Siirt'teki 'ışık hadisesi' geç gerçekleşti

Tillo ilçesinde İbrahim Hakkı Hazretleri'nin 253 yıl önce yaptırdığı ışık düzeneğiyle, güneşin ilk ışınlarının hocası İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucunu aydınlatması hadisesi, havanın bulutlu olması nedeniyle geç gerçekleşti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Mart 2017 10:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Siirt'in Tillo ilçesinde 253 yıl önce İbrahim Hakkı Hazretleri'nin yaptırdığı ışık düzeneğiyle, güneşin ilk ışınlarının hocası İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucunu aydınlatması hadisesi, havanın bulutlu olması dolayısıyla geç meydana geldi.

Tillo Kaymakamlığınca düzenlenen etkinlikte, sabah namazının ardından "ışık hadisesi"ni sinevizyon aracılığıyla izlemek üzere dev ekranın kurulduğu meydanda toplanan vatandaşlar, tekbir ve salavatlar eşliğinde, güneşin doğmasını bekledi.

Saat 06.15'te yaşanması beklenen "ışık hadisesi" havanın bulutlu olması nedeniyle bir süre gerçekleşmeyince, vatandaşlara geçen yılki görüntüler izletildi. İlçe Müftüsü Sadi Yıldırım, hadisenin nasıl gerçekleştiğini ve önemini anlattı.

Kaymakam Yunus Koç ve davetliler türbede bekledikten bir süre sonra, bulutların dağılmasıyla güneş ışınları kuledeki ayna aracılığıyla İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucuna yansıdı.

- Işık hadisesi

Tillo'da hocası İsmail Fakirullah'ın 1734'te vefatının ardından çok üzülen İbrahim Hakkı Hazretleri, "Hocamın başucuna doğmayan güneşi neyleyim" diyerek arayışa girmişti. İbrahim Hakkı Hazretleri, hocası için yan tarafında kule bulunan bir türbe ve Tillo'nun yaklaşık 3 kilometre uzağında tepe üzerinde taş duvar yapmıştı.

Her yıl ekinokslarda doğan güneşin duvarın ortasında bulunan pencereden süzülen ilk ışınları, kuledeki aynaya yansıdıktan sonra ışığın kırılması yöntemiyle pencereden türbeye ve oradan da İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucuna doğuyor. 1960'lı yıllarda yapılan restorasyonda, pencerenin yerinin değişmesi sonucu düzenek izlenemez hale gelmişti. 2011'de değişik üniversitelerinden bilim adamlarının yaptıkları çalışmayla yeni bir pencere açılarak, olayın tekrar izlenmesi sağlandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber