İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

'Aracı kim durdurursa durdursun kafasına sıkın' emri

Tutuksuz sanık er K: - "Üsteğmen Yusuf Aydoğan yanımıza gelerek, Tugay Komutan Yardımcısı Pesek'in, 'Aracı kim durdurursa durdursun kafasına sıkın' şeklinde bir emri olduğunu ama biz böyle bir emri uygulamayacağız, kimseye ateş etmeyeceğiz' dedi"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Mart 2017 20:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Aracı kim durdurursa durdursun kafasına sıkın' emri

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Ankara'nın Polatlı ilçesindeki 58. Topçu Tugayı ile Topçu ve Füze Okul Komutanlığında yaşanan olaylara ilişkin 197'si tutuklu, 330 sanığın yargılandığı davaya, tutuksuz sanık erlerin savunmalarıyla devam etti.

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki duruşmanın öğleden sonraki bölümünde savunma yapan tutuksuz sanık er A.E, birliğin kantin görevlisi olduğunu, darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz akşam saatlerinde komutanlarının emri ile araçlara bindirilerek kışladan çıkarıldıklarını söyledi.

Nereye gideceklerine dair kendilerine bilgilendirme yapılamadığını anlatan E, nizamiye geldiklerinde, sanık eski 58. Topçu Tugayı Komutanı Albay Serhat Selçuk Pesek'in kendilerine, "İleride çatışmalar var size sıkıyorlar siz de sıkın" dediğini aktardı.

Bu ifadeleri kullandığında Pesek'i görmediğini ancak sesinden tanıdığını savunan E, "Kışladan ayrıldıktan sonra Temelli çıkışında araçlarımız durdu. Vatandaşlardan biri bana 'Şafak kaç' dedi. '6 gün kaldı terhis olmama' cevabın verdim. O da 'Geçmiş olsun, yazık oldu sana' dedi. Nedenini sorunca, 'Darbe oldu dışarı çıkan bütün asker ve komutanlar cezaevine girecek' açıklamasını yaptı." ifadesini kullandı.

- "Durduran olursa kafasına sıkın"

Tutuksuz sanık er A.K. da sanık eski Üsteğmen Yusuf Aydoğan'ın başında bulunduğu konvoyda yer aldığını, Temelli civarına geldiklerinde araçların halk tarafından durdurulduğunu belirterek şöyle devam etti:

"Üsteğmen Aydoğan yanımıza gelerek, Tugay Komutan Yardımcısı Albay Pesek'in, 'Aracı kim durdurursa durdursun kafasına sıkın' şeklinde bir emri olduğunu ama bizim böyle bir emri uygulamayacağız, kimseye ateş etmeyeceğiz' dedi."

- "Polis öldürüyorlarmış"

Tutuksuz sanık er S.A, ise vatan borcunu ödemek için yoğun duygularla askerlik vazifesini yapmaya gittiğini ancak "hainlik" gibi ağır bir suçtan yargılandığını belirterek, buna sebep olanlardan şikayetçi olduğunu ifade etti. Araçtayken Uzman Çavuş Yusuf Vatandaş'ın kendisine, "Polis öldürüyorlarmış, ben polise sıkamam" değini aktaran sanık A, "Akabinde ben de 'Komutan bana vatandaş ya da polise ateş et' emrini verirse, polis ve vatandaşa değil ona sıkarım' dedim. Buna arkadaşlarım da şahittir." diye konuştu.

Kapalı kasa araçta bulundukları için nizamiyeden ayrılırken sanık Pesek'i görmediğini ancak yüksek sesle "Polis barikat kurarsa yıkın geçin, ateş eden olursa siz de sıkın" dediğini öne süren A, "Sesini tanımamam imkansızdı çünkü normal zamanlarda da sürekli yüksek sesle konuşan biriydi." dedi.

Sanık er Y.E.G. de hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini belirterek, "Nizamiyeden çıkarken Albay Pesek, 'Önünüze çıkan engelleri aşın, sıkarlarsa siz de sıkın' diyordu." iddiasında bulundu.

Sanık A.B, sanık eski Binbaşı Cafer Öncel'in ekibinde yer aldığını, nizamiyeye geldikleri sırada Pesek'i "Işıklarda durmayın" şeklinde emir verdiğini bildirdi. Polatlı'dan çıkıp Temelli'ye geldiklerinde vatandaşların ellerinde bayraklarla yanların geldiğini anlatan B, şöyle devam etti:

"Yaşlı bir amca, içimizden birine, 'Oğlum ne olur, size zarar gelmesin. Geri dönün, darbe oluyor' dedi. O saatten sonra ilerlememiz mümkün değildi. Cafer Binbaşı, halkla konuştuktan sonra araçlarımızı Polatlı'ya çevirdik. Geri dönmek istedik ama araçlar nedeniyle dönemedik. Vatandaşlar, telefonlarından İstanbul ve Ankara'daki olayların görüntülerini bize izlettirdiler."

Sanık erler İ.K, U.G, E.Ş, M.S, M.Ç, Ü.A, A.Ü, A.K, T.D, E.F. ve Ş.H.A. da savunmalarını yaptı.

Davanın yarınki duruşması, tutuksuz sanıkların savunmalarıyla devam edecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber