İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

'Karapınar'ın enerjisi ABD'den ucuz olacak'

IAEE Başkanı Prof. Dr. Kumbaroğlu: 2018 yılında devreye girecek bir güneş enerjisi santralinin ABD'deki üretim maliyeti kilovatsaat başına ortalama 7,1 dolar/cent düzeyinde. Karapınar'da kilovatsaat başına 6,99 dolar/cent rakamı çok daha uygun

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Mart 2017 12:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) projesinin Türkiye'nin geleceğine damga vurabilecek yatırımlardan biri olduğuna işaret ederek, "2018 yılında devreye girecek bir güneş enerjisi santralinin ABD'deki üretim maliyeti kilovatsaat başına ortalama 7,1 dolar/cent düzeyinde. Karapınar'da kilovatsaat başına 6,99 dolar/cent rakamı çok daha uygun." ifadesini kullandı.

Kumbaroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, "Karapınar'ın enerjide ABD'den daha ucuz olacağını ve projedeki yerlilik oranın da tatminkar olduğunu" belirtti.

Şartnamede yer alan ilk 500 megavattaki yerlilik oranının yüzde 60, ikinci 500 megavattaki yerlilik oranının da yüzde 70 olması hedefinin önemine vurgu yapan Kumbaroğlu, şunları kaydetti:

"ABD Enerji Bilgi İdaresi tarafından açıklanan son rakamlara göre, 2018 yılında devreye girecek bir güneş enerjisi santralinin ABD'deki üretim maliyeti kilovatsaat başına 6,3 dolar/cent ile 12 dolar/cent arasında değişmekte, ağırlıklı ortalaması 7,1 dolar/cent düzeyinde. ABD'deki maliyet rakamlarına kıyasla Karapınar'da kilovatsaat başına 6,99 dolar/cent rakamı çok daha uygun. ABD'nin güneybatısı, Karapınar'a nazaran yüzde 30 daha yüksek potansiyelli bölgeler barındırmasına rağmen, Karapınar'da üretim daha ucuza geliyor ve dolayısıyla fiyat ABD maliyet ortalamasının altına düşüyor."

- "İhracat imkanı açısından çok önemli"

Kumbaroğlu, enerjide dışa bağımlılığın bu tür yatırımlarla azalacağına işaret ederek, "Maliyetleri hızla düşen bir teknolojinin geleceği sadece Türkiye için değil, aynı zamanda Ortadoğu için de çok parlak. Suudi Arabistan gibi petrol üreticisi ülkeler düşük petrol fiyatlarıyla ekonomilerini yeniden yapılandırma sürecine girmişken, alternatif enerji teknolojilerini yaygınlaştırma planları yapıyorlar. Ortadoğu'nun nükleer geleceğinin tartışıldığı şu günlerde Karapınar'dan doğan güneş enerjisi yeni bir ufuk açıyor. Türkiye'de bu teknolojilerin gelişmesi, Ar-Ge ve üretim yapılması özellikle güneş enerjisi potansiyeli yüksek Ortadoğu ülkelerine ihracat imkanı açısından çok önemli. Bu açıdan Karapınar santralinin yerlilik şartı önem taşıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin en büyük güneş enerjisi santrali olacak Karapınar YEKA Güneş Enerjisi Santrali, enerji sektöründe yerlileştirme şartına ve YEKA bazlı fiyat belirlenmesi esasına dayalı ilk uygulama olacak. Projeyle 1,3 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirilmesi beklenirken, kurulacak santralden yılda yaklaşık 1,7 milyar kilovatsaat elektrik üretilecek ve 600 bin evin ihtiyacı karşılanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber