'Gençler, yerel yazılı basının dijital dönüşümünü tartışıyor'

Basın İlan Kurumunca düzenlenen "Gençlerin Katılımı ile Yerel Yazılı Basının Dijital Dönüşümü Çalıştayları"nda, "yeni medya", "yeni gazetecilik" ile "internet gazeteciliği ve yeni standartlar" konuları ele alındı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Mart 2017 12:56, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
'Gençler, yerel yazılı basının dijital dönüşümünü tartışıyor'

- Basın İlan Kurumunca düzenlenen "Gençlerin Katılımı ile Yerel Yazılı Basının Dijital Dönüşümü Çalıştayları" kapsamında, "yeni medya", "yeni gazetecilik" ile "internet gazeteciliği ve yeni standartlar" konuları masaya yatırıldı.

Kurumun Erasmus+ K3 kapsamında 7 bölgedeki 7 ilde düzenlemeye başladığı etkinliklerin üçüncüsü olan İç Anadolu Bölge Çalıştayı, üniversitelerin ilgili bölümlerinde okuyan ve başvurular arasından seçilen 25 gencin katılımıyla gerçekleştirildi.

Basın İlan Kurumu Proje Koordinatörü Cenk Koray Doğan, çalıştayın açılış konuşmasında, kurumun işleyişi ve faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Çalıştayların finansmanının Avrupa Birliği Bakanlığınca sağlandığını belirten Doğan, önceki çalıştayların Diyarbakır ve İstanbul'da gerçekleştirildiğini söyledi.

Yerel basının desteklenmesinin önemini vurgulayan Doğan, şöyle devam etti:

"Dijital dönüşümde ulusal basınımız belli bir seviyeyi yakalamış durumda ama yerel basınımız ne yazık ki ülkenin kalkınmışlık düzeyinin dahi gerisinde. Burada nitelikli personel eksikliği, teknoloji yetersizliği, mesleki ilkelerin yıpranmış olması, niteliksiz içerik üretimi, dijital reklam piyasasıyla entegrasyonun olmaması gibi yapısal sorunlar mevcut. Basın İlan Kurumu olarak kurtuluşun dijital dönüşümden geçtiğinizi düşünüyoruz ve bu yöndeki projelerle dönüşümde katalizör görevi üstleniyoruz."

Dijital dönüşümün tüm kamu kurumlarının gündeminde bulunduğunu ancak basında bunun daha büyük ihtiyaç olduğunu ifade eden Doğan, gençlerin katılımının dönüşümdeki önemine de değindi.

- Üç temel çıktı oluşturulacak

Projenin 7 bölgesel çalıştay ve Ana Yapısal Diyalog Forumu olarak iki etaplı uygulanacağını belirten Doğan, bölgesel çalıştayların, atölye çalışması, mevcut durum analizi, sorunların tespiti ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi şeklinde yapılacağını anlattı.

Çalıştaydan çıkacak raporların, karar alıcılar, siyaset yapıcılar, akademisyenler ve basın kuruluşu temsilcilerinin katılacağı Ana Yapısal Diyalog Forumu'na sunulacağını bildiren Doğan, burada gençlerin kapsamlı rapor, politika öneri belgesi ile sonuç kitapçığı olmak üzere üç temel çıktı ortaya çıkaracağını ve bunun ilgilere gönderileceğini kaydetti.

- Trabzon, Antalya, İzmir ve Erzurum'da da yapılacak

Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdülrezak Altun da yerel medya kuruşlarının yaşadıkları zorluklara dikkati çekerek, "Basın İlan Kurumunun varlığı, bugün Türkiye'de özellikle yerel basının ayakta kalabilmesi için neredeyse tek kaynak." dedi.

Türkiye'deki reklam payının 2,5 milyar dolar civarında, ABD'de ise 50 milyar doların üzerinde olduğuna işaret eden Altun, reklam gelirlerinin artırılması gerektiğini vurguladı.

Dijital dönüşümün önemini anlatan Altun, Türkiye'deki genç nüfusun fazla olması dolayısıyla buna daha çabuk uyum sağlanabileceğini kaydetti.

AB Bakanlığı Erasmus+ Gençlik Çalışmaları Koordinatörü İbrahim Demirel de "Erasmus+" hakkında bilgi verdi.

"Yeni medya", "yeni gazetecilik" ile "internet gazeteciliği ve yeni standartlar" konularının ele alındığı çalıştay, gün boyu sürecek.

Karadeniz Bölgesi Çalıştayı 11 Nisan'da Trabzon'da, Akdeniz Bölgesi Çalıştayı 25 Nisan'da Antalya'da, Ege Bölgesi Çalıştayı 9 Mayıs'ta İzmir'de ve Doğu Anadolu Bölgesi Çalıştayı 16 Mayıs'ta Erzurum'da yapılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber