'Referandum yapılıyorsa Bahçeli sayesinde yapılıyor'

NTV canlı yayınında konuşan Başbakan Yardımcısı Türkeş, ''Bugün referandum yapılıyorsa Sayın Bahçeli sayesinde yapılıyor. Bunun hakkını teslim etmek lazım'' dedi.

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 27 Mart 2017 23:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Referandum yapılıyorsa Bahçeli sayesinde yapılıyor'

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, NTV canlı yayınında Seda Öğretir'in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Başbakan Yardımcısı Türkeş, 16 Nisan'daki anayasa referandumunun MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli sayesinde yapıldığını belirtti.

MHP Lideri'nin, 11 Ekim 2016'da yeni anayasa konusunda partisinin grup toplantısında yaptığı açıklamayı hatırlatan Türkeş, ''Yani bugün referandum yapılıyorsa Sayın Bahçeli sayesinde yapılıyor. Bunun hakkını teslim etmek lazım'' ifadesini kullandı.

Türkeş, MHP'de muhaliflerin dışında bazı kişilerin mevcut yönetimle hesaplaşmak istediğini iddia etti.

Tuğrul Türkeş, bu kişilerde anayasa referandumunda ''Hayır'' deme eğilimi gördüğünü ve bunu çok sakıncalı bulduğunu söyledi.

''MUHALİFLERİN MHP TABANINDA ÇOK BİR ETKİSİ YOK''

''Muhaliflerin MHP tabanında çok bir etkisi yok'' diyen Türkeş, ''Kimseyi hedef almayayım şimdi hepsi yarın söylenmeye başlarlar. Ama bu gerçek. MHP'deki iç meselelerden sebep öfke ile anayasa değişikliğindeki maddeler nedir ne değildir ona bakmazsızın mevcut yönetim kademesine tepki sebebiyle bir 'Hayır' isteği var. Onun doğru olmadığını anlatmaya çalışıyoruz. Bu MHP'nin iç hesaplaşma meselesi değildir'' şeklinde konuştu.

Türkeş'e yöneltilen sorular ve alınan cevaplardan öne çıkanlar şöyle:

Bugün yurtdışında yaşayan vatandaşlar anayasa değişikliğiyle ilgili gümrüklerde oy kullanmaya başladı. O halde biz de yurtdışı konularıyla başlayalım. Tabii AB ile ilişkiler gündemde... 16 Nisan daha gelip geçmeden, bugün AB referandumu konusu açıldı. Başbakan Yıldırım ''Biz kabul edilme aşamasında bunu düşünüyorduk ama kafa karışıksa daha önce olabilir'' dedi. Ne demek bu? AB konusu halka mı sorulacak?

Hollanda'da başlayan Almanya ve Avusturya'nın arkasına takıldığı bir süreç yaşadık. Niye AB'ye üye olmak istedik? 21. yüzyıla yakışan çağdaş değerlere sahip olmak için. İfade özgürlüğü demokrasi ve hukukun üstünlüğü. En son olayda demokrasiye saygı yok hukuk yok. Bunu bir daha gözden geçirmek gerekir. 1965'te başlayan 50 yıllık bir süreç 60 yıla geldik. 16 Nisan'dan sonraki öncelikli meselesidir. Son yapılanlar hepimizi kırdı milleti incitti.

''Evet'' kampanyasına bakınca; Avrupa'nın referandumdan ''Hayır'' çıkmasını istediği söylemi öne çıkıyor. Avrupa Türkiye'deki halk oylamasını önemsiyor mu gerçekten ve neden ''Hayır'' çıkmasını istiyor?

Onlara sormak lazım. Onların medyası böyle gösteriyor. Biz de her ülkenin cumhurbaşkanını çok seviyoruz diyemeyiz. Ama biz onları hicvetmiyoruz. Alman ekonomisi çok güçlü. Orada 60 yıldır buna emek veren Türklerin hiç mi hissesi yok? İslamofobi maalesef çok fazla. 11 Ekim 2016'da Sayın Bahçeli bir sabah grup toplantısı yapıyor Meclis'te diyor ki 'Cumhurbaşkanlığı sistemiyle ilgili sizin bir anayasa değişikliği isteğiniz vardı onu bir getirin biz bunu bir müzakere edelim sonra da siz onu bir halka sorarsınız ya da biz sorarız' diyor. Kabaca böyle tabii tam kelimeler böyle değil.

Bu açıklama olmasaydı bugün referandumu konuşmuyor mu olurduk?

Referandumu yapamazdık. Yani bugün referandum yapılıyorsa Sayın Bahçeli sayesinde yapılıyor. Bunun hakkını teslim etmek lazım. Yani 16 Nisan'da bir halk oylaması yapılıyorsa Sayın Bahçeli sayesindedir.

MHP'lilerden size gelen tepkiler ne yönde? Sahada kararsızların büyük çoğunluğunu MHP'liler mi oluşturuyor?

MHP'de bazı arkadaşlarda muhaliflerin ötesinde mevcut yönetimle hesaplaşmak isteyinden sebep 'Hayır' deme eğilimi görüyorum ve bunu çok sakıncalı buluyorum. Muhaliflerle hiçbir alakası yok. Muhaliflerin MHP tabanında çok bir etkisi yok. Kimseyi hedef almayayım şimdi hepsi yarın söylenmeye başlarlar. Ama bu gerçek. MHP'deki iç meselelerden sebep öfke ile anayasa değişikliğindeki maddeler nedir ne değildir ona bakmazsızın mevcut yönetim kademesine tepki sebebiyle bir 'Hayır' isteği var. Onun doğru olmadığını anlatmaya çalışıyoruz. Bu MHP'nin iç hesaplaşma meselesi değildir.

MHP'li muhaliflerin bazı toplantılarının engellendiği yönünde haberler gündeme geldi. Ne düşünüyorsunuz?

Yakışık almıyor. Herkesin ifade özgürlüğüne sahip olması lazım. Kim yapıyorsa ya da yaptırıyorsa yapmasa daha iyi olur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber