'Masadan kalkmıyoruz alternatife yöneliyoruz'

Avusturya ile Almanya'nın silah ambargosuna karşı Türkiye, ticari ilişkiyi sürdürmek için masadan kalkmadan, alternatif üretici stratejisi uyguluyor. Yetkililer, ambargonun operasyonları aksatmadığını da söyledi

Haber Giriş : 27 Mart 2017 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Masadan kalkmıyoruz alternatife yöneliyoruz'

HİLAL ÖZTÜRK

Türkiye'deki referandum süreci bazı Avrupa ülkeri için iç siyaset meselesi haline geldi. Türkiye'ye yönelik her adım o ülkelerdeki siyasi iktidara oy olarak geri dönüyor. Bu durum başta Avusturya, Almanya, Hollanda gibi ülkelerdeki siyasilerin iştihanı kabartıyor. Avusturya ile başlayan silah ambargosuna Almanya'da katıldı. Türkiye'yi zora sokmayı hedefleyen bu adım Milli Savunma Bakanlığı'nın (MSB) aldığı önlemlerle etkisiz bir girişim olarak kaldı. Türkiye ticari ilişkileri koparmamak için masadan kalkmıyor ancak ambargolu silahlar için alternatif üreticiye yöneliyor.

Karar'a konuşan MSB yetkilisi, "Çok elzem ürünler değil ancak, ticaret ilişkimizi sürdürmek için masadan kalkmıyoruz. Ambargolar bütün bir silah için uygulanmıyor, parçalar söz konusu. Dışarda alternatif üreticiler var. Örnek bazı motor parçaları için Ukrayna. Yine, 5.56 mm HK Alman tüfeğinin yerine yerli üretim MKE MPT-55, Sarsılmaz'ın yerli operasyon tüfekleri var. Hepsinin alternatifi var. Almanya'nın tekel olduğu bir durum yok. Türkiye'nin güvenlik ve savunmasını zaafiyete düşürecek, operasyon gücünü etkileyebilecek bir durum yaşanmıyor" diye konuştu.

BAKAN ÜRETİMİ AÇIKLAMIŞTI

Türkiye dışarıdan temin edemediği silahları hızla yerlileştirilmesi için yoğun çaba içinde. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık da bu konuda Almanya'nın bugüne kadar vermediği silahların üretimine Türkiye'de başlandığını belirtmişti. Bakan Işık tankların elektroniğinde Aselsan, namlu ve silah sistemlerinde ise MKE'nin yerli çözümlerinin uygulandığını bildirdi. Bozulan tank ve zırhlıların da TSK'nın Sakarya-Arifiye ve Kayseri'deki fabrikalarında tamir görerek yeniden cepheye döndüğünü kaydetti.

Kaynak: Karar Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber