İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Meslek kolu sayısı 307'ye düştü

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 491 olan meslek kolu sayısının, yapılan düzenlemeyle 307'ye düştüğünü bildirerek, "Yeni sistemle, teşkilatımız ve esnafımız güçlenecek." ifadesini kullandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Mart 2017 11:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Meslek kolu sayısı 307'ye düştü

Palandöken, yazılı açıklamasında, Avrupa Topluluğunda Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflaması (NACE) uygulamasına geçişle birlikte, 2007 yılından bu yana sicil ve oda kayıtlarında kullanılan, ancak gelişen sosyo-ekonomik yapı içinde esnaf ve sanatkarın ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan meslek kodlarının yenilendiğini belirtti.

Böylece Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB), Türkiye İstatistik Kurumu gibi birçok kamu kurum ve kuruluşunun kullandığı kodlama sistemiyle uyum sağlandığına işaret eden Palandöken, "491 meslek kolu bin 575 NACE kodu ile eşleşti. Yapılan düzenlemeyle, meslek kolu sayısı 307'ye indi. Yeni sistemle, teşkilatımız ve esnafımız güçlenecek." değerlendirmesinde bulundu.

Palandöken, NACE kodu uygulamasındaki en büyük sorunun, esnafın her kurumda farklı bir meslek koduyla kayıtlı bulunması olduğuna değinerek, şunları kaydetti:

"Esnaf ve sanatkarların, iş yeri açılış ve kapanış işlemleri tek bir merkezden yapılır ve tüm ilgili kurumlara tek merkezden bildirim yapılırsa, kurumlar arasındaki uygulama farkları ve kayıt dışı faaliyetler ortadan kalkar. Bu tek merkezin de esnaf ve sanatkar sicili olması gerekir. Böylelikle vergi dairesi, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), belediye, bakanlıklar ve sicilde aynı faaliyetler kayıtlı olmuş olur. Bununla beraber, esnafın iş kurarken ve işini kapatırken günlerce kapı kapı dolaşmasına da gerek kalmaz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber