İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

'Ortaokul birinci sınıfları hazırlık sınıfı yapacağız'

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz: - "Yabancı dil sorununu da mutlaka çözebilmemiz lazım. Ortaokul birinci sınıfları hazırlık sınıfı haline getirmek istiyoruz. 20 saatten az olmamak kaydıyla İngilizce dersi veya yabancı dil dersi vermek istiyoruz."

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Mart 2017 15:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Ortaokul birinci sınıfları hazırlık sınıfı yapacağız'

Başbakan Binali Yıldırım'ın eşi Semiha Yıldırım, çocukların ülkenin geleceği olduğunu belirterek, "Sigaraya başlama, uyuşturucuya ulaşma, suça itilme yaşlarının gittikçe düştüğü günümüzde çocukluk zengin bir madendir. Bu madenin değerini eğitimle bilmeli, sevgiyle işlemeli, saygıyla yoğurmalıyız." dedi.

Yıldırım, himayesinde, Türk Kızılayı İstanbul Şubesince hayata geçirilen, "81 ilde 81 Anaokulu Projesi"nin Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde düzenlenen tanıtım toplantısında, toplumun çocuklar konusunda çok hassas olduğunu söyledi.

Çocuklar için çalışmanın kutsal bir iş olduğunu dile getiren Yıldırım, bu amacın bir ucundan tutmanın kendisi için çok önemli olduğunu vurguladı.

Lokal bir etkinlik olarak başlayıp, ülke geneline yayılan bu projeyi yakından izlediğini aktaran Yıldırım, katkı sunanlara teşekkür etti.

Semiha Yıldırım, erken eğitimin bir yarışa başlarken hızlı çıkış yapmak gibi olduğunu belirterek, "Hayata ne kadar erken başlarsanız o kadar çok mesafe katedersiniz. Bu dönemin doğru planlanması, hedefe hızlı ulaşılmasını sağlıyor. Zeka gelişiminin yüzde 70'i 7 yaşına kadar tamamlanıyor. 0-6 yaş arası çocukların gelişme hızı, diğer yıllarla kıyaslanmayacak ölçüde değerlidir. Kişiliğin temellerin atılması bu ilk dönem, sadece bilişsel ya da fiziksel değil, manevi gelişim açısından da çok önemlidir." diye konuştu.

- "Çocukluk zengin bir madendir"

Erken yaşlarda çocuklara benimsetilen değerlerin, bütün bir ömrün sermayesi olabileceğini vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti:

"Sigaraya başlama, uyuşturucuya ulaşma, suça itilme yaşlarının gittikçe düştüğü günümüzde çocukluk zengin bir madendir. Bu madenin değerini eğitimle bilmeli, sevgiyle işlemeli, saygıyla yoğurmalıyız. Öğrenmeye ve keşfetmeye açık bu parlak zihinleri aileler ve öğretmenler olarak doğruya yönlendirmeliyiz. Değer verdiğimiz ve güvendiğimiz çocuklarımız yarınlarımızı değerli ve güvenli bir hale getirebilirler. Aileden sonra ilk sosyalleşme olan anaokulu bir hayat boyu sürecek izleri bırakıyor çocuklara. Türkiye genelinde 5 bin 307 anaokulu var. Bunların 2 bin 408'i devletin, 2 bin 629'u özel kurumların açtığı okullardır. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olmayan ancak devlet kurumları ya da yerel yetkililerce açılan kreşler de var. Bunların sayısı resmi olanlar 3 bin 205, özel olanlar ise bin 662 tanedir. Ülkemizde 19 bin 800 resmi, 849 özel ana sınıfı var. Bunlarda 25 bin 615 öğretmen görev yapıyor. Resmi anaokulu olmayan ilimiz yok. 17 ilimizde özel anaokulu bulunuyor."

Semiha Yıldırım, bu tablonun 15 yıl öncesine göre umut verici olduğunu ancak yeterli olmadığını dile getirdi.

Bu konuda devletin hizmeti ayağa getirmesini beklemenin doğru olmadığının altını çizen Yıldırım, herkesin sorumluluk alması gerektiğini kaydetti.

Yıldırım, projenin önemine değinerek, şu bilgileri verdi:

"Türk Kızılayı anaokulu 350 metrekare kapalı 110 metrekare açık alan üzerine, modern şekilde inşa edilecek. Bu yapıyla dünyadaki örneklerin önüne geçip, tamamen çocukların hayal dünyasını zenginleştirecek şekilde yapılıyor. Bina tasarımı çocuğun rahatına göre yapıldı. Ana okulları aydınlık geleceklerimize en büyük miras olacaktır. Çocuklarımıza bunları sunmak en önemli hedeflerimizdendir. Değişen kentlerde, yozlaşan kültürlerde zamanın çocuklardan çaldıklarını onlara uygun mekanlar vererek telafi edebiliriz." şeklinde konuştu.

- "Ortaokul birinci sınıfları hazırlık sınıfı yapacağız"

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz da hükümet olarak önceliklerinin eğitim olmasından dolayı 2002'de eğitime merkezi bütçeden ayrılan payı yüzde 12'den 20'ye çıkardıklarını söyledi.

Milli gelirin yüzde 5,8'ini eğitime ayırdıklarını dile getiren Yılmaz, şunları kaydetti:

"Çünkü, eğitime önem verirseniz her şeye önem vermiş olursunuz. Eğitimi ihmal ederseniz her şeyi ihmal etmiş olursunuz. Ancak ayırdığımız kaynaklar gösteriyor ki Türkiye'nin önceliği ve en önemli konusu eğitimdir. Bu kapsamda Başbakanımız önümüzdeki yıllar için bize 3 hedef koydu. Birincisi, okul öncesi eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alacaksınız. Çünkü daha kaliteli bir eğitim vermek istiyoruz. İkincisi, ikili eğitimi kaldıracaksınız. 77 bin ilave derslik yapılması gerekiyor. Niçin? Yine kaliteli eğitim vermek için evlatlarımıza. Bir de yabancı dil sorununu da mutlaka çözebilmemiz lazım. Ortaokul birinci sınıfları hazırlık sınıfı haline getirmek istiyoruz. 20 saatten az olmamak kaydıyla İngilizce dersi veya yabancı dil dersi vermek istiyoruz. Evlatlarımıza bizim aldığımızdan daha iyi eğitim vermek istiyoruz."

Yılmaz, okul öncesi eğitimde de iyi bir noktada olduklarını dile getirerek, "2002'de okul öncesi okul sayısı 11 bin iken 28 bine çıktı. İddiamız şu, her şeyi yaptık demiyoruz ama çok şey yaptık. Geçmişe kıyasla kat kat yaptık. Öğretmen sayısı 18 bindi, şimdi 76 bine çıktı. Öğrenci sayısı 300 bindi şimdi bir milyon 300 bine çıktı. Derslik sayısı 18 binden 70 bine çıktı. Şimdi de buna ilave olarak 42 ilde bu projeyi yapıyoruz. Türkiye inşallah bu alanda hak ettiği yeri alacak ve evlatlarımızı daha başarılı kılacağız." ifadelerini kullandı.

Kızılay Başkanı Kerem Kınık ise Kızılay'ın her zaman mağdurların ve ihtiyaç sahiplerinin yanında olduğunu söyledi.

Eğitimin en önemli misyonları olduğunu aktaran Kınık, "Okulların bahçelerinde çadırlarımızı kuracağız. Çocuklarımıza ilk yardım setlerimizi vereceğiz. Onları küçük yaştan itibaren yardım gönüllüsü olarak yetiştirmeye çalışacağız." dedi.

- Başbakan Yıldırım'ın annesi adına da okul yapılacak

Toplantıda, projenin tanıtım filmi gösterildi. Okulların bazılarına şehitlerin isminin verileceği belirtildi.

Konuşmaların ardından Erzincan, İzmir ve Sivas'a canlı bağlantı kurularak, illerin valileri, milli eğitim müdürleri ve kızılay şube başkanlarının katılımıyla temel atma törenleri düzenlendi. İzmir'deki törene, okula ismi verilen şehit Serdar Genç'in ailesi de katıldı.

Bu arada, Erkam, Bülent ve Büşra Yıldırım (Köylübay), babaları Başbakan Binali Yıldırım'ın annesi Bahar Yıldırım'ın ismini taşıyacak 24 derslikli, içerisinde teknoloji sınıfları, anaokulu, spor salonu bulunan eğitim kompleksinin yapımını üstlendi. Törende Semiha Yıldırım, Bakan Yılmaz ve Kınık tarafından protokolü imzalanan okul, Türk Kızılayı'na bağışlandı.

Proje kapsamında bağışçıların yardımıyla 42 olan finansmanı tamamlanmış okul sayısının, törendeki bağışlarla 51'e yükseldiği bilgisi verildi.

Törenin sonunda, İstanbul Semiha Yıldırım Anaokulu öğrencileri, Yıldırım, Bakan Yılmaz ve İstanbul Valisi Vasip Şahin'e kendi yaptıkları resimleri, Yıldırım da öğrencilere iPad hediye etti.

Toplantıya, İstanbul Valisi Şahin'in eşi Şeyma Şahin, Türk Kızılayı İstanbul Şube Başkanı İlhami Yıldırım, Erzincan'daki okula ismi verilen şehit Selim Topal'ın babası Salih ve annesi Hatice Topal ile bağışçılar da katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber