Karargah binasını harekat merkezi olarak kullanmışlar

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında, Kadıköy'deki Fenerbahçe Orduevinin kontrol altına alınmaya çalışılmasına ilişkin iddianamede, 2. Zırhlı Tugay Karargahı binasının kalkışmayı planlayan ve iştirak eden personel tarafından bir harekat merkezi olarak kullanıldığı ve komutanlıkta görevli 40 askeri personelin, 4 Gelistirilmis Zırhlı Personel Tasıyıcısı (GZPT) araçla 04.00'e kadar orduevi önünde silahlı şekilde beklediği belirtildi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Mart 2017 14:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Karargah binasını harekat merkezi olarak kullanmışlar

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca hazırlanan iddianamede, diğer darbe girişimi iddianamelerinde olduğu gibi, 15 Temmuz'daki olaylara değinilerek, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) yapısı, örgütle ilgili bazı kavramlar, örgütün kuruluşu, toplumda kabul görmesi, kadrolaşma dönemi, amacı, ideolojisi, örgütlenme stratejisi, idaresi, örgütlenme şekli, kuralları, istihbarat ağı ve arşivi, haberleşmede kullandığı yöntemler, silahlı gücü, emniyet ve yargı teşkilatlarındaki kadrolaşması, gerçekleştirdiği bazı yasa dışı faaliyetler, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) yapılanması, darbe kalkışmasıyla bağlantısı ve gerçekleştirdiği 15 Temmuz darbe kalkışması başlıklar halinde özetlendi.

TSK icerisinde yapılanmıs FETO/PDY üyeleri hakkında İstanbul Cumhuriyet Bassavcılıgınca soruşturma başlatıldığı ve darbe girisimine katılan kisilerin kentte bircok bolgede faaliyette bulunduklarının belirlendiği ifade edilen iddianamede, sorusturmaların hızlı ve etkin bicimde sonuclandırılması, yargılama surecinin uzamaması amacıyla bolge bazında ve birden fazla dosya uzerinden sorusturma yurutuldüğü hatırlatıldı.

- Anadolu Yakası'ndaki olaylara ilişkin 16 ayrı dosya

İddianamede, Istanbul Anadolu Yakası'nda meydana gelen darbe girişimiyle ilgili soruşturma dosyalarının, "4. Kara Havacılık Alay, Bogazici Koprusu, Selimiye Kıslası-Uskudar Cevik Kuvvet, Acıbadem Telekom, 2. Zırhlı Tugay Komutanlıgı, 23. Motorize Piyade Alayı-Kartal Koprusu-Samandıra giseleri, Kuleli-Cengelkoy-Vanikoy, Fenerbahce Orduevi, Moda Deniz Kulubu, FSM Koprusu, Kavacık civarı, D-100 karayolu-Kenan Evren Kıslası, Tuzla Piyade Okulu, Sabiha Gokcen Havalimanı ve Deniz Harp Okulu-Maltepe Askeri Cezaevi" adlarıyla gruplandırıldığı bilgisi verildi.

İstanbul Cumhuriyet Bassavcılıgınca, "Sabiha Gokcen Havalimanı, Deniz Harp Okulu, Maltepe Askeri Cezaevi, Kavacık civarı ve Turk Telekom" adlı bölgesel dosyalarla ilgili daha once kamu davaları acıldığı hatırlatılan iddianamede, Fenerbahce Orduevinde meydana gelen ve 2. Zırhlı Tugay Komutanlıgında gorevli asker kisilerin istirak ettikleri olayla ilgili ayrıntılara değinildi.

Darbe kalkısması oncesinde İstanbul 2. Zırhlı Tugay Komutanlıgı ve Harp Akademileri Komutanlıgında gerceklestirilen toplantıların, yapılan hazırlıkların, şüphelilerin kalkısma esnasında ustlendikleri gorevlerin, stratejik oneme haiz olan Fenerbahce Orduevini kontrol altında tutmaya yonelik eylemlerin, bu eylemlerin temas ettigi yasa maddelerinin, toplanan deliller ve savunmaların ayrıntılı olarak yer aldığı iddianamede, görevlendirmelerin yapıldığı toplantılarla ilgili delil sayılan şüpheli ifadeleri, kamera kayıtları ve telefon görüşme kayıtları da sıralandı.

- Sevk edilen askeri araçlar ve personel

İddianamede, "15 Temmuz gunu gerceklestirilen darbe kalkısması esnasında 2. Zırhlı Tugay Komutanlıgından, Bogazici Koprusu Avrupa istikametine 3 tank, ZPT ve 4 Unimog, Fatih Sultan Mehmet Koprusu ve Cekmekoy Sile Yolu Sarıgazi sapagına 5 tank ve ZPT, Acıbadem Turk Telekom binasına 3 ZPT, İmza ve oto, Fenerbahce Orduevine 4 GZPT, Uskudar Meydanı-Uskudar Cevik Kuvvet yerleskesi onune 7 tank, 2 ZPT ve Land Rover, 1. Ordu Komutanlıgı Selimiye Kıslasına 2 tank, 4 ZTT ve 4 GZPT, Sabiha Gokcen Havalimanına 4 tank, 2 ZMA, 2 GZPT, Unimog ve Land Rover ile askeri birliklerin sevk edildigi tespit edilmistir." ifadeleri yer aldı.

Konuslanmıs oldukları bolgelerde emniyet kuvvetleri tarafından el konulan arac bilgilerine ve bu askeri araclarda bulunan personelin verdigi bilgilere gore, Fenerbahce Orduevine 2. Zırhlı Tugay Komutanlıgında gorevli 1 üstegmen, 2 Uzman Cavus ve 37 er/erbas olmak uzere toplam 40 askeri personelin, 4 GZPT araçla sevk edildiklerinin belirlendiği aktarılan iddianamede, hangi suphelilerin hangi araclarla kısladan hareket edeceğinin, kimin emir ve komutası altında gireceklerinin ve orduevine intikal edeceginin onceden belirlendiginin degerlendirildiği aktarıldı.

Askeri arac ve personelin kısladan cıkıs yapmaya basladıkları ana iliskin goruntu kayıtlarından bahsedilen iddianamede, darbe kalkısmasının baslatılmasından sonra Maltepe 2. Zırhlı Tugay Komutanlıgında kalan Tuggeneral Ozkan Aydoğdu, Kurmay Albaylar Uzay Sahin, Mehmet Murat Celebioğlu ve Mehmet Kapan, Kurmay Yarbaylar Engin Durmaz, Fatih Karakaya ve Murat Yanık ile Kurmay Binbası Zafer Gümüş'ün, tugay komutanlıgından bolgelere gönderilen rutbelilerin sevkini gerceklestirdiklerinin anlasıldığı belirtildi.

- "2. Zırhlı Tugay Karargahı harekat merkezi olarak kullanıldı"

Maltepe 2. Zırhlı Tugay Komutanlıgında gerceklestirilen toplantıda, 15 Temmuz'da gerceklestirilecek kalkısma esnasında stratejik noktalardan olan Fenerbahce Orduevinin kontrol altında tutulması gorevinin supheli Kayhan Korkmaz'a verildiği belirtilen iddianamede, "Saat 22.18 sıralarında kısla icerisinde kalan Yarbay Engin Durmaz'ın emriyle tankların dısarıya cıkmaya basladıgı, 1 numaralı nizamiye nobetci Astsubayı Ustcavus Barıs Güzel'in aracların cıkmaya baslamasıyla birlikte cıkıs yapan aracın, cinsi, plakaları ve murettebat miktarlarını deftere kaydettiği, bu esnada 2. Tank Tabur Komutanı Yarbay Irfan Arat tarafından soz konusu faaliyetin engellendigi, not alınan defter sayfasının yırtılarak imha edildigi, 2. Zırhlı Tugay Karargahı binasının, kalkısmayı planlayan ve istirak eden personel tarafından bir harekat merkezi olarak kullanıldıgı, kısla dısına cıkan unsurların telsiz ve cep telefonu vasıtasıyla surekli irtibat kurularak buradan yonlendirildigi anlasılmıstır." değerlendirmesi yapıldı.

Soruşturma sürecinde elde edilen telsiz gorusmeleri, HTS, SMS, Whatsapp mesaj kayıtları, 2. Zırhlı Tugay Komutanlıgı ve Fenerbahce Orduevi guvenlik kamera kayıtları, idari tahkikat raporları, el konulan muhimmatlar ve elde edilen dijital materyallerin incelendiği vurgulanan iddianamede, 15 Temmuz gece saatlerinde 2. Zırhlı Tugay Komutanlıgından hareket ederek Fenerbahce Orduevi onune intikal eden suphelilerle ilgili guvenlik kamera kayıtlarının fotoğraf haline dönüştürüldüğü ve irdelendiği bilgisi yer aldı.

- "Orduevi önünde saat 04.00'e kadar elleri silahlı beklediler"

Görüntülere göre, 4 GZPT ile sevk edilen şüphelilerin saat 22.58 sıralarında Fenerbahce Orduevinin bulundugu caddeye geldikleri, zırhlı aracları orduevi girisinin onune cektikleri ve arac icerisinden dısarıya silahlı vaziyette cıkarak aracların yanında tertibat almaya basladıkları belirtilen iddianamede, şunlar kaydedildi:

"Bu sırada orduevindeki gorevli personelin nizamiyeden dısarı cıkarak suphelilerle konusmaya basladığı, olay tarihinde orduevi muduru olarak gorev yapan Albay I. Cem Gültekin'in suphelilerle surekli muzakere yaparak iceri girip cıktıgı, şuphelilerin saat 04.00 sıralarına kadar dısarıda silahlı sekilde bekledikleri, aynı gun saat 04.02 sıralarında ikna cabalarının sonuc vermesiyle silah ve muhimmatlarını zırhlı aracların icerisine bıraktıkları, silahsız sekilde aractan inerek bekledikleri, saat 04.07 sıralarında kıyafetlerinden Fenerbahce Orduevi personeli oldukları anlasılan rutbeli personelin, muhtemelen silahlarını ve muhimmatlarını aracların icerisine bırakan ve silahsız bir sekilde orduevi onunde bekleyen askerlere hitaben bir konusma yaptıgı, devamında suphelilerin silahsız sekilde Fenerbahce Orduevinin nizamiyesinden iceriye alındıgı, askeri aracların ise dısarıda bırakıldıgı tespit edilmistir."

İddianamede, 4 askeri araçtan ele geçirilen askeri mühimmat ile şüphelilerden ele geçirilen dijital materyaller ve materyallerle ilgili inceleme sonuçları da yer aldı.

Murat Kaya

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber