Bakan İsmet Yılmaz'dan tatmin etmeyen geçti kaldı açıklaması

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, öğretmen adaylarının geçti kaldı taleplerine yönelik açıklama yaptı. Ancak bu talebin uygun olmadığına yönelik gerekçesi inandırıcı değildi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 20 Mart 2017 00:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Sivas'taki Kanal 58 TV'de, Gündem Özel programına katıldı. Programın, öğretmen adaylarını ilgilendiren bölümü şu şekildedir:

SORU: Öğretmen adayları, öğretmen alım sürecindeki mülakatın "Geçti kaldı" şeklinde olmasını daha sonra KPSS puanına göre sıralama yapılmasını istiyor. Bu konuda ne diyorsunuz?

BAKAN İSMET YILMAZ: Birincisi herkes müracaat edemiyor öğretmen alımına. 50 ve üzeri KPSS puanını almak gerekiyor. Daha sonra 3 katı içine girmek gerekiyor. Benim atadığım adaylar 3 katı aday arasına girenler. Yani başarılı adaylar. Siz TV'nize herkesi alıyor musunuz? Öğretmen spikerden daha mı az değerli? Öğretmenin konuştuğunu anlattığını öğrencinin anlaması lazım, kendine özgüveni olması lazım. Anladığını anlatabilmesi lazım, liderlik kişiliğinin olması gerekiyor, doğru mu? Dolaysıyla bunları yapabilmek için mülakat şart.

Kaldı geçti de makul olabilir de... Şimdi şunu yapıyoruz. Bir önceki sınavdan 85 ile atanan var. O gitmezse onun yerine 84 puanı olanı atayacağız. Geçti kaldı olursa bu olmaz. 1500 kişi var böyle, gitmeyen. 84'ü atayabilmem için geçti kaldıya değil derecelendirmeye ihtiyacım var.

MEMURLAR.NET DEĞERLENDİRMESİ

1- İki soruluk ve beş dakikalık mülakatla, Bakan İsmet Yılmaz'ın bahsettiği türden öğretmenlerin bulunması mümkün değildir. Bunun için geniş bir zaman dilimine ihtiyaç vardır. Öğretmen atandıktan sonra staja tabi tutulmakta ve bu dönemde ara ara değerlendirmeye tabi tutulmaktadır. Öğretmen adayının bahsedilen niteliklere sahip olup olmadığının bu dönemde ele alınması gerekmektedir. 2 soru ve 5 dakikalık bir mülakatla; lider, kendine güvenen öğretmeni bulacak henüz bir teknoloji bulunmamaktadır. Ama zulme aracılık etmede, 2 soru ve 5 dakikalık mülakattan daha iyi bir yol bulunamaz.

2- Diğer taraftan, geçti kaldı olursa da, boş kalan yerlere atama yapılabilir. Bu halde sözlü sınav puanı yerine geçti notu alıp KPSS puanı yüksek olan atanacaktır. Yani bakan beyin tereddüt geçirdiği sorun yaşanmayacaktır.

Dolaysıyla tekrar adil bir sisteme dönebilmek, hükümeti en çok yıpratan eleştirilerden ve şaibelerden kurtulabilmek için bir an önce geçti kaldı sistemini yürürlüğe koymakta yarar bulunmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber