İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Mahkemeden Gökçek'in itirazına ret

Asbestli Havagazı Fabrikası'nda yürütmeyi durduran Ankara 7.İdare Mahkemesinin kararına itiraz eden Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek'e kötü haber. Ankara Bölge İdare Mahkemesi 6.İdari Dava Dairesi, Gökçek'in itirazını oy birliğiyle reddetti.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Mart 2017 14:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Mahkemeden Gökçek'in itirazına ret

Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Ankara Tabip Odası, 1 Mart'ta Ankara'da ciddi halk sağlığı sorunu oluşturduğu iddiasıyla asbestli Havagazı Fabrikası'nın yıkım işleminin durdurulması için mahkemeye başvurmuştu. Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararının ardından Gökçek, 3 Mart'ta itirazda bulunmuştu. 15 Mart'ta Gökçek'in başvurusunu değerlendiren Ankara Bölge İdare Mahkemesi 6.İdari Dava Dairesi kararda yasaya aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle itirazı oy birliğiyle reddetti.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Ankara Tabip Odası kararın adalete olan güveni tazelediğini belirterek tüm vatandaşları Gökçek hakkında suç duyurusunda bulunmaya davet etti. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, "Yargı halkın sağlığını hiçe sayan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in itirazı reddederek gereken cevabı verdi. Bu karar binanın önlem alınmadan yıkılması ve bilimsel raporlarımızın ve halk sağlığının tehdit edildiğinin göstergesi olarak okumak gerekli. Gökçek'in sunduğu belgelere karşı meslek odalarının belgeleri ve bilimsel raporlarına yargı noktayı koymuştur. Halkın sağlığını tehdit edenler ve kanser solumamıza neden olanlar yargı önünde hesap verecekler. Asbestle maruziyetten kaçış yok. Şimdi çıkıp 'bina yarım kaldı daha çok asbest yayacak' diyerek karşı propaganda yapacak. Asbest maruziyetinin üstünün kapatılmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

BİNA ACİLEN KARANTİNAYA ALINMALI

Kararın adalete olan güveni tazelediğine dikkat çeken Ankara Tabip Odası başkanı Vedat Bulut şöyle konuştu:

"Büyükşehir Belediyesi mevzuata ve ilgili yönetmeliklere aykırı şekilde yıkım yaparak halk sağlığını tehdit etti. Şu anda asbest maruziyetinin ne olduğu düzenli yapılan analizlerle belirlenemedi. Ancak ortada çok ciddi bir sağlık sorunu var. Binanın acilen karantinaya alınması gerekli. Ankara Büyükşehir Belediyesinin itirazının reddedilmesi bilimsel bulgularımızın ve raporlarımızın tartışılmaz olduğunu ortaya koyuyor. Büyükşehir Belediyesi, 350 ton asbestli yapıyı önemle almadan yıkarak, halkı asbest maruziyetine bıraktı. Asıl olan asbestte hedef sıfır maruziyettir. Ancak bu alanda akredite ve bilim çevrelerinde güvenilirliği olan TÜBİTAK gibi kurumların desteği ile yapılacak ölçüm ve denetlemelere başvurulmalıdır. Kamuoyuna bölgede asbestin olmadığını belirten rapor var, denilmiş ve bu raporun hangi kurumsal laboratuvardan verildiği Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından açıklanmamıştır.''

22 MART'TA SUÇ DUYURUSU

Kurumsal olarak suç duyurusu yaptıklarını vurgulayan oda başkanları, tüm vatandaşları 22 Mart'ta bireysel olarak suç duyurusunda bulunmaya davet ettiler. Başkanlar, "Hukuksuz bir şekilde mevzuata aykırı yapılan bu yıkım işlemi ile çocukların ve Ankaralıların geleceği tehdit edilmiş ve halk sağlığı skandalı yaşanmıştır. Çocuklar okula gitmemiş, üniversitede dersler yapılmamış, okular tatil edilmiştir. Bölgede yaşayanların Asbest maruziyeti henüz tespit edilmemiştir.22 Mart Çarşamba günü saat 11:00'de Ankara Adliyesi'nde demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler, meslek odaları tüm vatandaşlarla birlikte Gökçek hakkında 5237 sayılı TCK m. 181 uyarınca çevrenin kasten kirletilmesi ve madde 257 uyarınca görevi kötüye kullanma suçundan bireysel suç duyurusunda bulanacağız. Gökçek ve yıkımı gerçekleştiren firma yetkilileri hakkında vatandaşlar, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu'na nüfus cüzdanı örneği ile birlikte suç duyurusunda bulunulabilir. Suç duyurusunun herhangi bir maliyeti yoktur. Suç duyurusu metinleri oda avukatları tarafından hazırlanmıştır" dediler.

Başkent'teki Maltepe Havagazı Fabrikası yıkılacak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber