Suriyelilerle ilgili internette yayılan 6 yanlış bilgi

Özellikle sosyal medyada Suriyeliler ile ilgili 'kasıtlı' bilgiler yayılıyor. Fakat bir çoğu gerçeği yansıtmıyor. İşte Suriyelilerle ilgili internette yayılan 6 yanlış bilgi:

Haber Giriş : 31 Mart 2017 15:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Suriyelilerle ilgili internette yayılan 6 yanlış bilgi

1) Suriyelilere alışverişlerde indirim sağlayan "Ak Kart" verildi

"İstanbul'daki IKEA mağazasından Suriyeli bir ailenin Ak Kart ile yüzde 50 indirimli alışveriş yaptığı" iddisı ile dolaşıma sokulan bu yalan. Gün geçtikçe daha fazla insanın duymasına ve yayılmaya başladı. Oysa, IKEA'da böylebri alışveriş yapılmadı ve "Ak Kart" diye bir şey yok.

Suriyeli göçmenlere Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Kızılay tarafından dağıtılan yardım kartları var ve içerisine 100 TL yükleniyor. Kartlar şu an sadece gıda alışverişleri için kullanılabiliyor.

IKEA'nın basın biriminden bir yetkili teyit.org'a, söz konusu iddiaların müşteriler tarafından kendilerine iletildiğini belirterek şunları söyledi:

IKEA'nın herhangi bir mağazasında Ak Kart adıyla geçerli olan bir kart bulunmuyor. Mağazalarda Ak Kart adında bir kartın kullanıldığına dair de mevcut bir bilgi yok. Ama konuyu araştırmaya devam ediyoruz. Haberin yayılmasına neden olan kişiler hakkında da çalışılıyor.

Suriyeli göçmenlere Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Kızılay tarafından yardım kartları veriliyor. Bu kartlara aylık yüklenen paralarla Suriyeli göçmenler ihtiyaçlarını karşılayabiliyor.

Kızılay Kart ile ailedeki fert başına 100 TL yardım yapılıyor. Kartlar şu an sadece gıda alışverişleri için kullanılabiliyor. Bu kartların giyim, ev tekstili ya da bankalarda da kullanılabilmesi için çalışmalarımız var. Kızılay'ın, Suriyelilerin yaşadığı kamplar dışında farklı illerde ve merkezlerde de 1 milyon Suriyeli'ye ulaşma hedefi var.

AFAD ise teyit.org'a yaptığı açıklamada, AFAD Kart'ın kamp alanı içinde yaşayan Suriyelilere verildiğini, karta yüklenen yardım parasının yalnızca market alışverişlerinde kullanılabildiğini ve kartın herhangi bir indirim sağlamadığını söyledi.


2) Konya Büyükşehir Belediyesi Suriyelilere maaş bağladı

Sosyal medyada paylaşılan bir fotoğraf ile Konya Büyükşehir Belediyesi'nin Suriyelilere maaş bağladığı iddia edildi. "Sosyal Kart Bürosu" yazısının yer aldığı bir bina önünde toplanan bir grubun Suriyeli olduğu ve maaşlarını almak için bekledikleri iddia edildi. Oysa maaş söz konusu değildi. Belediye, önceden tespit ettiği ihtiyaç sahibi ailelere gıda temizlik ve kırtasiye yardımları almalarını sağlayan sosyal kart dağıtıyordu. Kart sahibinin kimlik bilgilerinin de kart içine yüklendiği uygulama ile kartı, teslim edilen kişiden başkasının kullanmasına izin verilmiyor.


3) Suriyeliler, tüp bebek tedavisinden ücretsiz yararlanıyor

FOX TV Ana Haber bülteninde 3 Şubat 2017 tarihinde Fatih Portakal tarafından dile getirilen iddia aslında gerçek değil.

Aslında Geçici Koruma Yönetmeliği'nin 27. Maddesine göre, Suriyelilerin aldığı sağlık hizmetinin bedeli, SGK'nın SUT'ta genel sağlık sigortalıları için belirlediği ücreti geçmeyecek şekilde AFAD tarafından ödeniyor. Suriyelilerin sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için ise Geçici Koruma Yönetmeliği kapsamında kayıt altında olmaları gerekiyor. Yönetmelikte alabildikleri sağlık sizmeti ayrıntı ile anlatılırken, bunlar arasında "tüp bebek" bulunmuyor.


4) Suriyeliler istedikleri üniversiteye hiçbir koşul olmadan girebiliyor

Suriyeli göçmenler ile ilgili sosyal medyada gündeme gelen pek çok iddiadan biri Suriyeli göçmenlerin istedikleri üniversiteye herhangi bir sınava girmeden yerleşebildikleri.

Ancak bu iddia doğru değil. Suriyeli göçmenler de diğer yabancı uyruklu öğrenciler gibi belirlenen şartlar kapsamında yatay geçiş yaparak ya da yabancı uyruklu öğrencilere uygulanan sınavlara girerek Türkiye'de eğitim alabiliyor.

Yabancı uyruklu öğrencilerin, yatay geçiş yapmak istedikleri üniversitelerin şartlarına uygun olmaları gerekli. Türkiye'de denkliği olan bir yüksek öğretim kurumuna geçiş sınavına daha önce kendi ülkelerinde girmiş olmaları ya da not ortalamasının girmek istediği üniversitenin belirlediği ortalamayı tutması bu şartlardan bazıları. Örneğin bazı üniversiteler, yabancı öğrencileri kendi yaptıkları sınavlara tabi tutarken bazı üniversiteler ise öğrencilerin not ortalamasına göre değerlendirme yapabiliyor. Her üniversitenin kabul edebilecekleri yabancı öğrenci için ise farklı kontenjanları bulunuyor.


5) Suriyeliler maaşlarını almak için PTT önünde kuyruğa giriyor

Türkiye'de yaşayan Suriyelilerin devletten maaş aldığı, bu yüzden PTT şubeleri önünde kuyruğa girdikleri yönündeki iddialar da doğru değil. İddiaların aksine Suriyelilerin yoğun yaşadığı illerde PTT önünde oluşan kuyrukların sebebi Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) tarafından ihtiyacı olan göçmenlere sağlanan kış yardımı.


6) Gaziantep'te Suriyeliler vatandaşlık için kuyruğa girdi

BirGün gazetesi yazarı Erk Acarer'in paylaştığı fotoğraf ile Suriyeliler'in Gaziantep'te vatandaşlık başvurusu için Şehitkamil İlçe Nüfus Müdürlüğü önünde sıraya girdiği iddia edildi.

Fakat söz konusu fotoğraf 9 Aralık 2016 tarihinde Doğan Haber Ajansı'nın (DHA) servis ettiği "Suriyelilerin adres bildirimi izdihamında coplu müdahale" başlıklı habere ait. Haberde, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın yanı sıra; Kızılay gibi yardım kuruluşlarının 100'er liralık yardımından almak isteyen Suriyelilerin, adres bildiriminde bulunmak üzere sabah erken saatlerde Nüfus Müdürlüğü'ne akın ettiği belirtiliyor.

teyit.org

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber