ABD'nin THY türbülansı

ABD'li havayolu şirketleri, 2 Mart'taki havacılık zirvesinde rekabette zorlandıkları THY ve Körfez ülkelerine ait havayolu şirketlerine önlem alınmasını istedi. 20 gün geçmeden Trump yönetimi bu akılalmaz yasağa imza attı

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 23 Mart 2017 06:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
ABD'nin THY türbülansı

SÜLEYMAN ŞEN

ABD'nin aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bazı ülkelere getirilen uçuş yasağının perde arkasını AKŞAM aralıyor. 2002'den sonra hızlı bir büyüme yakalayan THY, 336 uçağıyla 120 ülkede 296 noktayla dünyada en fazla ülkeye sefer yapan havayolu şirketi konumuna yükseldi. Hollywood ve spor dünyasının starlarıyla yapılan reklam kampanyaları, daha ucuza ultra lüks uçuş imkanıyla THY, dünyanın en tercih edileni oldu. 2016 yılı Skytrax değerlendirmesine göre THY, art arda 6. kez "Avrupa'nın En İyi Havayolu Şirketi", 8. kez de "Güney Avrupa'nın En İyi Havayolu Şirketi" seçildi. Buna bir de 3. Havalimanı eklenince ABD ve Avrupa düğmeye bastı.

'DURDURMAMIZ GEREKİYOR'

Körfez ülkelerinin havayolu şirketleri Emirates, Qatar Airways ve Etihad karşısında rekabet edemeyen ABD'li havayolları bu şirketlerin kendi hükümetlerinden büyük maddi destek aldıklarını ileri belirterek Başkan Trump'tan ABD uçuşlarına kısıtlama getirmesini istedi. Körfez ülkelerinin yanına bir de THY'nin hızlı yükselişi eklenince 2 Mart'ta Washington'da düzenlenen ABD Ticaret Odası Havacılık Zirvesi'nde konu masaya yatırıldı. Toplantıda ABD United Havayolları'nın CEO'su Oscar Munoz, "Bunlar havayolu değil, ülkelerinin uluslararası marka araçları" diyerek bir an önce kısıtlama getirilmesini istedi.

PROTESTOYLA İLK ÇELME BAŞLADI

Bu toplantıdan sonra ABD ilk çelmesini Emirates Havayolları'na attı. Geçtiğimiz hafta United Airlines çalışanı Newark Liberty Havalimanı'nda, Emirates'in Dubai-Atina- Newark seferini protesto etti. Çalışanlar Başkan Trump'ı duruma müdahaleye çağırdı.

3. Havalimanı korkusu

İstanbul'da 150 milyonluk yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyük havalimanı olacak olan 3.havalimanı da baştaAlmanya ve Hollanda olmak üzere Avrupa'yı tedirgin etti. Uluslararası güvenlik literatürünü izleyen uzmanlar bu yasağı inandırıcı bulmadı. Uzmanlar, bagajın güvenlik açığına daha müsait olduğu görüşünde.

Algı yönetimi yaptılar

Atlasglobal Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy "Dubai, Atatürk Havalimanı dünyanın en güvenilir limanları. Bu tamamen bilinçli yapılan bir algı yönetimi. İki tane büyük taşıyıcı hedef alınmış; birisi Dubai merkezli Emirates, diğeri de THY" dedi.

THO ve MÜSİAD'dan sert tepki

ABD'deki Türk kuruluşlarından Turkish Heritage Organization (THO) ile MÜSİAD ABD'nin kabin yasağına sert tepki gösterdi. THO Başkanı Ali Çınar, "Bu yasağın Avrupa'dan herhangi bir havaalanına getirilmemesi bizde kuşkulara

neden oluyor. Bilhassa Ortadoğu havayollarının kendilerine rakip olarak tehdit oluşturduklarını belirterek yönetime baskı yapıyorlar" dedi. MÜSİAD ABD Başkanı Mustafa Tuncer de "THY'ye dönük, haksız bir uygulama" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber