin yargılanacağı davaya 20 Mart'ta devam edilecek.

Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada 15 Temmuz gecesi öldürülen cuntacı general Terzi'yle birlikte Diyarbakır'dan gelen ÖKK özel timine mensup 18 sanık hakim karşısına çıkacak.

21 Şubat'ta başlayan, 3 günlük yargılamanın ardından ara verilen davanın 20 Mart'taki duruşmasında tanık beyanları dinlenecek, oturumlar 21 ve 22 Mart'ta da devam edecek.

Şehit Halisdemir'in eşi Hatice Halisdemir ile İsmail Oğuz ve Ayşe Şahin'in "müşteki" olarak yer aldığı davada, Ahmet Kara, Ahmet Muhammed Demirci, Ali Güreli, Ali Solmaz, Cemal Güleç, Cihat İbrahim Yörük, Erhan Almaz, Erkan Kütükcü, Fatih Şahin, Furkan Aslanbay, Gökay Engin, Halit Çelik, Harun Topbaş, Hasan Aksoy, Hüseyin Oğuz, İsmail Çınar, Mehmet Bilge ve Mihrali Atmaca sanık olarak yargılanıyor.

Sanıklardan 17'si hakkında "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ile TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" ve "nitelikli kasten öldürme" suçlarından dörder kez, Mihrali Atmaca hakkında ise "öldürme" suçu da eklenerek 5 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

Ayrıca, bütün sanıklar hakkında "silahlı terör örgütü üyeliğinden" 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

- Suçlamaları reddettiler

Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı İsmail Ademoğlu başkanlığındaki heyetin yaptığı yargılamanın 21 Şubat'taki ilk günü iddia makamında Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman yer aldı. Duruşmanın sabahki bölümüne katılan Kocaman, öğle arasının ardından yerini Cumhuriyet Savcısı Mustafa Manga'ya bıraktı.

Ankara Adliyesinde geniş güvenlik önlemleri eşliğinde üç gün süren duruşmada savunma yapan sanıklar Ahmet Kara, Ahmet Muhammed Demirci, Ali Güreli, Ali Solmaz, Cemal Güleç, Cihat İbrahim Yörük, Erhan Almaz, Erkan Kütükcü, Fatih Şahin, Furkan Aslanbay, Gökay Engin, Halit Çelik, Harun Topbaş, Hasan Aksoy, Hüseyin Oğuz, İsmail Çınar, Mehmet Bilge ve Mihrali Atmaca, haklarındaki suçlamaları reddetti.

Diyarbakır'daki ÖKK üssünden verilen alarm üzerine Ankara'ya hareket etmeleri emrinin geldiğini, darbeden söz edilmediğini öne süren sanıklar, Terzi'nin cuntacı olduğunu öğrendikten sonra darbeyi önlemek için faaliyette bulunduklarını iddia etti.

- Ara karar

Yargılamanın son günü savcılık mütalaasının ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, delil durumu, delillerin tam olarak toplanamamış olması ve adli kontrol şartlarının bu aşamada yetersiz kalacağını göz önüne alarak, sanıkların tahliye istemlerini reddederek tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Yargılama konusu olaya ilişkin kamera kayıtlarının çözümü yapılarak rapor haline getirilmesi için uzman heyet oluşturulmasına karar veren mahkeme, Özel Kuvvetler Komutanlığının suç tarihindeki emir komuta zincirini gösterir görev tablosu ile sanıkların Diyarbakır'dan Ankara'ya geldiği "Casa" tipi uçağın iç mekanını, oturma düzenini ve içerideki mesafeleri gösteren rapor istenmesine hükmetti.

Sanıkların kimlik bilgileri ve cep telefonlarından yararlanılarak, "ByLock" kullanıcısı olup olmadıklarının anlaşılması için Cumhuriyet Başsavcılığına müzekkere yazılacağını bildiren mahkeme heyeti, Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlar Daire Başkanlığına müzekkere yazılarak, el konulan dijital belgelere ilişkin inceleme sonuçlarının dosyaya kazandırılması kararı aldı.

Bir sonraki duruşmada ÖKK Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı'nın da aralarında olduğu tanıkların dinleneceğini belirten heyet, şehit Ömer Halisdemir'in eşi Hatice, babası Hasan Hüseyin ile kardeşleri Soner ve Savaş Halisdemir ile olayda yaralanan İsmail Oğuz ve karargahta öldürülen Astsubay Nedim Şahin'in eşi Ayşe Şahin'in müdahillik talebini kabul etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber