İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

KOBİ gibi okul

Mercedes-Benz Türk Kamyon Fabrikasının destek sağladığı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yıllık 2 milyon liralık cirosuyla KOBİ'lerle yarışırken burada eğitim gören öğrenciler daha mezun olmadan iş buluyor

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 22 Mart 2017 09:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
KOBİ gibi okul

Sanayi kuruluşlarının en büyük problemlerinden biri olan yetişmiş ara elaman ihtiyacı sanayi-okul iş birliği ile gideriliyor. Sanayi kuruluşları bu alanda meslek liselerine daha fazla destek sağlarken, okullardan mezun olan öğrenciler başta KOBİ'ler olmak üzere sanayi kuruluşlarında istihdam ediliyor. Sanayi-okul iş birliğini en güzel örneği ise Aksaray'daki Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi. Aksaray'ın Ereğlikapı Mahallesi'nde bulunan, 8 bölümün yer aldığı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde 2 bin 500 öğrenci eğitim görüyor. Kamu ve özel sektörün talep ettiği masa, koltuk, sıra, amfi sistemi gibi donatım işlerini yapan lise, aynı zamanda özel makinelerle Organize Sanayi Bölgesindeki fabrikaların talepleri doğrultusunda, stat koltuklarında kullanılan dengeleme demirlerini ve yedek parçaları üretiyor. Mercedes'in, 2015 yılında 1 milyon liralık yatırımla laboratuvar kurduğu lisede, imzalanan protokol kapsamında motorlu araçlar ve elektrik elektronik bölümünde başarılı olan 11. sınıf öğrencileri Mercedes-Benz Kamyon Fabrikasında iş sahibi olabiliyor. Adeta bir fabrika gibi çalışan lise 10 yıl içinde iş hacmini büyüterek yıllık cirosunu 10 milyon liraya çıkarmayı hedefliyor. Okul Müdürü Deniz Han metal, mobilya ve makine bölümünde üretim yaptıklarını ve başta üniversite olmak üzere, birçok kurum ve kuruluştan sipariş aldıklarını belirterek "İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarındaki tüm donatım malzemelerinin üretimi okulumuzda yapılıyor. Masa, sandalye, koltuk malzemeleri, üniversiteyle okullardaki amfi sıra sistemi ve klasik sıraları yapıyoruz. Siparişleri okulumuzda hazırlayıp, öğrenci ve öğretmenlerimizle kurulumunu yapıyoruz" diye konuştu. Motorlu araçlar bölümünün okulun en önemli bölümlerinden biri olduğuna işaret eden Han, sözlerini şöyle sürdürdü: Yaptığımız iş birliği protokolü kapsamında Mercedes-Benz firması okulumuza bir laboratuvar açtı. Mesleki eğitimle ilgili her türlü donatım malzemesinin bulunduğu laboratuvarda, bir tane de hibe edilmiş axor araç bulunuyor. Burası yaklaşık 1 milyon liraya yapıldı. Atölyede öğrencilerimiz kaliteli şartlarda eğitim alıyor. Öğrencilerimizin bir kısmı Mercedes fabrikasında mesleki eğitim dersleri görüyor. 11. sınıftan sonra da başarılı olmaları halinde fabrikada iş sahibi olabiliyorlar.

ÖĞRENCİLERE MAAŞ

Öğrencilerin yaptıkları iş karşılığında gelir elde etme imkanı bulduklarını anlatan Han, şöyle konuştu: Metal ve mobilya bölümündeki öğrenci ve öğretmenlerimiz döner sermayeden faydalanıyor. Döner sermayede çalışan öğrencilerimiz aylık asgari ücretin üçte biri kadar kazanıyor. 2014'ten önce üretim ve kar marjımız düşüktü. 2014 Eylül ayından sonra her yıl ciromuzu artırdık. 2014 yılında 500 bin lira ciro elde eden okulumuz, 2016'da 2 milyon lira ciroya ulaştı. Hedefimiz, bu rakamı her yıl kademeli olarak artırarak 5-10 milyon lira seviyelerine yükseltmek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber