Canikli: Ekonomide, çöküşle karşı karşıya kaldık

Canikli, "Ekonomide, çöküşle karşı karşıya kaldık. Türkiye'dekine benzer adımları bazı ülkeler üzerinde denediler ve o ülkelerde siyasi sonuçları olacak şekilde geri dönüşleri oldu ama Türkiye'de bugün itibarıyla bütün bunlar bitmiştir.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Mart 2017 20:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Canikli: Ekonomide, çöküşle karşı karşıya kaldık

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Türkiye ekonomisine yönelik saldırıların başarıyla atlatıldığını belirterek, "Yapacakları bir saldırı kalmamıştır. Bundan sonra Türkiye'nin geleceği ekonomide açıktır." dedi.

Canikli, AK Parti Kağıthane İlçe Başkanlığı'nın düzenlediği istişare toplantısında, partililerle iş adamlarına hitap etti.

Türkiye ekonomisinin son yıllarda, kurumsal ve bireysel her türlü yıpratma faaliyetine karşı, güçlü bir direnç sergilediğini anlatan Canikli, kredi derecelendirme kuruluşlarıyla, Türkiye'ye karşı yanlı tutum geliştiren Avrupa ülkelerini eleştirdi.

Kredi derecelendirme kuruluşlarının yaptığı değerlendirmelerin rasyonel temellere dayanmadığını belirten Canikli, "Eğer değerlendirmeler, subjektif kriterleri içerecek şekilde gündeme geliyorsa, o zaman elbette, derece kuruluşlarının faaliyetlerinin, çalışmalarının ve yöntemlerinin normal olduğu kabul edilemez." diye konuştu.

- "Fitch not açıklamadan, kanaatini açıkladı"

Türk bankacılık sektörünün, Avrupa Konseyi tarafından hem yönetim hem de denetim kriterleri açısından sağlam bulunduğunu hatırlatan Canikli, bu açıklamanın Türk Lirası'nda yükselişe neden olduğunu vurguladı.

Bu yükselişten birkaç saat sonra, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in yönlendirme içeren bir açıklama yaptığını aktaran Canikli, "TL'nin değer kazandığını gören Fitch, birkaç saat sonra dedi ki 'ben daha önceden 28 Ocak'ta Türkiye'nin notunu açıklayacağımı söylemiştim. O kararım çok büyük bir ihtimalle not indirimi şeklinde olacak.' Yani açıklayacağı tarihten önce kanaatini, daha önce hiç yapmadığı şekilde, ilk defa açıklamış oldu." hatırlatmasında bulundu.

- "İki tane en büyük teşvik paketini uygulamaya koyduk"

Türk bankalarının, dünyanın en güçlü bankacılık sektörlerinden biri olduğunu ifade eden Canikli, birçok ülkede, devlet bankalara para pompalarken, Türk kamu bütçesinden bankalara tek kuruş verilmediğini anlattı.

Canikli son dönemde atlatılan ekonomik badirelerin talep daralmasına yol açtığını da belirterek, reel ekonomiyi canlandırmak için atılan adımları sıraladı. Canikli şu bilgileri verdi:

"Türkiye'de talepte, bir miktar daralma yaşandı. Bir de özellikle kurun yükselmesi nedeniyle bazı firmalarımızda finansal sıkıntı yaşanmaya başladı. Yani döviz cinsinden borcu var. Daha önce normal bir planlama yapmış ama döviz fırlayınca bir anda nakit dengesi bozulmuş. Ya da satış tahmininde bulunmuş ama talep düşünce nakit girişinde bir sıkıntı yaşanmış. Bu nedenle firmalarımızda, ciddi anlamda sıkıntı yaşanmaya başlandı. Biz de talep daralması alanında yaşanan problemleri tamamen ortadan kaldırmak amacıyla, bugüne kadar uygulanan iki tane en büyük teşvik paketini uygulamaya koyduk.

Bunlardan biri, toplam 460 bin kobiye 50 bin liraya kadar faizsiz kredi uygulaması. Toplam 10,8 milyar lira. Şu anda uygulama devam ediyor. Bununla amacımız piyasaya bir satın alma gücü entegre etmek.

İkincisi 250 milyar liralık bir fon. Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaleti desteğiyle sağlanan bir fon. Bu miktar, şu andaki kredi stokunun da yüzde 25'ine tekabül ediyor. Hazine kefaletiyle, KGF kefaletiyle, finansman paketini uygulamaya koyduk. Şu anda devam ediyor. Amacımız son dönemdeki gelişmeler nedeniyle, finansman ihtiyacı içinde olan bütün firmalarımıza bu imkanları sunmak. Nefes alan bütün firmalarımıza bunu sağlamak... Alacağı kredi için bir teminat gösterme sıkıntısı içinde olan firmalar olabilir diye, KGF kefaletiyle bu sistemi uygulamaya koyduk. Bu yolla da çok ciddi bir rahatlama sağlanmıştır."

- "Yapacakları bir saldırı kalmamıştır"

Türk ekonomisinin tsunamileri atlattığına işaret eden Canikli, son dalgalanmaların da alınan tedbirlerle aşıldığını söyledi.

Canikli, "Ekonomide, çöküşle karşı karşıya kaldık. Türkiye'dekine benzer adımları bazı ülkeler üzerinde denediler ve o ülkelerde siyasi sonuçları olacak şekilde geri dönüşleri oldu ama Türkiye'de bugün itibarıyla bütün bunlar bitmiştir. Yapacakları bir saldırı kalmamıştır. Bundan sonra Türkiye'nin geleceği ekonomide açıktır." diye konuştu.

- "Hiçbir ülkede aynı yetki iki farklı makama paylaştırılmamış"

Yeni anayasanın uzlaşmacı bir siyasi iklim getireceğini anlatan Canikli, geçmiş hükümetlerden örnekler vererek, mevcut sistemi eleştirdi. Hali hazırda yürütülen anayasal sistemin, babayı oğluna düşman edecek bir yapıda kurgulandığını belirten Canikli, şöyle konuştu:

"Yeni anayasamızı eleştiren ülkelerin çoğu, kendi ülkelerinde bu sistemi uygulamıyorlar. Biz 16 Nisan'da, özü itibarıyla dünyanın uyguladığı sistemi getirmeye çalışıyoruz.

Nedir yapmaya çalıştığımız? Sistemin sadeleştirilmesi, netleştirilmesi, herkesin görevinin tanımlanması. Dünyada yürütme görevi tek bir kişiye veriliyor. İngiltere'de tek adam başbakandır. Kraliçenin hiçbir yürütme yetkisi yok. Kabineyi belirleyen, hükümeti kuran, atamaları yapan, tek başına başbakandır. Almanya'da tek kadın Merkel'dir. Almanya'da cumhurbaşkanının yürütme adına hiçbir yetkisi yok. Tüm yetkiler başbakandadır. Fransa'da yürütme yetkisi, cumhurbaşkanında. Başka kimse yok. Amerika'da başkanda. Bütün dünyada böyle.

Ya parlamenter sistemlerde başbakanda ya da başkanlık ya da cumhurbaşkanlığı sisteminde başkanda ya da cumhurbaşkanında. Hiçbir ülkede, aynı yetki iki farklı makama paylaştırılmamış. Sadece bizde var. Yani dünyanın en akıllısı biz miyiz Allah aşkına?"

- "Anonsu kaptan pilot yapar"

"Hayır" kampanyasına destek veren Almanya'nın tavrını eleştiren Canikli, "Eğer bizim sistem çok iyiyse Almanya sana verelim bunu, güle güle kullan. Hatta tecrübelerimizi de paylaşırız. Başbakanlarla cumhurbaşkanlarının kavga yöntemleri konusunda, istediğin desteği de veririz. Niye almıyorsun, bu sistemi ama Türkiye'de kalsın diyorsun. Böyle ikiyüzlülük olur mu?" değerlendirmesinde bulundu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun "uçağı iki pilot uçuruyor" örneğine atıfta bulunan Canikli, "Uçağa bindiğinizde bir anons duyarız. Anonsu kaptan pilot yapar." ifadelerini kullandı.

Konuşmasının ardından teşkilat ve belediye yöneticilerinin yanı sıra diğer katılımcılarla fotoğraf çektiren Canikli'ye etkinliğin anısına çiçek takdim edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber