İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Gelir testinde süreye dikkat

Türkiye'de 1 Ocak 2012'de herkesin genel sağlık sigortalısı olmasıyla uygulanmaya başlayan gelir testi, 1 Nisan 2017'den itibaren yalnızca primi devlet tarafından ödenecek kişilerin belirlenmesi için yapılıyor

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 14 Nisan 2017 10:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gelir testinde süreye dikkat

Düzenlemeyle genel sağlık sigortasının kapsamı da genişledi. Genel sağlık sigortası (GSS) prim borcu bulunanlar ve hiç gelir testi yaptırmayanlar için yeni dönem başladı.

KAPSAM GENİŞLETİLDİ

Yapılan düzenlemeyle Türkiye'de ikamet eden Türk vatandaşlarının Türkiye'de ikamet etmeyen Türk soylu aile fertleri kapsama alındı. Dolayısıyla Türk vatandaşlarından Türkiye'de ikamet etmeyen ve yine Türk soylu olan aile fertleri Türkiye'de bulundukları süre içerisinde 53 TL prim ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek. Yine çalışma izni muafiyetiyle Türkiye'de bulunan Türk soylu yabancılar da genel sağlık sigortası hizmetlerinden yararlanabilecek.

PRİM 53 LİRA OLDU

Akşam'dan Okan Güray Bülbül'ün yazısına göre, genel sağlık sigortasında en sorunlu nokta gelir testi yaptırarak ödenecek primin belirlenmesiydi. Gelir testi yaptırmayan kişilere her ay yüksek tutardan prim borcu yazılıyordu. 1 Nisan itibarıyla bu uygulamaya son verildi. Gelir testi yine yapılmaya devam edilecek. Ancak gelir testi yaptırmayanlar da herkes gibi 53 TL üzerinden borçlandırılacak. Gelir testi yalnızca primi devlet tarafından ödenecek kişilerin belirlenmesi için yapılacak.

GECİKME ZAMMI SİLİNİYOR

Gelir testine hiç girmeyen kişilerin aylık prim borçları eğer 53 TL'den yüksekse aylık prim borçları 53 TL üzerinden güncellenecek. Ayrıca prim borçlarının gecikme zammı da silinecek. Bu borçların 30 Nisan 2018 tarihine kadar peşin veya taksitlerle ödenmesi halinde faiz de uygulanmayacak.

BORÇLAR TAMAMEN SIFIRLANABİLİR

Daha önce hiç gelir testi yaptırmamış kişiler 2 Nisan 2018 pazartesi günü mesai bitimine kadar gelir testi yaptırıp yaşadıkları hane içerisindeki kişi başına düşen gelirin asgari ücretin üçte birinden az olduğunu tespit ettirirlerse prim borçlarının tamamı silinecek. Böylece bu durumdaki kişiler prim affından yararlanmış olacaklar.

BİR AY İÇİNDE YAPILMALI

Genel sağlık sigortalısı olarak tescil edilen kişi gelir testini bir ay içinde yaptırmalı. Örneğin 26 Nisan 2017'de genel sağlık sigortalısı olarak tescil edilen bir kişiye SGK 3 Mayıs'ta genel sağlık sigortalısı olduğunu tebliğ ederse, bu kişinin 3 Haziran'a kadar gelir testi yaptırması gerekir. Primin devlet tarafından ödenmesi gerektiği tespit edilirse prim borcu tahsil edilmez. Süre kaçırılırsa primin devletçe ödenmesi gerektiği tespit edilse bile bir aylık prim borcu tahsil ettirilir.

PRİMİ DEVLET KARŞILIYOR

Yeni düzenlemeyle gelir testi yaptırarak yaşadığı hane içerisindeki kişi başına düşen gelirin asgari ücretin üçte birinden daha az olduğunu tespit ettiren kişilerin genel sağlık sigortası primleri devlet tarafından ödenecek.

YAPILANDIRMA İMKANI SUNULUYOR

Yeni düzenlemeyle 1 Nisan 2017'ye kadar genel sağlık sigortalısı olarak tescil edilmiş ancak hiç gelir testine başvurmamış olanlar 2 Nisan 2018 pazartesi günü mesai bitimine kadar gelir testi yaptırırlarsa borçlarını yeniden yapılandırma veya sildirme hakkına sahip olacaklar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber