Konut sertifikayla daha ucuz olacak

Türkiye'nin ilk gayrimenkul sertifikası ihracı için 29-31 Mart'ta talep toplanacak. Vakıf Yatırım Genel Müdürü Kemal Şahin, sertifikayla konutun %20 daha ucuza geleceğini ifade etti

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 22 Mart 2017 07:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Konut sertifikayla daha ucuz olacak

Duygu Erdoğan

Türkiye'de yeni bir finansman ve tasarruf aracı olarak oluşturulan gayrimenkul sertifikasında ilk ihraç için 29-31 Mart arasında Vakıf Yatırım tarafından talep toplanacak. TOKİ öncülüğünde Makro İnşaat'ın Park Mavera 3 projesinde uygulanacak ilk gayrimenkul sertifikası ihracında her bir sertifika pay bedeli 42.5 lira olacak. Toplamda ise 143 milyon lira değerinde 3.37 milyon adet pay ihraç edilecek. Vakıf Yatırım Genel Müdürü Kemal Şahin, sertifika ile konutun ortalama yüzde 20 daha ucuza geleceğini söyledi. Şahin, inşaat firmasının bu modelle finansman için bankaya faiz ödemeyeceğini, inşaatın ucuza mal edileceğini vurguladı.

'Vatandaşa yansıt'

Gayrimenkul sertifikası sayesinde müteahhit tarafından bankaya faizin, tedarikcilere vade farkının ödenmeyeceğini anlatan Şahin, bu sayede konutun daha uygun fiyatla alınabileceğini belirtti. Şahin, şunları söyledi:

"Sertifikanın amaçlarından biri de, elde edilen iskontoyu vatandaşa yansıtarak daha ucuz konut almasını sağlamak. İnşaatçı firmaya, bankaya vereceğin kredi faizini, betoncuya, demirciye tüm tedarikçilere ödeyeceğin vade farkını verme, peşin alım indirimlerinden yararlan. Buradan elde ettiğin avantajı da vatandaşa yansıt."

'Serbest değil'

İnşaat firmalarının fonlanma imkanlarının son yıllarda daraldığını belirten Şahin, bu durumların inşaat maliyetini yükselttiğini bildirdi. Şahin, "Bu da ev fiyatlarını yükseltiyor" diyerek, bu modelle inşaat firmasının ihtiyaç duyduğu fonun yatırımcıdan toplandığını vurguladı. Gayrimenkul sertifikasının Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) izin verdiği ve borsa gibi şeffaf bir platformda hayata geçeceğini kaydeden Şahin, tüm gelişmelerin KAP'ta yayınlanacağını bildirdi.

Şahin, fonun tamamını inşaat firmasına aktarmadıklarını belirterek, inşaat ilerledikçe fonun yüzde 10'luk dilimler halinde yüzde 80'inin serbest bırakıldığını, paranın tamamının serbest kullanıma bırakılmayacağını söyledi.

En büyük 10 firma ilgileniyor

Gayrimenkul sertifikası ilk olarak TOKİ öncülüğünde ve garantörlüğünde başlarken, özel sektörün de ilgisini çekti. Kemal Şahin, "Özel sektörden büyük firmalarla da görüşmelerimiz sürüyor. Şu anda 10 firma ile masadayız. Kesinleşince isimlerini açıklarız ancak ikinci sertifika ihracı yapma ihtimalimiz çok yüksek" diye konuştu.

İster 50 TL'ye ister 500 bin TL'ye

Sertifika ile gayrimenkul alacak birikimi olmayan küçük yatırımcı, gayrimenkul projelerinden pay satın alarak projelere topraktan ortak olabilecek. Gayrimenkul sertifikası ile vatandaşın bütçesi kadar yatırım yapabileceğini söyleyen Kemal Şahin, "Herkes kendi gelirine göre sertifika biriktirebilir. Kolaylıkla borsada satar. 50 lirası olan da 500 bin lirası olan da yatırım yapabilir" dedi.

Son dairelerde son fırsatları başlattı

İstanbul Ataköy'de, E5 Otoyolu'nun yanında yer alan Avrupa Residence & Office Ataköy'ün son rezidans dairelerinde kampanya dönemi başladı. Artaş İnşaat'ın inşa ettiği Avrupa Residence & Office Ataköy'de, hemen teslim dairelerde 36 ay vade farksız konut sahibi olma fırsatı sunuldu. Tapu teslimlerinin de yapıldığı projede konut fiyatları 714 bin 960 liradan başlıyor.

Kampanya dahilinde, 60 aya 0,35; 120 aya ise 0,58 vade oranlarıyla kredi de kullanılabiliyor.

Proje, 1+1 ve 2+1 seçeneklerine sahip 165 rezidans daire ile çeşitli kullanım alanlarına hitap eden 52 ofis ve dükkanlardan oluşuyor.

Büyüklükleri 69 ile 103 metrekare arasında değişen rezidans dairelerin yanı sıra 233 ile 321 metrekare arasında ofislere sahip projede, dükkanların metrekare büyüklükleri ise 52 metrekare ile 1.058 arasında bulunuyor.

Piazza'da konutların yüzde 65'i satıldı

Rönesans Gayrimenkul Yatırım tarafından Maltepe'de hayata geçirilen Piazza projesinde uygulanan yüzde 5 peşinat ile 60 ay vade farksız, 120 ay yüzde 0.45 ve 240 ay yüzde 0.79 vade oranlarının projenin satışlarında önemli artışlar oluşturduğu açıklandı. Ekim ayında satışa çıkan Piazza'nın konut bloğundaki rezidansların yüzde 65'i satıldı. Adalar manzaralı 26 kata sahip 230 dairelik konut bloğu, bir ofis bloğu ve açık alanların bulunduğu alışveriş merkezinden meydana gelen Piazza'da konutların yarısından fazlası satılmış oldu.

Piazza'da büyüklükleri 58 ile 212 metrekare arasında değişen konutlar bulunuyor. 2018 yılı içerisinde teslim edilmesi planlanan konutların fiyatları 502 bin liradan başlıyor. Piazza'da konut bedelinin tamamını peşin ödeyenlere ise yüzde 12 oranında indirim yapılıyor.

0.69 faiz oranıyla 10 yıl kredi sağlıyor

Bakyapı, Esenyurt'ta yaşamın başladığı İstanbul Prestij Park'ta son kısım dairelerini satışa çıkardı. Bugüne kadar yatırımcısına yüzde 100'ün üzerinde kazanç sağladığı belirtilen projede, 3+1 daireler 399 bin liradan başlayan fiyatlarla satışa çıktı. Bakyapı, projedeki son bağımsız birimler için hm uygun fiyatlarla satış yaparken, hem de yüzde 0,69 oranla 10 yıl hazır kredi imkanı sunuyor.

104 bin metrekare arazideki proje, 26 bloktan oluşuyor. Projede 1+1 teraslı, 2+1 ve 3+1 olmak üzere daire seçenekleri bulunuyor. Projedeki sosyal tesisler ise site sakinlerine özel olarak hayata geçiriliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber