Destek eğitim odalarında öğretmen görevlendirmeleri ve ek dersleri nasıl olacak?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 27 Mart 2017 00:04, Son Güncelleme : 08 Aralık 2019 14:53
Destek eğitim odalarında öğretmen  görevlendirmeleri ve ek dersleri nasıl olacak?

Destek eğitim odalarında özel eğitim öğretmenleri, okul öncesi öğretmenleri, sınıf ve diğer alan öğretmenlerinin görevlendirilmeleri halinde, öğretmenlerin bu kapsamda aylık ve ek ders ücreti karşılığı okutacakları ders saati sayısının belirlenmesi ile ilgili tereddüte düşülen hususlara ilişkin sorular sıklıkla Genel Müdürlüğümüze iletilmektedir. Bu kapsamda, destek eğitim odasında görevlendirilen öğretmenlerin aylık ve ek ders ücreti karşılığı okutacakları ders saati sayısının belirlenmesi ile ilgili İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü'nün 08.03.2017 tarih ve E.3083858 sayılı görüş yazısı.

Bu görüş yazısına göre destek eğitim odalarında;

1- Bakanlığımıza bağlı eğitim kurumlarında görev yapan "genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenleri" ile atölye ve laboratuar öğretmenlerinin, aylık ve ek ders ücreti karşılığı okutmakla yükümlü oldukları azami ders saatleri sayısı içerisinde kalmak kaydıyla, rutin müfredat kapsamında okuttukları ders saatlerinden varsa arta kalanı kadar ders okutmaları mümkündür.

2- Sınıf öğretmenleri ile özel eğitim alan öğretmenlerinin, haftada 8 saate kadar daha ders okutmalarının mümkündür. Okul öncesi öğretmenlerine ise bu kapsamda ayrıca ders görevi verilemeyecektir.

3- Ders okutan öğretmenlerin, bu kapsamda hak ettikleri ek ders ücretlerinin %25 fazlasıyla ödenmesi gerekmektedir.

MEB, bu görüş yazısı ile destek eğitim odalarındaki ek ders karmaşasını ortadan kaldırdı.

İşte o görüş yazısı;

Okul öncesi anasınıfı öğretmenlerinin destek eğitim görevi alamayacaklarına dair aşağıdaki görüş yazısı da bulunmaktadır.

Bu bağlamda Sınıf öğretmenlerine, derslerine diğer alan öğretmenlerin girdiği saatlerde destek eğitim odalarında ders görevi verilmek yerine, sabahçı devredeki öğretmenlere öğleden sonra, öğlenci devredeki öğretmenlere de sabah devresinde destek eğitim odasında ders görevi verilemeyeceğine dair 14.01.2016 tarih ve 473195 sayılı görüş yazısı geçerliliğini yitirmiştir.

Çünkü yukarıdaki görüş yazısına göre sınıf öğretmeni destek eğitim odasında görev alamsı halinde 8 saat daha ilave ek ders alabilecektir.

Not; yukarıdaki görüş yazıları eski yönetmeliğe göre yazılmıştır yeni yönetmelik hükmü aşağıdadır. Özel Eğilim Hizmetleri Yönetmeliğinin "Destek eğitim odası" başlıklı 25. maddesi; "(1) Okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim kademesinde eğitim veren okullarda tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitimlerini sürdüren öğrenciler için il veya ilçe özel eğitim hizmetleri kurulunun teklifi doğrultusunda il veya ilçe milli eğitim müdürlüklerince destek eğitim odası açılır. Destek eğitim odasında eğitim hizmetlerinin yürütülmesinde aşağıdaki hususlar dikkate alınır:

f) Destek eğitim odasında; öğrencilerin eğitim ihtiyaçları takip ettikleri eğitim programı ve öğrencilerin kayıtlı oldukları kademe esas alınarak özel eğitim öğretmenleri, okul öncesi öğretmenleri, sınıf ve diğer alan öğretmenleri okul yönetiminin teklifi doğrultusunda il veya ilçe milli eğitim müdürlüklerince görevlendirilir.

g) İlkokul ve ortaokullardaki destek eğitim odalarında özel yetenekli öğrencilere eğitim vermek üzere üst kademelerde görev yapan alan öğretmenleri de görevlendirilebilir.

ğ) Okul müdürü ve müdür yardımcıları destek eğitim odalarında görevlendirilmez." hükümlerinde destek eğitim odalarında hangi öğretmenlerin görev alabileceği belirtilmiştir.

Dolayısıyla okul öncesi anasınıfı öğretmenleri destek eğitim görevi alabilir.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber