Vekaleten görevlendirmeyi vali yaparsa, vekalet ücreti alınabilir mi?

Vekaleten görevlendirmeyi valinin yapması halinde vekalet ücreti alınamaz. Ancak görevlendirmeyi kurum başkanı yaparsa vekalet ücreti alınabilir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 19 Nisan 2017 10:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Vekaleten görevlendirmeyi vali yaparsa, vekalet ücreti alınabilir mi?

SORU: Ben 6 yıldır AFAD'da GİH personeli olarak çalışmaktayım ve yakın zamanda harita mühendisliğinden mezun oldum. Kurumum da unvan değişikliği sınavı açılma ihtimali uzak duruyor. Ayrıca kurumumda harita mühendisi kadrosu boş bulunmakta. Bu durum da valilik ya da başkanlığımızdan görevlendirme oluru ile mühendislik yapabilir miyim? Yaparsam mühendislik haklarının bazılarından yararlanabilir miyim. Çok teşekkür ediyorum...

CEVAP: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun "Vekalet, İkinci Görev Aylık ve Ücretleri ile Diğer Ödemeler" başlıklı 175 nci maddesinde;

"Madde 175- Bir göreve vekaleten atanan memurlara vekalet edilen görevin kadro derecesinin birinci kademesinin üçte biri, açıktan atananlara ise (Köy ve kasaba imamlığı kadrolarına atananlara 146 ncı maddede yazılı asgari ücret aylık tutarından aşağı olmamak üzere) üçte ikisi verilir.

Bulundukları yerden başka bir yerdeki bir göreve vekalet suretiyle atananlara, Harcırah Kanununun geçici görevle başka yere gönderilenlere ilişkin hükümleri uygulanır.

Ancak, kurum içinden veya diğer kurumlardan vekalet edenlere vekalet aylığı ödenebilmesi için, vekilin asilde aranan şartları taşıması zorunludur." hükmü yer almaktadır.

Diğer yandan, Yan ödeme kararnamesinin "Vekalet" başlıklı 9 uncu maddesinde; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 86 ncı maddesi uyarınca kurumlarınca bir göreve kurum içinden veya diğer kurumlardan vekalet ettirilenlere hangi hallerde vekalet ücreti verileceği açıklanmıştır.

Buna göre, vekaletin,
- 657 sayılı Kanunun 86 ncı maddesine binaen yapılması ve bu hususun onayda belirtilmiş olması,
- vekaletin, Bakanlar Kurulu kararı veya müşterek karar ile atama yapılması gereken kadro veya görevler için ilgili Bakan, diğer kadro veya görevler için asili atamaya yetkili amir tarafından verilmesi,
- vekillerin, genel ve ilgili özel mevzuatı uyarınca asaleten atanmada aranan tüm şartları (asaleten atanmada sınav şartı aranılan kadro veya görevler için bu sınavlara girebilme hakkının elde edilmiş olması dahil) bir arada taşımaları kaydıyla;
vekalet ettikleri kadro veya görevler için bu Karar uyarınca öngörülen zam ve tazminatların toplam net tutarının, asli kadro veya görevleri karşılığında fiilen aldıkları zam ve tazminatların toplam net tutarından fazla olması halinde, aradaki fark; 657 sayılı Kanunun 175 inci maddesindeki oranlar dikkate alınmaksızın, vekalet görevine başlanıldığı tarihten itibaren ve vekalet görevinin fiilen yapıldığı sürece ödenmektedir.

Söz konusu mevzuat hükümlerini birlikte değerlendirildiğinde, çalıştığınız kurumda vekalet edeceğiniz kadro için (mühendis kadrosu) asilde aranan şartları taşıyor olduğunuz anlaşılmaktadır. Çünkü; Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin "Unvan değişikliği suretiyle atanacaklarda aranacak şartlar" başlıklı 8 inci maddesinde; Bu Yönetmelikte belirtilen kadro ve unvanlara unvan değişikliği suretiyle atanabilmek için, yapılacak unvan değişikliği sınavında başarılı olma şartının yanı sıra aşağıdaki şartlar aranır:

"a) Mühendis, mimar, jeomorfolog, şehir plancısı, kütüphaneci, istatistikçi, biolog, psikolog, sosyal çalışmacı, veteriner hekim kadrosuna atanabilmek için;

1) Fakülte veya dört yıllık yüksekokulların ilgili bölümünden mezun olmak, düzenlemesi yer almaktadır."

Bu nedenle, görevde yükselme sınavı açılanana kadar, boş mühendis kadrosuna asili atamaya yetkili amir tarafından alınacak bir onay ile görevlendirilebilir, vekalet süresi boyunca kendi unvanınızla vekalet ettiğiniz unvan arasındaki zam, tazminat ve 375 KHK ya göre verilen ek tazminat farkını, ayrıca vekaletiniz 3 ayı geçtikten sonra da vekalet edilen kadro derecesinin aylık ve ek göstergesinin 1/3 tutarını vekalet aylığı olarak alabilirsiniz.

Diğer taraftan, kurumunuzdaki bir mühendis kadrosuna atamada valinin bir yetkisi yoktur. Atamayı AFAD başkanı yapmaktadır. Bu bağlamda vekalet işleminin AFAD başkanlığınca yapılması gerekmektedir. Vekaleten görevlendirmeyi valilik yaparsa vekalet ücreti alamazsınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber