Antikalar 'bürokrasi ile güve' arasında kaldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Şubat 2007 14:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Amerikalıların Yörük kültürünü araştırmasından etkilenerek Türk kültürünü yansıtan eserler toplamaya başlayan Tarsus'lu İsmail Ateş, elindeki 8 bin eseri koyacak yer bulamıyor. Eserlerin bir kısmının çürümeye başladığını belirten Ateş, "Çalmadığım devlet kapısı kalmadı. Türk kültürüne bu kadar sırtımızı çevirdiğimizi bilsem toplamazdım. 8 bin parça eser bürokrasi ile güveler arasında." dedi.

Aslen Ispartalı olan ve Tarsus'ta ikamet eden İsmail ateş, köy köy dolaşarak 4 evi iki de dükkanını satarak 30 yılda 8 bin parçalık koleksiyon oluşturmuş. Yörüklere ait halı ve kilim başta olmak üzere tabanca, silah, peşkir (havlu), çok sayıda tüfek, çeyiz sandığı, eski bakır eşyalar, halı, ahşap, takı, deri, metal eşyalar ile prangalar gibi 8 bin eser biriktiren Ateş, başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere yüzlerce kapıyı bir müze kurulması için çalmış. Müze kurma isteğine çeşitli prosedür engelleri çıkarıldığını ifade eden Ataş, "Bu yüzden bin bir emek ve para ile topladığım halı ve kilimleri güveler yemeye başladı. Ben kendim için bir şey istemiyorum. Elimdeki bu eserlerin korunup gelecek nesillere aktarılmasını bekliyorum." diyor.

Yörük olduğunu, Amerikalı araştırmacıların Yörük kültürünü incelemeye başlaması ile kendisinde de Yörük kültürünü, Türk kültürünü araştırma merakı başladığını anlatan Ateş, 1980 yılında memurluktan ayrılarak köy köy dolaşmaya başlamış ve 6 bini kilim, 8 bin etnografik eser biriktirmiş. Eserlerin büyük bir kısmının depoda olduğunu, bir kısmının ise kendisine gösterilen okulun salonunda sergilendiğini aktaran Ateş, başta belediyeler olmak üzere Türk kültürüne önem veren kişi ve kurumlardan destek beklediğini söylüyor.

Bu arada Koleksiyoncu İsmail Ateş'le son olarak görüşen Adana'nın Seyhan İlçe Belediye Başkanı Azim Öztürk oldu. Bir internet sitesine eserlerine sahip çıkılması yönünde yazı yazan Ateş'le görüşen Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk, inşasına devam ettikleri Kültür ve Sanat Merkezi'nde eserlerin sergilenebileceğini söyledi. Ateş'in topladığı eserlerin Türk kültürünü tanıtma adına çok önemli olduğunu belirten Öztürk, müze oluşturma konusunu belediyede yönetim olarak değerlendireceklerini kaydetti. İsmail Ateş ise tek isteğinin ise Türk Müzesi oluşturulması olduğunu belirterek belediye yönetiminin konuyu değerlendireceğini ve daha sonra tekrar görüşeceklerini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber