Paşa üzgün, sızdırma için soruşturma açtırdı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 25 Şubat 2007 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Erdoğan'ın, 'MGK'da görüntülü sunum yapılacağı' bilgisinin sızdırılmasını 'vatana ihanet' olarak nitelemesinin ardından, Genelkurmay da hareketlendi. Dışişleri Bakanı Gül, "Büyükanıt da çok üzgün, soruşturma açtırdı. Hiçbir ülkede böyle pervasızlık olmaz" dedi.

DIŞİŞLERİ Bakanı Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK) Kuzey Irak'taki Kürt grupların PKK'ya destek verdiğine dair belge ve film kaydı göstereceğine dair haberlerle ilgili soruşturma açtırdığını söyledi. Gül, "Genelkurmay Başkanı teröre destek verdiklerini açıkça söylerken, bunun filminin gösterilmesi neden ihanet olarak nitelendirildi?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Genelkurmay Başkanı'mız bununla ilgili soruşturma açtırdı. Herhangi bir yerde konuşacağı bir konu varsa, bunu konuşacağı yerde konuşur. Konuşacağı yerde, konuşacağı şeyi önceden birinin yazması, hele böyle bir şey... Açık söyleyeyim Genelkurmay Başkanımız da çok üzgün. Kendi aramızda memleketin güvenlik meseleleriyle ilgili daha iyi bir işbirliği yapılırsa bu çok iyi olur diyorum. Yoksa kimseyi susturmayız. Kimseye zorlama yapamayız."

BAŞKA ÜLKELERDE OLMUYOR

Gül, "MGK bildirisinden Kürt liderlerle görüşüleceği havası alınıyor. Pratikte gerçekleşecek mi?" sorusuna da şu yanıtı verdi:

"Yaptığımız açıklama gayet açık, sarih. Bu açıklama ne diyorsa, o kadar. Bunun üzerine bir şey söylemek istemem. Bu konular bir takvim, bir sansasyon değil. Yanlış da yorumlamayın o bildiriyi. Türkiye'de şöyle bir sıkıntı var; Zannetmiyorum ki Yunanistan'da, Almanya'da, Belçika'da, ABD'de bu tarz işler olsun. Hiçbir ülkede bu kadar pervasızlık olmuyor. Güvenliği ilgilendiren, üzerinde hatta çift gizli damgası olan belgeler bir bakıyoruz ertesi gün veya bir süre sonra medyada yayınlanıyor. Veya bazı emekli devlet görevlileri, emekli olduktan bir hafta, bir ay, bir süre sonra bütün okudukları, vakıf oldukları belgeleri açıklıyorlar. Bunlar yanlış."

Gül, Kürt liderlerle görüşüp, görüşmemedeki soruların devamı üzerine şöyle dedi: "Zaten herkesle görüşüyoruz, görüştük. Her seviyede temsilcilerimiz var. Unutmayın herkes Irak'ı terk ederken, Irak'ta büyükelçiliği, başkonsolosluğu olan ülkeyiz biz. Gerektiğinde konuşuruz, gerektiğinde anlatırız. Gerektiğinde de, tabii ki başka çarelere de başvururuz muhakkak. Bunların hepsi alternatif ama, şüphesiz problemler diplomasi yoluyla, siyaset yoluyla çözülür."

TALABANİ DAVETİ

Gül, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in neden Talabani'yi davet etmediği sorusuna da şu yanıtı verdi: "Cumhurbaşkanımızın tercihidir. Biz severiz, sevmeyiz, o ülkenin cumhurbaşkanıdır. Yanlışlarını söyleriz, yanlış bir şey yaptığında cevabını veririz. Ben kendimi alkışlatmak peşinde değilim ama söyleyeceklerimin en sertini ABD'de söyledim. Newsweek'te tam sayfa yayınlandı, Kuzey'le ilgili, orada yapılan yanlışlarla ilgili, neler yapabileceğimizi, ne kadar gidebileceğimiz. Bu işler ciddi meseleler. Böyle ele almak gerekir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber