İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Lise öğrencisinden alkollü sürücüleri engelleyecek sensör

Adıyaman'da Gölbaşı Anadolu Lisesi öğrencisi Kemal Karagöz, alkollü sürücüyü tanıyarak aracı durduran sensör yaptı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Mart 2017 16:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Lise öğrencisinden alkollü sürücüleri engelleyecek sensör

Kemal Karagöz, Belediye Başkanı Yusuf Özdemir'e tasarladığı araç robotunun nasıl çalıştığı konusunda bilgi verdi.

Aracın sensörlerle hareket ettiğini anlatan Karagöz, eğer sürücü alkollü ise aracın kendisini güvenli bir yere park ederek beklediğini belirtti.

Aracın çalışma sistemi hakkında bilgi aktaran Karagöz, geliştirdiği yazılımla aracın uzaktan kontrol edilebildiğini, durduğunda ise mesaj yoluyla kişinin alkollü olduğunu ve konumu, sürücünün belirlediği kişi ya da kişilere bildirdiğini ifade etti.

"PATENT BAŞVURUSU YAPACAĞIZ"

Gölbaşı Anadolu Lisesi öğrencisi Karagöz, şunları söyledi:

"Aracın tekerlekleri dışında tüm tasarımlar ve yazılımları bana aittir. Araç içerisine yerleştirilen bir sim kart ve uygulama ile araç dışarıdan da kontrol edilebilmektedir. Araç, kişinin alkollü olduğunu anladığı anda kendisini kenara çekerek park ediyor. Ayrıca araç, önüne herhangi bir engel geldiğinde kendisini durdurabiliyor. Projemiz geliştirilerek çok çeşitli özellikler eklenebilir. Projemize patent başvurusu da yapacağız. Projemi geliştirmemde Anadolu Lisesi Kimya Öğretmenim Halil İbrahim Avcı'ya, Fizik Öğretmenim Mehmet Ekici'ye ve aileme desteğinden dolayı teşekkür ediyorum."

Belediye Başkanı Yusuf Özdemir de projenin önemine değinerek, gençlerin bu çalışmalarla kendilerini de gururlandırdığını ifade etti.

Özdemir, çalışmasından dolayı Kemal Karagöz'e bir çeyrek altın hediye etti.

Karagöz, projeyle, Malatya'da yapılacak Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TUBİTAK) tarafından düzenlenecek bölge finallerine katılacak.

Emin Tezerdi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber