İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Üniversiteli genç, tasarladığı yazıcıya yerli step motoru üretecek

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Metalürji ve Malzeme Mühendisliği okuyan 23 yaşındaki Samet Ayyıldız, tasarladığı 3D yazıcıda ihtiyaç duyduğu ancak Türkiye'de bulamadığı step motorunun yerli üretimi için sponsor desteği bekliyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Mart 2017 17:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Üniversiteli genç, tasarladığı yazıcıya yerli step motoru üretecek

Gündüzleri kafede çalışan, akşamları okula giden üniversite 4. sınıf öğrencisi Ayyıldız, bant sürücüler, imalat tezgahları, yazıcı, çizici, harddisk, kart okuyucular, teyp sürücüleri, tıbbi cihazlar, dikiş makineleri, kameralar, robot sistemleri ve klima gibi ürünlerde kullanılan step motorun seri üretimini yapmak istiyor.

Step motorların hassas olduğunu ve elektrikli motorlar gibi olmadığını ifade eden Ayyıldız, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Yaklaşık iki yıl önce 3D yazıcı yaparken step motorlarını Çin'den aldım. Çin'den alırken 'Türkiye'de üreten yok mu?' diye baktım ama üreten bulamadım. Türkiye'nin büyük üreticileriyle irtibata geçtim, onlar da yurt dışından ithal ettiklerini söyledi. Ben de bunu üretmem gerektiğini düşünerek girişimde bulundum." diye konuştu.

Yaklaşık 2 ay sonra prototip üretiminin tamamlanmasını hedeflediğini aktaran Ayyıldız, şunları söyledi:

"Ufak tefek takılmalar oldu. Alt ve üst gövdeler için alüminyumu ya eritmem ya da CNC'de işletmem gerekiyordu. Veya asıl işlemi enjeksiyonla presti, ona da gücüm yetmeyeceği için kendim üretmeye çalıştım. Alüminyumu balkonda yaptığım bir sistemle eritiyorum, kum kalıba döküyorum. Bundan istediğim sonucu alamadım, başka bir yöneteme geçtim."

KOSGEB'ten destek alacağını ancak geri kalan kısım için sponsor gerektiğini belirten Ayyıldız, sözlerini şöyle tamamladı:

"Gündüz bir kafede çalışıp akşam okula gidiyorum. Kazandığım parayı bu işe harcıyorum. Step motorları prototiplerinin tamamlanması ve sponsor bulunması durumunda açılacak fabrika ya da atölyede bu parçaların çoğu üretilebilecek. Dışarıdan alınan ürünler minimuma inecek. Türk malı belgesini rahatlıkla alabilecek bir kapasiteye ulaşacak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber