Dost Partisi Lideri Mestan: Engeller nedeniyle barajı aşamadık

Sofya yönetiminin Türkiye'deki sandık sayısını azaltması ve Kiril alfabesi ile oy işlemi sırasında dilekçe yazma zorunluluğu getirmesi binlerce çifte vatandaşın demokratik hakkını kullanmasına mani oldu. DOST lideri Mestan uygulamaları 'faşizm' olarak değerlendirirken, 'Meclise girmemizi engellediler' dedi

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 28 Mart 2017 07:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Dost Partisi Lideri Mestan: Engeller nedeniyle barajı aşamadık

  • BEDİR ACAR

Bulgaristan'da erken parlamento seçimleri Türk kökenlilerin oy vermesini engelleme girişimlerinin gölgesinde sona erdi. Resmi olmayan sonuçlara göre, Boyko Borisov'un liderliğindeki merkez sağ GERB Partisi oyların yüzde 32,55'ini alarak sandıktan zaferle çıkarken, Türklerin de içerisinde bulunduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) de yüzde 8,94 oyla parlamentodaki yerini korudu.

İLK SINAVDA İYİ SONUÇ

Türkiye'de yaşayan çifte vatandaşlar ise seçim sürecinde engel üzerine engelle karşılaştı: Önce sandık sayısı 141'den 35'e düşürüldü, ardından da Kiril alfabesiyle sandık başında dilekçe yazma zorunluluğu getirildi. Böylelikle birçok çifte vatandaş oy kullanamadan geri döndü. Bulgaristan Türklerinin kurduğu Sorumluluk, Özgürlük ve Hoşgörü için Demokratlar (DOST) Partisi yüzde 4 olan baraja takılsa da girdiği ilk seçimlerde bütün skandallara rağmen yüzde 2,95 oranında oy almayı bildi. Star gazetesi olarak Bulgaristan'daki ofisinde DOST lideri Lütvi Mestan ile konuştuk.

TAZMİNAT ÖDETECEĞİZ

Seçim günü yaşanan skandallar nedeniyle Türkiye'den 20 bin oy kaybettiklerini ve barajı geçemediklerini vurgulayan Mestan, "Bu engellemeler amacına şimdilik ulaşmış gibi görünüyor. Ancak bundan sonra Türkler uyandı" ifadelerini kullandı. Her Bulgar vatandaşının özgürce oy kullanma hakkı olduğunu söyleyen Mestan uygulanan yasakların AB ülkeleri arasında sadece Bulgaristan'da olduğunu hatırlattı. Konu hakkında yargıya başvuracağını belirten DOST lideri, "Bulgaristan bu davayı kaybedecek, tazminat ödeyecek ve ben bu tazminatın son kuruşuna kadar Türkçe Öğretmenleri Derneği'ne hediye edeceğim" diye konuştu.

HÖH IRKÇILARLA

Susarak ırkçıları destekleyen Sofya yönetiminin müdahalesiyle seçimleri kaybettiklerini vurgulayan Mestan, Ahmet Doğan'ın HÖH'ünü de ırkçı hükümetle işbirliği yapmakla suçladı. HÖH'ün Türklere 'DOST'a oy verirseniz çifte vatandaşlığınızı kaybedeceksiniz' tehdidinde bulunduğunu bildiren Mestan, "Eğer meclise girebilseydik, HÖH'ü bir ay içinde bitirebilirdim" dedi ve HÖH'ün kendini Atatürkçü olarak göstermesine rağmen Sofya'da Cuma namazına saldıran ırkçıları milletvekili listesine aldığını vurguladı.

NİNELERE BİLE TEHDİT

DOST lideri ayrıca "Aşırı milliyetçi liderlerden ikisi gidip 80 yaşındaki nineleri dahi oy kullanmamaları için tehdit ettiler. Bu milliyetçilik değil, faşizmdir. Yaşananlar 1989 dönemini, komünist uygulamaları hatırlattı bize" dedi.

12 bin oy gerekiyordu

Türkiye lehine açıklamalar yaptığı için Ahmet Doğan'ın liderliğindeki HÖH partisinden ihraç edilen Lütvi Mestan'ın kurduğu DOST Partisi, girdiği ilk genel seçimlerde yüzde 2,95 oy aldı. Türkiye'de yaşayan 6 bin çifte vatandaşın ırkçıların engelleri nedeniyle sınırdan oy kullanamadan dönmek zorunda kaldığı seçimlerde DOST, yurt dışından toplam 22 binden fazla oy alarak bu alanda ikinci sırada yer aldı. Parti, 12 bin oy daha alması durumunda mecliste temsil edilecekti. Sandık sayısının yetersizliği ve Kiril alfabesi ile dilekçe zorunluluğu olmasa, DOST, hesaplara göre barajı aşabiliyordu.

DOST PARTİSİ İSTANBUL TEMSİLCİSİ NAZİFE AHMET OVATÜRKÇE YASAĞI OLACAKLARIN HABERCİSİYDİ

Türklere yönelik hak ihlalleriyle dolu bir seçim geride kaldı, ne dersiniz?

Sandık başında Kiril alfabesiyle dilekçe yazma zorunluluğu seçmenleri etkiledi. Binlerce soydaşımız geri döndü. Evde kendi dilekçelerini doldurup gelenlerin dilekçeleri memurlar tarafından yırtılıp atıldı. Akşam 21'e kadar sürmesi gereken oy verme işlemi 20'de sona erdirildi. Memurlar iş yavaşlatmaya girişti.

Böyle bir baskıyı ve yasaklamayı bekliyor muydunuz?

Partimizin başkanı Lütvi Mestan'ın Türkçe konuştuğu gerekçesiyle para cezasına çarptırılması ve Türkçe seçim klibinin yasaklanması gelecek olanın habercisiydi. Bulgaristan bir gecede seçim kanununu değiştirdi. Cuma günü değişen yasa zaman olarak elimizi kolumuzu bağladı.

Zorunlu dilekçe uygulaması kimi hedef aldı?

Bu tamamıyla DOST'a yönelik bir uygulama. Dolaylı olarak da hedef Türkiye. Seçim öncesi 'Türkiye iç işlerimize karışıyor' adı altında söylenen yalanla zemin hazırlandı. Türkiye'de yaşayan Bulgaristan vatandaşları seçimin kaderini belirleyebilecek çoğunlukta. Buradaki 200 bin seçmenin oyuyla 20 milletvekili meclise girebilir. Bir partinin barajı aşabilmesi için 140 bin oy yetiyor. Sonuçta Sofya yönetimi istediğini aldı.

RUMELİ PLATFORMU'NDAN NURGÜN GÜNGÖREN TÜRKIYE'YE ÇOK DAHA FAZLA IHTIYACIMIZ VAR

Seçimin ardından oluşan siyasi tabloyu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Öncelikle çok üzgünüm. 1-0 önde başladığımız maçı verdik diyebilirim. Süreç iyi yönetilemedi. Yıllardır süren baskıların devam edeceği, Türklerin hedef alınacağı belliydi. Türk ve Müslüman düşmanı Ataka'nın da içinde bulunduğu aşırı sağcı toplayan Birleşik Vatanseverler yüzde 9,12 oy alarak seçimleri üçüncü sırada tamamladı. Bu tabloda birinci olan partinin lideri Borisov ile ırkçıların yüzde 42'lik oy oranıyla koalisyon yapacağı kesin.

Sizce önümüzdeki süreç Türkler için daha zor günlere mi gebe?

Oluşan tablo Türk ve Müslüman kökenli Bulgaristan vatandaşları için kötü günler geleceğini gösteriyor. Bulgaristan Türkleri için sıkıntı hep vardı. Borisov'a iyi bakmak gerek. Borisov-Ataka ittifakı Bulgaristan'ı 80'lerin sonuna geri götürebilir. Boyko Borisov, Türkleri katletmeye yeltenen eski Cumhurbaşkanı Todor Jivkov'un yakın korumasıydı. Kendisi azılı bir ırkçı. O dönemde eğer Bulgaristan Türkiye'nin sınır komşusu olmasa Srebrenitsa katliamından beteri yaşanacaktı. Bugün yine bu tehlikeyle karşı karşıya kalabiliriz. Sonuçların ardından oluşan tablo gösteriyor ki, Bulgaristan Türkleri'nin Türkiye'ye her zamandan çok ihtiyacı var.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber