Cezaevinde yangın çıkartan çocuğa hapis istemi

Adana'da cezaevinde 3 çocuğun öldüğü yangını çıkarttığı iddia edilen 14 yaşındaki mahkum hakkında 93 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Mart 2017 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Cezaevinde yangın çıkartan çocuğa hapis istemi

- Adana'da cezaevinde çocuk koğuşunda yangın çıkartarak 3 arkadaşının ölümüne yol açtığı öne sürülen çocuk hakkında 93 yıl hapis cezası istenen iddianame mahkemece kabul edildi.

Adana E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu'nun çocuk koğuşunda 18 Ocak'ta çıkan yangında M.E. (16), F.K. (17) ve M.A'nın (17) karbonmonoksit gazından zehirlenerek ölmesi, R.K.(14) ile A.B. (17) ve C.Y'nin (17) ise gazdan etkilenmesiyle ilgili soruşturma tamamlandı.

Soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcısı, cezaevinde yangını çıkarttığı iddia edilenler R.K. hakkında "olası kast altında ölüme neden olma", "olası kastla birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" ve "kamu malına zarar verme" suçlarından iddianame hazırladı.

Adana 3. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede R.K. hakkında 93 yıl hapis cezası istendi.

İddianamede, Adana Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığının, bilirkişi ve olay yeri inceleme raporları ile yangından kurtulan çocukların ifadelerine yer verildi.

İtfaiyenin raporunda, yangının, tavan aydınlatma lambalarına hükümlüler tarafından müdahale edilerek kıvılcım çıkartılmasıyla oluştuğu, kıvılcımların yatakların üzerine düşerek yangının çıktığı ve etrafa sirayet ettiği kanaatine varıldığı belirtildi.

Yangında, 6 yatak, battaniye, yastık, yorgan ve hükümlülerin giysilerinin yandığı, tavan ve duvar boyalarının döküldüğü, elektrik tesisatının kısmen zarar gördüğü kaydedilen raporda, dumandan ötürü C blok duvar ve tavanlarının islendiğinin görüldüğü aktarılan iddianamede, bilirkişi raporuna göre kamu personelinin herhangi bir ihmalinin olmadığı ifade edildi.

Yangın sırasında dumandan etkilenenlerin arasında yer alan R.K, iddianamede yer alan savunmasında, olay günü kaldıkları 5 numaralı odadan 4 numaralı odaya geçtiklerini belirtti. R.K, ölen mahkumlardan M.E'nin "Yeni bir cezaevi yapılacakmış oraya gitmek istemiyorum. Bu odayı yakalım o zaman sevke gideriz, belki de bizi Ankara'ya sevke gönderirler, ateşi yakınca banyoya geçeriz. Nasıl olsa ateş oraya girmez, ateş söndürülünce bizi önce müşahede odasına götürürler, sabah olduğu gibi bizi sevke gönderirler." diyerek odayı yakmayı teklif ettiğini ileri sürdü.

- "Elektrik kablolarıyla kağıdı tutuşturdular"

Bunu kabul etmediklerini savunan R.K, "Yangın nedeniyle ölen M.E, F.K. ve M.A. yatakları kapının önüne yığdı. Üzerlerine de 2 battaniye attılar. Tavanda bulunan floresana ait elektrik kablolarıyla ellerindeki kağıdı tutuşturdular. Ateş çoğalınca hep beraber söndürmeye çalıştık. Ancak başaramadık." iddiasında bulundu.

Halen tedavisi devam eden A.B. ise koğuşa girdiğinde arkadaşlarının eşyalarını toplamış, poşetlere koyarak dolapların yanına yığmış olduklarını fark ettiğini, F.K, M.E. ve R.K'nin odayı yakacaklarına dair konuştuklarını öne sürdü.

Ateşe müdahale etmemesi için kendisine küfür edildiğini aktaran A.B, "R.K, 'Bırak yansın ateşe müdahale etme.' diyerek bana engel oldu." ifadesini kullandı.

C.Y. de yangını Ankara ve Hatay'a sevk için M.E., F.K. ve R.K'nin çıkardığını iddia etti.

Adana E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu'ndaki çocuk koğuşunda 18 Ocak'ta çıkan yangında, 6 mahkum ile 5 infaz koruma memuru dumandan etkilenmişti. Çocuklardan 3'ü tedavi gördükleri hastanelerde hayatını kaybetmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber