6 İranlı kadını ipten Anayasa Mahkemesi aldı

İran'dan kaçıp Türkiye'ye yerleşen 6 kadın için 'konsomatrislik' tutanağı tutulunca sınır dışı edilmelerine karar verildi. Ülkelerinde idam edilecek olan kadınları AYM kurtardı

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 07 Nisan 2017 08:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
6 İranlı kadını ipten Anayasa Mahkemesi aldı

İran'da yaşayan, ancak gerek cinsel tercihleri gerekse de dini inançları nedeniyle Türkiye'ye kaçan 6 kadın, 2014'te Kanada'ya iltica başvurusunda bulundu. Türkiye'de geçici oturum izni alan kadınlar Denizli'ye yerleşti. 2.5 yıldır Denizli'de yaşayan kadınlardan 3'ü hakkında eğlence için gittikleri mekanda, polis 'konsomatrislik' yaptıklarına ilişkin tutanak tuttu. 5 gün sonra yine farklı bir mekanda yakalanan diğer 3 kadın için valilik sınır dışı kararı vererek Aydın Geri Gönderim Merkezi'ne yerleştirdi.

Telafisi güç sonuçlar!

Kadınlardan birinin avukatı Emine Sarı AYM'ye bireysel başvuruda bulunarak valilik kararına karşı dava açtı. Avukat Sarı dilekçesinde, "Müvekkil LGBT ve Hıristiyan İranlı mülteci olup Türkiye'ye giriş yaptığı sırada uluslararası koruma talebinde bulunmuştur. İran'a geri gönderilmeye karşı korunması gerekir. İran'da din değiştirmenin (apostasy) cezası idamdır" dedi. Başvuruyu değerlendiren AYM 'telafisi güç durumlar oluşturacağı' gerekçesiyle, sınır dışı kararını durdurdu.

Maddi ve manevi bütünlüğe yönelik ciddi bir tehlike oluşturur

Anayasa Mahkemesi gerekçesinde şunları kaydetti: "Başvurucunun yaşamına ya da maddi veya manevi bütünlüğüne yönelik ciddi bir tehlike bulunduğunun anlaşılması halinde, resen ya da başvurucunun talebi üzerine gerekli tedbirlere karar verilebilir. Değişiklikle, sınır dışı etme kararına karşı dava açma süresi içinde veya yargılama sonuçlanıncaya kadar yabancının sınır dışı edilmeyeceği hükmüne bazı istisnalar getirmiştir. İlgili bilgi ve belgeler toplandıktan sonra yeniden değerlendirilmek üzere başvurucunun ülkesine sınır dışı edilme kararını durdurulmasına kararı verilmiştir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber