İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

'ByLock'u savcı arkadaşım yükledi

Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik soruşturma kapsamında 2012'deki "Avukatlar İçin Adli Yargı Hakim ve Savcı Adaylığı Yazılı Yarışma Sınavı" sorularının sızdırıldığı iddiasına ilişkin 58'i tutuklu 82 sanığın yargılandığı davada ilk hafta tamamlandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Mart 2017 16:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'ByLock'u savcı arkadaşım yükledi

Ankara 15. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü duruşma salonunda görülen davanın duruşmasının bugünkü bölümüne 58 tutuklu sanık, bazı tutuksuz sanıklar, sanık avukatları ve sanık yakınları katıldı.

Duruşmada Adalet Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) ile Hazine Müsteşarlığının avukatları da "müşteki" olarak yer aldı.

Tutuklu sanıklardan eski Devrek Hakimi Niyazi Kara, hakkındaki suçlamaları kabul etmeyerek, "kopya çekilme" konusunda hazırlanan rapora itiraz etti.

FETÖ ile bir bağı olmadığını öne süren Kara, "ByLock kullanımına ilişkin suçlamaları da reddediyorum. Programı indirmedim ve kullanmadım." dedi.

Mahkeme Başkanı Muhammet Karaca'nın, FETÖ'nün haberleşme aracı "ByLock"u kullandığı ve FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in firari avukatı Nurullah Albayrak ile HTS kayıtlarında olduğunu hatırlatması üzerine sanıklardan eski Senirkent Savcısı Gökhan Simavlı, savunmasında şunları kaydetti:

"Nurullah Albayrak'ı tanımam. Albayrak ile HTS kaydını bilmiyorum. ByLock kaydını da kabul etmiyorum, ne indirdim ne de kullandım. Okunan telefon numarası sana ait. İzmir'deki evimizi sattığımda parayı 2013'te Bank Asya'ya yatırdım, 2014 yılı ocak sonu ya da şubat başı gibi de eşimin memleketinde ev almak için çektim. FETÖ elebaşının para yatırın çağrısına rağmen bankadaki parayı çektim. İngilizce, matematik ve fen dersleri aldım, sınavdaki sorular ilköğretim düzeyindeydi."

"BYLOCK'U SAVCI ARKADAŞIM YÜKLEDİ"

Sanıklardan eski Kozan Hakimi Halit Önder de dava konusu sınavı kazandıktan sonra Isparta Barosu Başkanlığı için aday olduğunu ve mülakata girmediğini ileri sürdü.

ÖSYM'nin sınavı iptal etmesinin ardından yürütmeyi durdurma davası açmadığını öne süren Önder, "ByLock'un ne olduğunu cezaevinde öğrendim. Programı, evine ziyarete gittiğim savcı arkadaşım Ali Rıza Özkan yükledi. Bana 'WhatsApp tarzı ücretsiz bir yazılım var, telefonunu ver yükleyeyim.' dedi. Ben şifreli bir program olduğunu bilmiyorum. Kimin yolladığını bilmediğim, hadis mi ayet mi bilmiyorum bir iki defa dini içerikli mesaj geldi. Saklayacak bir şey yok, telefonu incelenmesi için savcılığa verdim. Bu programın örgütsel bir yönü olduğunu bilmiyordum ve böyle bir kastım da yoktur. Kimseyle görüşmedim ve mesajlaşmadım. Örgütsel bir araç olduğunu bilsem neden Ocak 2015'te sileyim?" ifadelerini kullandı.

Üniversiteyi kazandığında dershaneden bir hocasının aracılığıyla "cemaat yurdunda" kaldığını savunan Önder, "Üniversiteye giderken daha sonra FETÖ'ye ait olduğunu öğrendiğim bir yurtta kaldım. Eve çıkmam konusunda zorladılar ama kabul etmedim. Mahkeme, bunu suç olarak kabul edecekse Etkin Pişmanlık Yasasından faydalanmak istiyorum. MASAK raporunda yer almamasına rağmen Bank Asya'ya 35 bin lira yatırdığımı anlattım. Kooperatif evimi satmıştım, faizsiz olduğu için Haziran 2013'te yatırıp Ocak 2014 gibi çektim. FETÖ üyeliğiyle yargılanmak beni renci ediyorum. 17-25 Aralık'tan sonra da bu kişilerden kimse ile görüşmedim." dedi.

İddianamede, FETÖ üyelerinin şifreli haberleşme ağı ByLock uygulamasını "kırmızı seviyede" kullandığı belirtilen sanık Mehmet Ali Gültekin, uygulamayı kullanmadığını, evinde yapılan aramada ele geçirilen FETÖ elebaşının Irak'ta bir gazeteye verdiği açıklamanın yer aldığı kitapçığı da hatırlamadığını ileri sürdü.

Duruşmada sanıklardan Mahmut Karababa, Gökhan Yıldırım ve İsmail Koşar da savunma yaptı.

Davanın 27 Mart'taki duruşması sanık savunmalarıyla devam edecek.

Böylece 58'i tutuklu 82 sanığın yargılandığı davanın ilk haftasında 26 sanık savunma yapmış oldu.

İDDİANAME

Davanın iddianamesinde, sınav sorularının ÖSYM Başkanlığı bilgisayar sistemlerinden FETÖ mensupları tarafından dışarı sızdırılarak, şüphelilere ulaştırıldığı ifade ediliyor.

Şüpheliler "terör örgütü üyesi olmak", "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık" ve "terör örgütü faaliyeti kapsamında resmi belgede sahtecilik" suçlarından 45 yıl 7 ay 15'er güne kadar hapis istemiyle yargılanıyor.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, eski CHP Konya Milletvekili Atilla Kart'ın sınavda usulsüzlük yapıldığı ve sorularının servis edildiğine yönelik suç duyurusu üzerine soruşturma başlatmıştı. Başsavcılık soruşturma sonucunda takipsizlik kararı vermiş ancak daha sonra dosyayı resen ele alarak soruşturmayı yeniden açmıştı.

FETÖ ELEBAŞININ "SIZMA" EMRİ

İddianamede, FETÖ'nün kuruluşu, ideolojisi, yapılanmasına ilişkin bilgiler verilerek, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in, mensuplarına "devletin kılcal damarlarına kadar sızma" emri verdiği anımsatıldı.

Talimat sonrasında örgütün, kitleler halinde, belli plan ve stratejiye göre, kamu kurum ve kuruluşlarında toplu kadrolaşma faaliyeti başlattığı kaydedilen iddianamede, örgütün toplu kadrolaşma için her türlü sınav sorusunu önceden ele geçirmeye başladığı belirtilerek, FETÖ çatı davası iddianamesindeki şu bölüm nakledildi:

"Devletin kamu kurum ve kuruluşlarında yapılacak bütün sınavlarda sorulacak sorular, birkaç gün önceden Paralel Yapı imamlarına sızdırılmıştır. Örgütün üst imamları, her dershanede sınav sorularını öğrencilere ulaştırmakla gizli görevlendirilmiş sorumlulara bunları vermiştir. Örgütün her dershanesinde çalınan sınav sorularını ideolojiyi benimseyen öğrencilere ulaştıran özel sorumluları bulunmaktadır. Sınav soruları bu yapı üyelerine önce Kur'an üzerine yemin ettirilip, sonra çözdürülerek sınavı kazanmaları sağlanıp kamu kurum ve kuruluşlarında topluca kadrolaşmaya gidilmiştir."

Zafer Fatih Beyaz

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber