ÜAK sadece terör davalarında başvuruları durdurmalı!

Üniversitelerarası Kurul almış olduğu kararlarla doçent adaylarını mağdur etmeye devam ediyor !

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 20 Mart 2017 15:39, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
ÜAK sadece terör davalarında başvuruları durdurmalı!

Hatırlanacağı üzere, 06 Mart 2017 tarihli haberimizde Üniversitelerarası Kurulun 2016 Nisan döneminde doçentlik müracaatı yapan adayların jüri tebligatlarını adreslerine göndermeye başladığını ifade etmiştik.

Bu gelişmelerden sonra, bir akademisyen takipçimiz tarafından gönderilen elektronik postayı sizlerle paylaşıyoruz:

"Sayın yetkili, 2016 nisan döneminde doçentlik başvurusunda bulundum. İki hafta içinde bu dönem başvuran adaylara tebligat gelmeye başladı. Benim ise başvurumun durdurulduğunu öğrendim. Üak ile iletişimlerim sonrası hakkında herhangi bir dava devam eden tüm adayların başvurusunun durdurulduğunu öğrendim. Benim gibi yüzlerce kişi bu durumu yaşamaktadır. Bir alacak davasında davacı olarak uyap'ta kaydım var. Uyap'ta herhangi bir şekilde davası olan yüzlerce aday, davanın fetö ile bağlantılı olabileceği ihtimali üzerine mağdur edilmektedir. Taksici ile kavga edip davalık olan da var benim gibi alacağı ödenmediği için dava açan da . Üak sırf tedbiren yüzlerce kişiyi mağdur etmektedir. Sürecin ne olacağı konusunda da Üak ın bir yol haritası mevcut değildir. Saygılarımla."

DOÇENTLİK BAŞVURUSU ANCAK TERÖR DAVALARI İÇİN DURDURULMALI

Bilindiği üzere, 23 Ocak 2017 tarihli ve 29957 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname"nin "Doçentlik Başvuruları" başlıklı 4 üncü maddesinin 1 inci fıkrasında; "Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olması ya da değerlendirilmesi sebebiyle görevden uzaklaştırılan veya haklarında adli soruşturma ya da kovuşturma yapılan doçent adaylarının, görevden uzakta geçirdikleri süre boyunca veya adli soruşturma ya da kovuşturma sonuçlanıncaya kadar doçentlik başvurularına ilişkin işlemler durdurulur. Bunlardan haklarında kamu görevinden çıkarılma veya mahkümiyet kararı verilenlerin doçentlik başvuruları iptal edilir." düzenlemesi bulunmaktadır.

Bu hüküm çerçevesinde ancak "TERÖR ÖRGÜTÜNE ÜYELİK," vb. terör suçlarından haklarında adli soruşturma devam edenlerin doçentlik başvurusu durdurulmalıdır. Takipçimizin gönderdiği gibi bir alacak-verecek davası veya eşine boşanma davası açan bir doçent adayının sırf UYAP'ta dosyası bulunması sebebiyle, doçentlik işlemlerinin durdurulması kadar saçma bir karar olabilir mi !

Kanun hükmünde kararnamede yer alan düzenlemenin çıkartılma amacının FETÖ/PDY terör örgütü soruşturmaları kapsamında haklarında adli ve idari işlemlerin devam ettiği kişilerin doçentlik başvurularını durdurmak veya iptal etmek olduğunu düşünüyoruz.

Bu kapsamda, Üniversitelerarası Kurul tarafından hakkında adli soruşturması devam eden adayların mutlaka yürütülen soruşturmasının/kovuşturmasının içeriğini öğrenerek karar verilmesi uygun olacaktır. Aksi takdirde, terör örgütü davaları dışında bir adayın doçentlik işleminin durdurulması ancak mağduriyet yaratır !

Konuyu ÜAK yetkililerinin dikkatine sunuyor ve adaylara açıklama yapılacağını ümit ediyoruz.

Yavuz Selim KAPLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber