Sağlıkta yıpranma payı bilmecesi

Sağlıkta yıpranma payı sorunu devam ediyor

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 05 Nisan 2017 00:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastanelerinde görev yapan sağlık çalışanları zor ve riskli şartlarda, hatta her türlü sağlık sorunları ve bulaşıcı hastalığa yakalanma tehdidi altında mesleklerini icra etmektedirler.

Kamuda veya özel sektörde istihdam edilen sağlık çalışanları bireylerin sağlığının korunması, geliştirilmesi, hastalıklarının tedavi edilmesi ve rehabilitasyon süreçlerinde görev yapmaktadır. Sağlık çalışanları, görevlerinin gerekliliklerini yerine getirirken pek çok fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik ve psikolojik risk faktörü ile karşı karşıya kalmaktadırlar.

Ayrıca hastanelerin yoğun iş yükü, sağlıkta şiddet, psikolojik baskılar, mesleki yıpranmalar gibi unsurlar da göz önüne alındığında özellikle iş yükünün büyük bir bölümünü üstlenen "Sağlık ve "Yardımcı Sağlık Hizmeti " çalışanları diğer kamu çalışanlarına göre daha erken yaşta yıpranmaktadırlar.

Bu sebeple Sağlık Bakanlığı ve Üniversite hastanelerinde görev yapan çalışanlara yıpranma hakkı verilmesi amacıyla 64. Hükümet Döneminde TBMM' ne yeni bir kanun tasarısı sunulmuş idi.

İŞTE 64.HÜKÜMET DÖNEMİNDEKİ YIPRANMA PAYI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN'ın talimatıyla sağlık çalışanlarına yıpranma payı konusu geçtiğimiz yıl Sağlık ve Maliye Bakanlıklarınca hazırlanarak '' 64.Hükümet Programı 2016 Eylem Planı ve Sağlık Bakanlığı İhtiyaçlarına Yönelik Kanun Paketi'' adı altında, 14 Mart 2016 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulmuş ancak Başbakan değişikliği nedeniyle kanun paketi meclisin tozlu raflarına kaldırılmıştır. Yine 14 Mart 2017 tarihinde Külliyedeki Tıp Bayramı Programında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN Referandumdan sonra sağlıkçılara 5 yıl için 1 yıllık yıpranma hakkının TBMM'ye getirileceğini ve bizzat takipçisi olacağını dile getirmiştir. Tıklayınız.

Daha önce hazırlanan ancak yasalaşmayan kanun tasarısı bu haliyle Meclisten geçerek yasalaşırsa Hazırlanan kanun tasarısı ile Sağlık Bakanlığı ve Üniversiteler Hastanelerinde görev yapan "sağlık çalışanları" ile "Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfına" dahil tüm kamu görevlilerine fiilen çalıştıkları her 360 gün için 90 gün fiili hizmet süresi verilmesi öngörülmüştür

Kanun tasarısı eski haliyle yasalaştığında, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten sonraki sürelerde Sağlık Bakanlığı ve Üniversite hastanelerinde görev yapan çalışanların her 360 günlük fiili çalışma sürelerine 90 gün fiili hizmet süresi zammı eklenecektir.Böylece Sağlık Bakanlığı ve Üniversite hastanelerinde görev yapan çalışanlara verilecek fiili hizmet süresi zammı;

-Beş yılı geçmemek üzere uzun vadeli sigorta kolları uygulamasında prim ödeme gün sayısına eklenecek,

-Bu sürenin üç yılı geçmemek üzere yarısı emeklilik yaş haddinden indirilecektir

Söz konusu pakette yer alan yıpranma payı maalesef beklentilerin çok altında kalmış, sadece Sağlık ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfı kapsam dahiline alınmıştır.Bu personelden 1219 sayılı ''Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanuna'' göre meslek erbabı sayılanlar kapsama alınarak 5510 sayılı kanunun 40' ıncı maddesinin sonuna ''İnsan Sağlığına İlişkin İşlerde Çalışanlar'' bölümü eklenmiş ve verilecek fiili hizmet nöbet tutan personele ay içinde tutuğu nöbet sayısına göre yararlanma hakkı verilmiştir.Bu konuda Sağlık Bakanlığımın tüm çalışanları çalıştığı iş ve birime göre yıpranma payından faydalanmak istemektedir.

Söz konusu pakette yer alan yıpranma payı maalesef beklentilerin çok altında kalmıştır. Sadece Sağlık ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfı kapsam dahiline alınmıştır. Bu personelden 1219 sayılı ''Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanuna'' göre meslek erbabı sayılanlar kapsama alınarak 5510 sayılı kanunun 40'ıncı maddesinin sonuna ''İnsan Sağlığına İlişkin İşlerde Çalışanlar'' bölümü eklenmiştir. Yine nöbet tutan personele ay içinde tutuğu nöbet sayısına göre verilecek fiili hizmetten yararlanma hakkı getirilmiştir. Bu konuda Sağlık Bakanlığının tüm çalışanları görev yaptığı ünvan ve birime göre yıpranma payından faydalanmak istemektedir.

Referandumdan sonra söz konusu taslağa göre mi hareket edilecek, yoksa beklentiler karşılanacak mı, sağlık çalışanlarının bu konuda aklında bir çok soru bulunmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber