Gelirler Kontrolörleri isyan etti

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 27 Şubat 2007 14:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümetin muhaliflerine karşı vergi denetimini silah olarak kullandığı tartışmalarına Gelirler Kontrolörleri de katıldı. Kontrolörler taraflı inceleme ile suçlanmalarına isyan ederek tartışmaların yönünü Maliye Bakanlığı'na çevirdiler.

Gelirler Kontrolörleri Derneği'nin yazılı açıklamasında, son günlerde değişik basın ve yayın organlarında; Gelirler Kontrolörleri tarafından "titizlikle yürütülen" ve halen devam eden bazı vergi incelemelerinin keyfi, haksız ve taraflı olarak yapıldığı şeklinde kamuoyunda yanlış anlaşılma ve değerlendirmelere yol açabilecek yayınlar yapıldığı ifade edildi.

Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörleri'nin 71 yıldır merkez denetim elemanı olarak kanunların verdiği yetkiler çerçevesinde ülke düzeyinde büyük mükelleflere yönelik vergi incelemesi yaptığı belirtilen açıklamada, "Böylece kayıt dışı ekonomiyle mücadele başta olmak üzere kendilerine verilen tüm kamu görevlerini layıkıyla yerine getirmektedir" denildi.

Vergi Usul Kanunu'nun 135'inci maddesinde vergi incelemesine yetkili olanların belirtildiğine işaret edilen açıklamada, vergi incelemesinin, Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yetkili birimlerinden alınan yazılı görevlendirmeler çerçevesinde başladığı vurgulandı.

KONTROLÖRE DEĞİL GÖREVİ VERENE BAKIN

Vergi incelemesine yetkili olanların verilen yazılı görevlerden kaçınmalarının mümkün olmadığı ifade edilen açıklamada, "Denetim elemanları görevlendirme yapıldıktan sonra denetime ilişkin yöntem ve teknikleri kanunların çizdiği sınırlar içerisinde kullanarak incelemeleri sonuçlandırmaktadır" denildi.

Vergi Usul Kanunu'nun 135'inci maddesinden yetkisini alan Gelirler Kontrolörleri'nin bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kendilerine verilen görevleri yerine getirirken; dürüstlük ve adalet anlayışı içerisinde, keyfilikten uzak, hiçbir makam ve kişinin etkisinde kalmadan, hukukun üstünlüğünü ve mükellef haklarını gözeterek bağımsız, tarafsız ve objektif olarak ifa edecekleri anlatıldı. Gelirler Kontrolörleri'nin daima hukuksuzluğun, keyfiliğin karşısında oldukları belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Yetkili birimlerin verdiği görevlendirmeler doğrultusunda, doğruluktan sapmadan sadece gerçekleri araştıran, kanunların belirlediği sınırlar içerisinde yetki ve sorumluluklarını kullanmakta olan Gelirler Kontrolörleri'nin, bundan sonra da vergi incelemelerinde kanunları doğru, tarafsız ve tutarlı bir şekilde uygulayacağından hiç kimsenin şüphesi olmasın."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber