İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Bakanlık: Uludağ Milli Parkı'nın Büyükşehir Belediyesine devri mümkün değildir

Orman Bakanlığı: Uludağ Milli Parkı'nın 2873 Sayılı Milli Parklar Kanunu kapsamında 'Milli Park', 6831 Sayılı Orman Kanunu kapsamında ise 'Ormanlık Alan' statüsünde bulunması hasebiyle Bursa Büyükşehir Belediyesine devredilmesi mümkün değildir

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Mart 2017 11:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bakanlık: Uludağ Milli Parkı'nın Büyükşehir Belediyesine devri mümkün değildir

- Orman ve Su İşleri Bakanlığınca kanunlara göre "Milli Park" ve "Ormanlık Alan" statüsünde bulunan Uludağ Milli Parkı'nın Bursa Büyükşehir Belediyesine devredilmesinin mümkün olmadığı bildirildi.

Bakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamada, iş adamı Ali Ağaoğlu'nun Uludağ'da basın mensuplarıyla bir araya gelerek bazı açıklamalarda bulunduğu belirtildi.

Ağaoğlu'nun açıklamalarının ardından Uludağ Milli Parkı'nın yönetimi konusunda basın ve yayın organlarında gerçeği yansıtmayan haberlere yer verildiği ifade edilen açıklamada, söz konusu haberlerde "Uludağ'ın orman kanunu ile yönetilemeyeceği, Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu'nun inadından vazgeçerek Uludağ'ın yönetimini Bursa Büyükşehir Belediyesine vermesi gerektiği, Uludağ'ın ötekileştirildiği ve Orman ve Su İşleri Bakanlığının Bursa'ya gıcıklığı olduğu" gibi "akla ziyan ifadeler"in yer aldığı aktarıldı.

- "İmar planına aykırı olarak orman alanına kaçak bina yapılmış"

Haberler yapılmadan önce basın mensuplarının konunun muhatabı olan Uludağ Milli Parkı Müdürlüğü veya Bursa'da bulunan Doğa Koruma ve Milli Parklar Bursa Bölge Müdürlüğü yetkilileriyle de görüşülmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, şu değerlendirmelere yer verildi:

"Ağaoğlu Hotel için Bakanlığımızca tahsis yapılmış ancak tahsis sınırlarının dışına çıkılarak imar planına aykırı olarak orman alanına kaçak bina yapılmıştır. Bu kaçak binalar, 2000 yılından önce dönemin siyasilerince bürokratlar üzerine yapılan baskılarla gerçekleştirilmiştir. Bu kaçak yapıların yıkılıp imara uygun hale getirilmesi için ilgili firmaya tebligat yapılmış ancak bugüne kadar bir işlem yapılmamıştır. Yapılan haberlerde Ali Ağaoğlu'nun çileden çıktığı ifadelerine de yer veriliyor. Bir kişinin veya firmanın çileden çıkmaması için tahsise ve mevzuata aykırı inşaat yapması ve bunun devamı mı gerekiyor?"

- "Bu işler sözle ve blöf ile yürütülemez"

Açıklamada, söz konusu haberlerde Ali Ağaoğlu'nun tesisin anahtarını yetkililere verdiği ve otelini kapattığı bilgisinin bulunduğu belirtilerek Ağaoğlu'nun Bakanlığa şifahen bu durumu ilettiği ancak tesisin mahkeme kararı ile kapatıldığı vurgulandı. Açıklamada, "Tesisin tahliye edilmesini önlemek için de mahkemede dava açılmış olup, davalar Bakanlığımızın lehine sonuçlanmıştır. Bu işler sözle ve blöf ile yürütülemez." değerlendirmesi yapıldı.

Uludağ'ın, Erciyes Dağı ve Palandöken Dağı kayak merkezleri ile kıyaslanmaması gerektiğine işaret edilerek bu merkezlerin milli park statüsünde, kayak merkezi olarak planlandığı ve düzenlendiği hatırlatıldı. Hem orman hem de milli park vasfı bulunan Uludağ'daki işlerin ise Milli Park Gelişim Planlarına uygun olarak yapılması mecburiyeti bulunduğu kaydedilen açıklamada "Milli Park statüsünün kaldırılması halinde ise Uludağ'da çivi çakmak bile, mevcut Orman Kanunu'na göre mümkün değildir." ifadesine yer verildi.

- "Birileri istiyor diye Uludağ Milli Parkı kimseye feda edilmeyecektir"

Milli parkın yönetiminin belediyelere devredilmesi örneğinin dünyada bulunmadığına işaret edilen açıklamada, şunları kaydedildi:

"Uludağ Milli Parkı'nın 2873 Sayılı Milli Parklar Kanunu kapsamında 'Milli Park', 6831 Sayılı Orman Kanunu kapsamında ise 'Ormanlık Alan' statüsünde bulunması hasebiyle Bursa Büyükşehir Belediyesine devredilmesi mümkün değildir. Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun inadı ve Bursa'ya gıcıklığı hususuna gelince, bu tek kelimeyle abesle iştigaldir. Böyle bir şeyin olması söz konusu bile değildir. Bakanlığımızın Bursa'ya yaptığı yatırım ve hizmetlere bir göz atılması halinde böyle olmadığı açıkça ortaya çıkacaktır. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Bursa'ya son 14 yılda içme suyu, sulama, ormancılık, korunan alanlar ve meteoroloji alanlarında 2,6 milyar liradan fazla yatırım yapmıştır ve yatırımcı kurumlar arasında Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının ardından ikinci sırada gelmektedir.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Uludağ'ın ülke mirası olarak en güzel şekilde korunması ve tabii güzelliğine zarar vermeden kullanılması gereken bütün tedbirleri almaktadır. Uludağ'ı istediği gibi yönetmek kimsenin haddine değildir ve birileri istiyor diye Uludağ Milli Parkı kimseye feda edilmeyecektir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber