İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Böke: Asgari ücretteki artışı yeterli bulmuyoruz

CHP Genel Başkan Yardımcısı Böke: Asgari ücretteki artışı yeterli bulmadıklarını belirten Böke, "Ama bu artış da demokrasinin ve demokrasinin parçası olan biz muhalefet partilerinin asgari ücretin düşük olduğunu 7 Haziran seçimlerinde iktidara kabul ettirmiş olmasıyla yaşadık. Eğer yarın asgari ücretin hak edilen düzeye erişmesini istiyorsak, bunun siyaseten konuşulabilir bir mesele olmasını istiyorsak o zaman bu anayasa değişikliği teklifine hangi siyasal görüşte olursak olalım, hangi inançta olursak olalım, hangi kimlikte olursak olalım, bizler daha hakça yaşanan bir düzen için 'hayır' denmesi gerektiğini düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Mart 2017 21:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Böke: Asgari ücretteki artışı yeterli bulmuyoruz

CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, halk oylamasına ilişkin, "Eğer yarın asgari ücretin hak edilen düzeye erişmesini istiyorsak, bunun siyaseten konuşulabilir bir mesele olmasını istiyorsak o zaman bu anayasa değişikliği teklifine, hangi siyasal görüşte olursak olalım, hangi inançta olursak olalım, hangi kimlikte olursak olalım, bizler daha hakça yaşanan bir düzen için 'hayır' denmesi gerektiğini düşünüyoruz." dedi.

Türk-İş Kocaeli Şubesini ziyaret eden Böke, burada anayasa değişikliği teklifine neden "hayır" dediklerini anlattı.

Yarını inşa etmek için gençleri üretime ortak etmek gerektiğini ifade eden Böke, fiili başkanlığın 4 gençten birini işsiz bırakarak olumsuz bir tablo ortaya çıkardığını savundu.

Böke, Varlık Fonu'na değinerek, "Varlık Fonu'na aktarılabilir bir kaynağımız yok, keşke olsaydı. Keşke gelecek nesillere miras bırakabileceğimiz kadar gelirimiz olsaydı ama olmadığını siz benden iyi biliyorsunuz. Asgari ücretin açlık sınırının altında olduğu bir ülkede tasarruf beklemek, tasarruf etmiyor diye vatandaşa kızmak gerçekten kopuk bir siyaset anlamına gelir." şeklinde konuştu.

Sendikal hakların demokrasinin en temel tarifiyle somutlaştığını anlatan Böke, tek adam rejiminin zayıflatılmış örgütlenme hakkını, zayıflatılmış sendikal hakları daha da zayıflatacağı ve demokrasiyi bu yolla yok edeceğini öne sürdü.

Emeğin ortak sese dahil olabildiği hakiki bir demokrasiye ihtiyaç olduğunu kaydeden Böke, şöyle devam etti:

"Sizin sendikal haklarınızın devam edebilmesi, en önemlisi demokrasinin yaşayabilmesi için bu anayasa değişikliği teklifinin bir şekilde itirazla durdurulması gerekiyor. Bu da yetmiyor, hem işsiz bırakan hem keyfilikle kıdem tazminatına kadar tehdit yaratan hem de sendikal hakları da kaldıracak olan anayasa değişikliği teklifi aynı zamanda ileride daha düşük ücretler anlamına da geliyor. Bunu yine uluslararası deneyim bize söylüyor. Ülkede eğer demokrasi varsa ücret çok daha yüksek oluyor. Ücretler daha yüksek olduğu gibi adil bir ekonomik dağılım ve gelir dağılımı da oluyor. Bugün Türkiye'de eğer asgari ücret bin 404 liraya arttıysa bunda demokrasinin önemli bir payı oldu."

Asgari ücretteki artışı yeterli bulmadıklarını belirten Böke, "Ama bu artış da demokrasinin ve demokrasinin parçası olan biz muhalefet partilerinin asgari ücretin düşük olduğunu 7 Haziran seçimlerinde iktidara kabul ettirmiş olmasıyla yaşadık. Eğer yarın asgari ücretin hak edilen düzeye erişmesini istiyorsak, bunun siyaseten konuşulabilir bir mesele olmasını istiyorsak o zaman bu anayasa değişikliği teklifine hangi siyasal görüşte olursak olalım, hangi inançta olursak olalım, hangi kimlikte olursak olalım, bizler daha hakça yaşanan bir düzen için 'hayır' denmesi gerektiğini düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

Daha sonra İzmit'teki esnafı ziyaret eden Böke, girdiği bir iş yerinde kendisine ikram edilen pişmaniyeden yedi.

TMMOB Mimarlar Odasını da ziyaret eden Böke, burada oda üyeleriyle bir araya gelerek anayasa değişikliği teklifi hakkında katılımcılara görüşlerini aktardı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber