Danıştay'dab Bakanlığa 'yolsuzluk' süprizi: Isparta Belediyesini soruşturun

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 23 Şubat 2007 08:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay, AKP'li Isparta Belediyesi'ndeki yolsuzluk iddialarının soruşturulmasına gerek olmadığı yönünde karar veren İçişleri Bakanlığı'nın kararını iptal etti

Tolga Şardan - Ankara

Danıştay 1. Daire, Isparta Belediyesi'ndeki milyonlarca YTL'lik yolsuzluk iddialarının soruşturulmasına gerek olmadığı yönündeki İçişleri Bakanlığı kararını iptal etti.

Yolsuzluk iddialarını ortaya atan ve bir süre önce AKP'den ihraç edilen Belediye Meclisi Denetim Komisyonu Başkanı Seyfettin Kalem, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun soruşturma izni vermemesi nedeniyle Danıştay'a başvurmuştu. AKP'li Belediye Başkanı Hasan Balaman ve belediye yöneticileri hakkındaki milyonlarca YTL'lik beş ayrı yolsuzluk iddiasını inceleyen 1. Daire, bunlardan dördünün adli olarak soruşturulması gerektiğine karar verdi.

Kararda, İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin isteği üzerine hazırlanan bilirkişi raporlarına göre, belediyenin 2006 temizlik ihalesini, 2004 ve 2005'teki ihaleleri alan firmalara ödenen bedelleri dikkate almadan sonuçlandırdığı belirtildi.

Sahipleri aynı

Kararda, ihaleyi alan firmaya bir önceki yıla göre 87 bin 653 YTL fazla ödeme yapılması gerekirken, 905 bin YTL fazla ödeme yapıldığı belirtilerek konunun soruşturulması istendi.

Kararda, Gülcü Mahallesi'nde bulunan belediyeye ait işyerinin de 622 bin 381 YTL'ye satılması gerekirken, 260 bin YTL'ye satıldığı ve böylece belediyenin zarara uğratıldığı belirtildi.

Kararda, "filler" adlı bir malzemenin alımı sırasında da usulsüzlük yapıldığı iddiaları anımsatıldı. Söz konusu ihaleye iki firmanın katıldığı ve her iki firmanın da yarı hisselerine aynı kişinin sahip olduğu belirtildi.

Kararda, belediyeye ait arsa üzerinde kat karşılığı ticaret ve kültür merkezi yapılması için 2005'te çıkılan ihalenin de adli olarak soruşturulması istendi.

Bu ihalenin Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'nın belirlediği birim fiyatlarına aykırı biçimde sonuçlandırıldığı, bilirkişi raporlarına göre 12 milyon YTL'lik zararın söz konusu olduğu ifade edildi.

Karar uyarınca, Isparta Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, söz konusu iddialar nedeniyle Balaman, yardımcıları Ahmet Aydemir, Ahmet Görgülü, Ali Bozkurt, Melih Sezgin'in de aralarında bulunduğu 20 kişi hakkında soruşturma başlatması bekleniyor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber