KPDS Sınavına İlişkin Genel Açıklamalar

KPDS Sınavına kimlerin girebileceği, KPDS Sınav dönemleri, KPDS'nin kapsadığı dillere ilişkin bilgiler bu bölümde yer almaktadır.

Haber Giriş : 15 Nisan 2003 00:00, Son Güncelleme : 16 Eylül 2020 02:29

KPDS Sınavına kimlerin girebileceği, KPDS Sınav dönemleri, KPDS'nin kapsadığı dillere ilişkin bilgiler bu bölümde yer almaktadır.


KPDS Sınavına Kimler Girebilir

KPDS Yabancı Dil Tazminatı almak isteyen kamu personelinin yabancı dil bilgi seviyesini belirlemek için yapılacak olan Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgi Seviye Tespit Sınavı, 375 sayılı KHK nın 2.maddesi ve Maliye Bakanlığı ve Başbakanlık Devlet Personel başkanlığının, 21 Eylül 1990 tarih ve 20642 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviyesinin Tespitine Dair Esaslar " uyarınca ÖSYM tarafından yürütülür.

Bu sınava yabancı dil tazminatından yararlanmak isteyen 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu(Aylıklarını bu kanunun ek geçici maddelerine göre alanlar dahil), 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 2802 saylı Hakim ve Savcılar Kanunu, 2914 sayılı yükseköğretim Personel Kanunu ve 3466 sayılı uzman jandarma kanununa tabi olarak çalışmakta olanlar, kadroları karşılık gösterilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalışan personel ile 399 sayılı KHK nın 3/c maddesine göre sözleşmeli olarak çalışan personel katılabilir. Ayrıca personelinin yabancı dil bilgi seviyesini tespit etmek isteyen diğer kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personel de bu sınava katılabilir.

Herhangi bir kurumda çalışmamakla birlikte Üniversitelerin 3. ve 4. sınıflarında okuyanlar ile mezun olanlar da bu sınava girebilir.

KPDS'hangi dilleri Kapsar

KPDS, Almanca, Arapça, Bulgarca, Çince, Danimarkaca, Farsça, Fransızca, Hollandaca, İngilizce, İrlandaca, ispanyolca, İtalyanca, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Rusça, Sırpça ve Yunanca dillerinden yapılır. Ancak, yatırım hizmetlerinde çalışmaları nedeniyle maktu yabancı dil tazminatından yararlanmak isteyen teknik personel yalnız Almanca, Fransızca veya İngilizceden sınava girmek zorundadır.

KPDS Nerelerde Kullanılır

KPDS çok çeşitli yerlerde kullanılmaktadır. Bunları sıralamak gerekirse;

1-)Kamu Kurumların Yurtdışı Teşkilatlarında sürekli göreve atanacak memurlar ile diğer kamu görevlilerinin bu sınava girmesi gerekmektedir.

2-) 657 sayılı kanunun 4/B maddesine göre sözleşmeli olarak çalıştırılacak mütercim veya tercümanlar ile çözümleyici ve programcıların bu sınava girmesi gerekmektedir.

3-) 657 sayılı kanun, 926 sayılı TSK Personel kanunu, 2802 sayılı Hakim ve Savcılar kanunu, 2914 sayılı Yükseköğretim Persone Kanunu, 3466 sayılı Uzman Jandar Kanuna göre çalışmakta olanlar ile 399 sayılı KHK'nın 3/C maddesine göre çalıştırılan sözleşmeli personel olarak çalışanlardan KPDS tazminatı almak isteyenlerin bu sınava girmesi gerekmektedir.

4-)Doçentlik sınavına girecek adayların bu sınava girmeleri ve bu sınavdan 100 üzerinden en 70 puan almaları gerekmektedir.

5-)Doktora ve Sanatta Yeterlik Sınavına girecek adayların bu sınava girmeleri ve en 60 puan almaları gerekmektedir.

6-)Araştırma Görevlisi kadrolarına atanmak isteyenler için 1999 yılında KPDS'den 60 puan alma şartı istenmiştir. Bu zorunluluğun tekrar istenip istenmeyeceği konusunda bir kesinlik yoktur.

7-)YÖK kanalıyla Yurtdışına lisansüstü öğrenim görmek isteyenler için 1996 yılında bu sınavdan 40 puan alma zorunluluğu istenmiştir. bu zorunluluğun tekrar istenip istenmeyeceği bilinmemektedir.

KPDS Hangi Dönemlerde Yapılır

Kamu Personeli Yabancı Dil Sınavı (KPDS) yılda iki kez, Mayıs ve Kasım aylarında yapılır. Sınav genel olarak Ankara'da yapılmakla birlikte aday sayısı fazla olduğu taktirde diğer büyükşehirlerde de yapılabilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber